Jel ovo ono, čiji su ovo kablovi? Što su dobri jbt Da odgovorim hrabro bez nekog značajnog poznavanja auto elektronike, najvjerovatnije da jeste. Ne znam kako se druga auta ponašaju kod slabog napona, ali kod Alfi u pravilu ima prag ispod kojeg kad glavno napajanje strujom oslabi, odmah nešto počne za*ebavati. To sam dva puta osjetio na svojoj koži, drugi put kad mi je no name akumulator riknuo mi je crkla pumpa goriva, uvjeren sam da je radi slabijeg akumulatora, čisto sumnjam u slučajnost. Jednostavno preporuka, da nakon 3 godine akumulator treba provjeriti multimetrom prilikom verglanja jel napon stabilan, ako spadne ispod praga, odmah u smeće.
Kod moje cim je slab akumulator pocne bacati svakakve greske pri paljenji, a kad padne ispod odredjene granice vise nece ni pokusat upalit, samo relej izbaci, nema da se muci s paljenjem. Akumulator uzet prosle godine, bosch. (Preko sat vremena sam vozio samo na njemu, bez punjenja u potrazi za majstorom)
Znam da je euroherc neko putnicko osiguranje + osiguranje vozila. Oko 40KM dodje za otprilike 8 dana i pokriva zemlje koje se granice s BiH, za detalje morao bi zenu pitat posto je ona uplatila. Meni je dobro doslo jer snosi troskove i transporta vozila i nas kuci + zdravstvenu intervenciju koju sam imao u hitnoj. Mislim da se moze uplatit i na godisnjem nivou.
Adriatic 50-tak KM dodatno za cijelu godinu, putno osiguranje koje pokriva BiH i inostranstvo: Br. USLUGE POMOĆI NA CESTI BiH Inostranstvo / inozemstvo (prva kolona (iznos KM) unutar BiH druga kolona (iznos €) zemlje inostranstva) 1 Popravak vozila na licu mjesta 150 KM 150 € 2 Prijevoz vozila do servisa 200 KM 200 € 3 Nastavak putovanja / povratak kući (autobus, voz ili avion) 150 KM 250 € 4 Organizacija smještaja (max. 3 noći) 150 KM 150 € 5 Organizacija zamjenskog vozila (max. 3 dana) 100 KM 200 € 6 Organizacija dostave vozila nakon popravka 50 KM 50 € 7 Organizacija taxi prijevoza 50 KM 50 € 8 Organizacija rezervnih dijelova u inostranstvu / inozemstvu X 80 € 9 Organizacija čuvanja vozila 10 dana 10 dana 10 Organizacija repatriracije vozila X ✓ 11 Novčana pozajmica po osnovu garancije do 1000 EUR, uz depozit ✓ ✓ 12 Usluge rezervacijskog servisa (hotelski smještaj, avio karte, rent-a-car itd) ✓ ✓ 13 Detaljni plan i ruta puta za BiH i Evropu ✓ ✓ 14 Određivanje tačne udaljenosti između pojedinih mjesta u BiH i Evropi ✓ ✓ 15 Pružanje informacija o stanju na cestama u BiH ✓ X 16 Pružanje informacija o ovlaštenim servisima / prodavačima vozila u BiH ✓ X 17 Podrška 24/7/365 ✓ ✓ 18 Pristup mreži pomoći na cesti ✓ ✓
To su mizerni iznosi za pokrice, samo mislis da si pokriven a u realnosti pokrivaju max 20% troskova. Cuj prevoz do servisa 200Eura, toliko ti je vani pausal do 10km, znaci ne moze ti bit do servisa osim ako nisi lude srece u nesreci da ti se pokvari auto bas blizu.
Ja sam imao prevoz od Herceg-Novog do Tuzle, oko 400km, vozilo istovareno pred kucu (gdje sam ja trazio) + prevoz 3 clana, nista dodatno nije placeno.
