All about (my) Car/Cars !!!

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Feb 19, 2011.

Tags:
  1. Haker

Haker Veteran foruma

Bio kod ovog sve ok, spajali ga na dijagnostiku vozali drzi tenp. Istrazivao po netu izgleda to normalno. Nisam siguran da jest ali kako god termostat je nov on radi kako treba, mada sam i prosli bezveze zamjenio ocigledno nije bilo do njega, ali hajde, nije zgoreg svako pet godina ga zamjeniti.

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

2. XTRage

XTRage Veteran foruma

Normalno nije sigurno, to spadanje sa 80 na 60 se ne smije desavati, negdje ima kvaka.

Kao sto kaze samir doslovce svaki VW ima isti problem, ali oni imaju i po 3 termostata, cesto ljudi moraju zamijeniti sva 3 i pripadajuca crijeva.

3. AggressoR

AggressoR Komšija

Nisam upratio, jes mjenjao ampulu temperature?

Davno na fiat marea 1.6 16v imao sam slican problem, zamjenio termostat (ostao otvoren) i nakon nekog vremena pocela temperatura skakati. U mozda 10-20 sekundi znala je skociti s 90 na 110 i onda isto tako brzno se vratiti. Uvoznji rijeko kad ali dok vozilo radi u mjestu bas se primjetilo skakanje. (upalim klimu i drzi na 90 stalno)
    Prijatelj mi kaze da zamjenim ampulu, to i odradim i vise nisam imao problema.
    (ampula se zavrne u termostat, ne dolazi nova s termostatom)

4. Haker

Haker Veteran foruma

Ovdje sa termostatom dodje i senzor sve je u komadu.

5. Haker

Haker Veteran foruma

Mislim da je nesto elektronike. Dogadja se samo kad je auto bas hladan isto kada bude na 80 i pokusava gore pa.spadne upalim ugasim auto ode na 90 i sve ok.

6. XTRage

XTRage Veteran foruma

Jesi iscitivao sa obd-om temperaturu, je li u skladu sa kazaljkom ?

Mozda da pitas bagramelija, on cesto ima takve fantomske slucajeve.

7. Haker

Haker Veteran foruma

Jesam, danas sam vozio do mehanicara sa obd u krilu, kazaljka pokazuje 80 ali je 75 padne na 65 i tako 4-5 puta dok ne dodje na radnu. Bas cudno. Pitat cu ga.

8. Haker

Haker Veteran foruma

Evo update. Kada dodje na 80 i onako spadne na 60 otvorim haubu crijevo do termostata na hladnjak vruce, znaci otvara ga prerano.
    @dino73n jel moguce da novi termostat nije ok?

9. selvin

selvin Moderator

Ili je pogresan stavio. "Paše" ali fizicki. :)

10. dino73n

dino73n Veteran foruma

Moguce je da nov termostat nije ok al taj trik sa vrucim crijevom ne mora biti ispravan pristup testiranju. Provjeri oba crijeva,nekad se gornje grije i dok je termostat zatvoren al zato donje bude hladno. Ako su oba iste temperature a na tabli 50-60c onda termostat sigurno ne radi kako treba.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Haker likes this.
  11. KingT

KingT Veteran foruma

Kod mene onaj problem sa senzorom temperature DPFa je sam od sebe nestao ima vec desetak dana. Ne prijavljuje vise gresku nsakon sto sam je ocistio zadnju put, takodje check engine se vise ne pali.
    Sad do cega je bilo nemam pojma, opet sumnjam da je senzor defektan tj da ce prije ili kasnije opet da prijavi gresku, al eto vidjecemo.

12. Haker

Haker Veteran foruma

Evo narucio sam novi termostat pa cemo vidjeti. Mada mislim da nije do njega ali evo ovaj moj mehanicar kaze da ima stalno reklamacije na njih a zamjenske nece ni da gleda kaze od 10 srdam ih ne valja.

Mada ja mislim da bezveze opet ga mjenjam mislim da je prije do ovog sa slike, ali kad spomenem kazu ma jok nije to.[​IMG]

13. Reventon

Reventon Veteran foruma

Nisam upratio, jesi mijenjao vodenu pumpu?

14. Haker

Haker Veteran foruma

Nisam, jos je ona ostala

15. XTRage

XTRage Veteran foruma

Kako me to „ma jok nije to“ i „ne treba to“ nervira kod majstora, samo se drze sablona.
    Blijedo te gleda kad kazes da bi mijenjao kompletan antifriz ili kocionu tekucinu, „ne treba to“.

To sa slike prakticno savrseno objasnjava tvoj problem.

Last edited: Jun 19, 2026
  16. nFare

nFare Overclocker

Ovo sam, baš skoro negdje naletio na šorts nekog youtubera, Benveov izum da se motor što prije zagrije, el. isključivanje pumpe, baš je neko to morao mijenjati...

Inače se i meni bliži veliki servis na 200K, i kontao preventivno termostat zamijeniti sad mi ti baci šuhvu da li to uopšte treba dirati ili se držati one ono što radi ne diraj? Inače ne diram ono što radi, ne čistim senzore itd. :D

17. Haker

Haker Veteran foruma

Najgore kod ovog sto je mjenjao termostat, govorim mu da mu donesem antifriz imam ga kaze ma jok imamo mi nista se ti ne sekiraj, dobro rekoh plavi ide, kaze znam.

Zavrsio uzmem auto ja kuci otvorim posudu ono crven i to par litara ispustili starog i nadali crveni, ovaj g12 onaj stari g11 ne mjesaju se. I sad se jebem cijelu sedmicu evo ispirem vodom sistem, popizdio sam vec cetvrti put mjenjam ko majmun se vozim na 30+ stepeni sa upaljenim grijanjem.

18. Reventon

Reventon Veteran foruma

Vodenu pumpu moras mijenjati preventivno, a termostat ako se pokvari.
    A prije sveg mijenjaj majstora :)

Edit: svega ti, sta ti je rekao majstor kada si mu vratio auto zbog pogresnog antifriza? :D

Last edited: Jun 19, 2026
  19. dams82

dams82 Overclocker

Pisao je par puta da su slabi s majstorima u Konjicu i okolini.... To je baš zeznuto,kod nas npr uvijek imam par majstora za preporučiti u radijusu 10km.

20. zoi

zoi Veteran foruma

Kod nas pola majstora radi samo VW...

Neki dan ja u unitrade i došla žena, evidentno neuka, i hoće da zamjeni sva ulja u autu pa i "ulje" u kočnicama. Kaže njoj ovaj sa salteru ma ne treba vam to, nećemo to mijenjati. Huda žena se složi sa njim, konta zna valjda ovaj bolje. Bi mi žao žene.