Pada mi na pamet konkretno kod Giuliette isti motor 1.4, 120 i 170 konja, ovaj jači ima veći turbo sa promjenjivom geometrijom, i VVT bregastu i troši po katalogu pola litre do litar manje, ali će ga slabiji nadživjeti dva put... Naplaćaš se i na održavanju jačih i većih motora gdje je sve komplikovanije i teško dostupno...
Ja sam dobio poziv obzirom da je promijenjen lanac. Updateovan softwer, pojacan pritisak ulja, i malo uglađen start stop sistem.
Kako kaze dino, smijurija. Gdje to ima da je opoziv ogranicen vremenski, pogotovo na tako kratak rok. I da si prepusten na milost aplikacije na mobitelu, to ce biti lagani odjeb za 90% auta.
Imaju neku svoju mobilnu aplikaciju, snimi zvuk rada motora i odredi po zvuku je li „ispunjava uslove“ za besplatnu zamjenu.
Ej ebg. Pa sto pise posjetite ovlasteni servis, samo da snime? Mogli su onda poslat app da ne dolazis.
Konstrukcija je felericna i otkazat ce svima, ali se oni izmotavaju. Odes danas na pregled a on jos ne ispusta potrebne krikove, odjebu te za besplatni apgrejd na 8mm, malo kasnije kad otkaze ko te jebe.
Cudi me da da nasi nisu skontali da snime zvuk felericnog motora i kad neko dodje na pregled samo puste taj zvuk ako vec njegov ne ispusta krikove i ispostuju covjeka i zarade pare
Pa pokušavaju se izvući sa ovom greskom, vec su bile grupne tužbe ako se ne varam, ljudima.pucao lanac u garanciji pa nisu htjeli uvažiti. Kad skontas koliko motora ima sa greskom nije ni cudo, da svima zamjene pali bi ko kruška. Sreca pa peodah onog citroena,.najbolja odluka u zadnjih deset godina Sent from my SM-S931B using Tapatalk
Treba samo naglasiti da je verzija od 170 KS TB MultiAir dok je 120KS TB. Najvise problema i zadaje taj MultiAir sistem, dosta motora nastrada (osteti se) zbog toga. Redovno promjena ulja i ciscenje MultiAir pomaze dosta.
Zar oni ne bi trebali svakako zamjeniti ljudima taj lanac a ne cekati da se desi ocigledan fabricki problem? Dakle neko ko je kupio nedavno auta s tim motorom, šipčina za njega.
šipčina i ako si popravljao prije 1.1.2023., ili poslije 30.6.2025. I jos jedna šipčina ako si vec prodao auto a dao pare za popravku.
Sutra idem opet kod ovog sto mi je termostat stavio. Ne kontam, opet isto. Dodje relativno brzo na 80 i prije bi nastavio do 90 i to je to, nakon 8-10km na radnoj. Sad dodje relativno brzo na 80 pa spadne na 60 pa.dodje malo ispod 80 pa spadne opet na 70, pa 80 i tek nakon pola sata na radnu i kad dodje do nje sve ok. Kontam sta je ostalo. Senzor nije jer dodje novi sa termostatom. Ostane pumpa ili eventualno da nema neki air pocket sto mi nema smisla da se ovako ponasa. Sutra cu voziti sa spojenom dijagnostikom da vidim sta se dogadja. Sent from my SM-S931B using Tapatalk
Čudno, nema šanse da se motor u stvarnosti ohlađuje na temperaturama u debelom plusu. Jesi li pipao crijeva koja izlaze iz hladnjaka, radi li grijanje kako treba kad odvrneš na max?
Sve je vruće, dodje on na radnu i sve uredno na njoj ali samo sto ne dolazi kako treba. Sad bas kontam kako je bilo 30c nisam se sjetio grijanje probati Sent from my SM-S931B using Tapatalk
Mozda ti negdje gubi pritisak rashladne tecnosti u sistemu. Neka plastika, crijevo. Dovoljno malo da ne primjetis gubitak vode, ali dovoljno velik da vidis oscilacije na kazaljki. Kod mene se to desilo. Nekada je tesko vidjeti ako je sam dio zavucen iza motora. Fun fact: kada je kazaljka na 90, odnosno na sredini, ne mora znaciti da je temp tacno 90. U vecine auta je raspon od 80 do 105, mozda i vise. Napravljeno je tako da se mi vozaci ne opterecujemo time. Stvarnu temp mozes vidjeti jedino dijagnostikom u toku voznje.
Sutra cu mu reci da nabije pritisak u sistem pa.da vidimo. Znam za temp oscilacije ali ako seta pola sata onda nije ok Sent from my SM-S931B using Tapatalk
Prijatelju isto šetala kazaljka na 7mici sa DSG-om, riješio problem što je zamijenio drugi termostat koji je za sami mjenjač. Ne znam ima li takvo nešto i na Mercedesu, ali eto naumpade mi.