Zavisi sve, osiguranja funkcionišu po sistemu vjerovatnoće i rizika. Zato i plati 40 KM za 8 dana samo. Meni su recimo kad mi je riknula guma pokrili troškove šlepanja do radionice od oko 200€ plus noćenje 100€, plaćam godišnje 90€ (pomoć na cesti za evropu). Druga je priča što sam sve morao sam organizovati zbog nesposobnosti dotičnog osiguranja ali su makar pokrili troškove sve
Ja sam rekao sebi, od sad gotov svako putovanje vani uplacujem osiguranje. Najgore sto je vozilo 3-4 dana prije putovanja bilo na servisu, odradjene sajle rucne, promjenjena poluga za saltanje brzina (dio koji se postavlja na kuglu). pregledano vozilo citavo i sve OK bilo.
Taj takozvani "sezonski pregled" bi trebao uključivati kontrolu napona, ali eto sve se svodi na vizuelno i kontrolu tekućina. Nema šta putno osiguranje pogotovo za auto starije od 7-8 godina, a svakako treba imati i zbog guma ili pojedinih sitnica koje te ostave na cesti, redovno viđam auta pored ceste na autoputu sa raspadnutim gumama, pogotovo na niskim ili visokim temperaturama.
Pa da, zato kazem da je ovo od Adriatica za 50KM/godina samo iluzija da si osiguran. Bihamkovo za godinu za Evropu je 140KM mislim, ali barem pokriva troskove do vise hiljada eura za neke stvari. Svakako je lutrija sa ovim pomocima na cesti.
Imam osiguranja i tih pomoci na putu viska Autoklub clanstvo, pa ukljuceno mi je sa kreditnom karticom, cak sam i od Mazde imao dok je auto islo na ovlasteni.
Prije mozda 3 mjeseca sam provjeravao punjenje i u praznom radu s klimom, svjetlima itd je drzalo 14.2 Nakon toga je poceo zezati display, ali ni jedan drugi simptom nije imala, nije se primjetio pad napona na sijalicama a ni teze paljenje. Prica mi gospodin sto nas je prevezao, drzi vucnu sluzbu i svaki drugi auto koji se pokvari problem je alternatora. Bas taj dan otisao vozit audi kaze 2023 godiste isto do servisa alternator. (Posto je pod garancijom trebao ga vuci do Slovenije ali vlasnici trazili da se popravi) Mi smo preko euroherc uzeli, dok nas je drugo osiguranje kontaktiralo i dogovorilo prevoz, oni preuzmu ako je van BiH. Bio sam razmisljao ako ne bude moglo do Tuzle (ako bude potrebna doplata), neka me prebace u BiH do destinacije koja je besplatna (Mostar, Trebinje) i onda bi prijatelja zvao iz Sarajeva da zamjeni, posto zamjena traje max 30 minuta ali ipak je pokrilo skroz do kuce. (3 sarafa drze, otpustit remen i samo se izvuce prema gore)
Ma kakvi, s jednim sipanjem otisao na more, vratio se (preko 1000km), vozao po TK i danas za Sarajevo i nazad i opet imam cetvrtinu. Tesko da to moze i kakav hibrid. Iduce opet neka alfa ali ostaje jedini tonale da mi se svidja, i to mozda 1.6 dizel, ostalo su hibridi. Giulia ili Stelvio ali samo 2.0T benzin, dizel 2.2 je govno od motora. Benzin duplo skuplji od dizela (Ne svidjaju mi se nikako oba modela)
Vuce malo, ali alfa junior je copy/paste pezo. Cak vuce i magicni 7mm lanac. Realno oba modela skupa za ono sto nude.
Joj ja bi Giuliu volio jebo te 10 godina kako je izasla, i dalje zadaća za sve. Prelijepa, zadnja vuča, dobar benzinski motor.. .
Sjećam se i ja kad je tek Guilia izašla, gledao na carwow i ibretio se. Nevjerovatno mi je da ima vec deset godina tome. Sjećam se da sam jaranima slao video koliko mi se svidjela, a i video bih i sad mogao prepricati