All about (my) Car/Cars !!!

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Feb 19, 2011.

Tags:
  1. nivla

nivla Komšija

da li je pametnije uzeti ove zamjenske sajbe i platiti ugradnju, ili zakrpiti kod ovih sto se reklamiraju da krpe ostecenja fabričku
    u pitanju je golf 5 prednja sajba imam nekoliko 7 sitnih ostecenja od kamencica
    ne bjezim ni od ispravne polovne ako je normalna cijena

2. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ono što sam ja čuo je da su zamjenske uglavnom lošijeg kvaliteta, ili su neodgovarajućih dimenzija ili je samo staklo loše u vidu izbijanja nekih boja iz stakla. Cijena ti sve govori, zamjenska je 300 a original 600+km. Po meni najbolje polovna ali original.

3. Ninja

Ninja Komšija

Ne slušaj nikakve lokalne majstore što se tiče ulja, uzimaj uvijek ono što proizvođač preporučuje. S tim što ne moraš gledat da bude isti proizvođač.

4. Dog_Father

Dog_Father Moderator

A eto kod mene je isti motor kao kod taleta, i meni proizvodjac preporucuje upravo ovaj 10W40 Quartz 7000. Doduse nisam siguran jel kod taleta ima FAP.

5. dino73n

dino73n Veteran foruma

Nema kod taleta fap, a taj isti motor imas i u pezou, citroenu i fiatu. U jednog ide esso u drugog total a u trećeg selenia. :)
    Proizvodjac uvijek preporučuje par razlicitih gradacija zavisno od klimatskih uslova.

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

6. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Pa evo ja nesto pitam, prelazim oko 15 000 godisnje pa mi godi sintetik 5W40,
    ako pređem na 10W40 onda moram mijenjati češće ulje tj na 10000 km, tj 3x u 2 godine. Dino mi je preporučio da se držim 5W40.
    Dok su mi dva mehanicara rekla da 5W ulje nije za velike kilometraze, jer je kao više "haban" motor, objašnajvajući da 5W40 ulje nakon 10 000 mnogo više šteti motorima sa 200k+ nego što doprinosi.
    Sva ta priča i dalje meni lično nema logike, kako to da kvalitetnije ulje šteti više motoru. Još pogotovo u hladnim uslovima kada je 5W40 ulje mnogo efikasnije. Stvarno ne mogu da budem pametan.

7. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Ma posve jednostavno, pusti to, drzi se proizvodjacevog 5W40. A vidis da ti je i Dino rekao. :)

8. mobsterc

mobsterc Overclocker

Znanje nasih majstora seze do konstrukcije motora 98'
    A sve nvije od 2005, naucna fantastika :D

9. black

black Komšija

Moj komsija sto mi mijenja ulje bio je sokiran kad je saznao da je servo sad.sa elektromotorom a ne hidraulika. Za njega je VW svetinja a 1.9 SDI jak motor hahah

10. Ninja

Ninja Komšija

10W40, ako je provjereno kvalitetno, ide bez problema 15.000 km; u alfi sa 2.4 JTD motorom je fabrički preporučena Selenia 10W40 na svakih 20.000 km.
    za 5W i 0W ulja ne moraš ni razmišljat prije 20.000 km.

11. Reznor

Reznor Overclocker

Imam problem sa Focusom 1.8TDCi 74kW 2003, pa nadam se da moze pomoc.
    Dakle, ujutro tesko pali prvi put ili generalno kad je hladan, ako okrenem kljuc dvaput bude dobro, kao i svako naredno paljenje. Samo prvi put zavergla duze, ali upali.
    Prvo s cime se krenulo su grijaci koji su se vidno bili raspali, zatim je promjenjen povratni ventil goriva i na kraju navodno su dizne bile kod majstora koji se samo s tim bavi i on je ustanovio da su dobre. Danas sam ga otisao spojiti na dijagnostiku. Oko motora ne pokazuje nikakvu gresku, jedina greska je oko ABS-a C1300 ABS motor pumpe, ABS lampica blinka pa se ugasi, nekad duze nekad krace. Dizne su navodno razlicitih kodova sto implicira da su vec ranije mijenjane i kodirane.
    Snimio sam video hladnog starta, motor inace radi normalno, ne gasi se u (duzoj) voznji:
    http://www.dailymotion.com/video/x4b38p ... oblem_auto
    http://www.dailymotion.com/video/x4b3gz ... start_auto
    Zna li neko sta bi moglo biti? Hvala unaprijed.

12. Qler

Qler Veteran foruma

Slab akumulator

Sent from my LG-D955 using Tapatalk

13. Bio_Sam_Zmijanac

Da slab akumulator a zna zezati i anlaser (razlaufane piksne), ja sam svoj reparirao po kupovini.

14. Reznor

Reznor Overclocker

Hvala, jest da je akumulator nov, ali opet je svasta moguce.
    Kako gledam u slucaju da su dizne lose motor klepece u radu, ali kod mene radi normalno.
    EDIT: kaze sounds like a fuel pump issue https://www.youtube.com/watch?v=9Fr2d40ghe4

15. Bio_Sam_Zmijanac

Zato se ode na dijagnostiku pa provjeri (ubrizgavanje dizni i pritisak pumpe) u radu motora, Dino ima iskustva, pa neka ti on kaže :)
    Meni je problem bio "razlaufan" anlaser koji nije mogao odmah "nabiti" potrebne obrtaje i motor se slično ponašao, poslije zamjeni piksni, sve me je koštalo oko 40 KM, nema problema.

16. Reznor

Reznor Overclocker

Izgleda da je klema akumulatora bila slabo pricvrscena. Juce malo pritegnuta jutros upali iz prve, abs ne gori vise. Jos sutra ako bude ok, moze se smatrati rijesenim.
    Usput bio je na dijagnostici i ne pokazuje nista, samo gresku abs-a.

17. Qler

Qler Veteran foruma

Rekao sam ti ja, akumuLJator :)

18. Mujka

Mujka Komšija

gdje da ovo kupim u tuzli :)

19. bhd

bhd Veteran foruma

gdje u sarajevu ?

20. zoi

zoi Veteran foruma

U Bingu.