Ako vec mislis dati 100 eura, http://www.hdi-tuning.co.uk/ S ovim kopiranim mapama gubis imobilajzer, pa ti se auto moze upaliti sarafcigerom. Ne kazem da ti momci kopiraju, ali vecina da.
Mislim da se tuning isplati jedino kod slabijih verzija motora, npr. ako isti motor ima vise verzija po snazi, ona najslabija je cesto samo razlika u software-u. Sent from my LG-D855 using Tapatalk
Da, najslabije verzije cesto nemaju intercooler, nemaju turbinu promjenjive geometrije, nemaju 16 ventila nego 8, pa i to sto kazes za kvacilo, nemaju plivajuci... Zapravo je rijetkost danas da se dvije verzije razlikuju samo po software-u, pa je svako dizanje snage lose po motor, jer nema rezerve snage u dijelovima.
A u mom slucaju? Nekom neupucenom u automehaniku i elektroniku kao meni je maximalno konfuzno citati oprecne komentare o cipovanju vozila Od tvrdnji da ne steti motoru do tvrdnji da steti...
Gle, ako je razlika samo software, onda sigurno ne steti. Medjutim znam da jaca verzija tog tvog motora ima plivajuci zamajac, tako da ti za mjenjac nije dobro dizat snagu/moment. Sent from my LG-D855 using Tapatalk
Neće bit ništa mjenjaču, samo će brže stradat kvačilo. A neće ništa biti ni motoru ako uradiš onaj tzv. optimalni tuning.
Ma Ninja je upravu, dovoljno sam boosta dobio uklanjajući EGR ventil, očistio sam motor i sad ima mnogo veću snagu na nižim obrtaijma. Mislim da je za te HDI motore najbolje blokirati EGR, to se za 20 KM uradi. Dobije se boost i mirnij rad motora. Davati 100 € za nešto još malo boosta ne pada mi na pamet.
Ima li potencijalnih negativnih posljedica po motor ako se blokira EGR? Ja bih to uradio na svom 1.6 e-HDI.... Gdje pouzdano uraditi to, uzimajuci u obzir da je auto francuz? + sto je u ovom mom P308 zakljucan ECU pa nije moguce spojiti se direktno pa caprkati po mapi i ostalim parametrima vec se to mora radit "na stolu". Ne znam sad da li to vrijedi i za softversko gasenje EGRa.
Meni licno tunning ne znaci skoro nista kada je brzina u pitanju,definitivno auto nemam namjeru siliti,70-ak km/h je moja max brzina uglavnom ali da bude scenarija kao prilikom preticanja kada dodatna brzina dobro dodje, svakako bude. Ta smanjena potrosnja od oko 1l kako kazu je meni privlacnija od dodatne brzine. Prelazim preko 1000km mjesecno tako da vjerujem da bi to dobrodoslo. Ali ako cu ustedu na gorivu potrositi na kvacilo ili bilo kakav drugi dio motora kome to eventualno steti onda je meni licno tunning besmislen. Btw jel registracija ostaje ista? Kod mene bi auto imalo 120 konja umjesto 90...
EGR je sranje koje se zapuši veoma brzo, posebno sa našim "kvalitetnim" gorivima EGR je čisto radi ispunjavanja eko normi, i mnogo više šteti motoru nego što doprinosi.
Re: RE: Re: All about (my) Car/Cars !!! Tale dodatnih 30ks nije malo boosta. Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Re: RE: Re: All about (my) Car/Cars !!! Kad se egr blokira kod obicnog motora nikakvih poslijedica,sta vise godi mu al ne godi evropi al ako blokiras egr kod motora koji ima particle filter onda ce i filter prije da se zaprlja i pokvari. Zato nista ne diraj dok se nesto od tog dvoga potpuno ne pokvari pa iskljuci oboje u paketu. Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Re: RE: Re: All about (my) Car/Cars !!! Ma i ovih 66 kW je puno za ono gdje se ja vozim. Pročitah da na ove mašine ubacuju druge regulatore pritiska gdje sa 1300 dignu na 1900 bara i repogramiraju ecu. Al jebat ga, šta ću ja tražiti sa običnim turbom bez interkulera. Baš me zanima šta to on uradi sa optimalnim tuningom da na niskim obrtajima dobije veći obrtni moment, i smanji potoršnju goriva. Recimo meni odlično izgleda onaj TDI motor u škodama iz 2006-te od 66 kW jako je eksplozivan i baš je za ove naše vožnje. Tako da poslije škode kada sjednem u svoje auto osjećam tu prazninu i tromost iako je snaga motora ista.
Ja jos nisam vidio neko cipovanje s mjenjanjem nekih djelova,bar ne za 100e,samo software. Ako i ima veze s pritiskom onda su to prevare kroz ecu gdje se lazira pravi podatak tako da pumpa nastavi sa podizanjem pritiska jer ne zna pravu istinu. Ako turbo treba da napumpa 2 bara ili mu se slaze da je to 1.5 pa nastavi pumpat do 2 a to ustvari bude 2.5 ili se promjeni zadana vrijednost pa pumpa 2.5 kako mu je i receno. Oni cipovi koji su se ugradjivali rucno su radili na ove fazone sa laziranjem pravih podataka a remap je mjenjanje zadanih vrijednosti i kao takav je puno precizniji i puno manje stetan za motor. Necu recu da nije stetan nikako jer i sama voznja fabrickog stanja motora je stetna. Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Malo sam snimao dok sam išao prema lukavcu trenutnu potrošnju, sa brzinom 80-90kmh tempomat asistencijom klimom na 24, da sad ne pomislite da troši 4l njegov prosjek 6,5l, recimo može se jako fikasno voziti na brzinama 150-180 na autoputu sa klimom i sl uslovima i potrošnjom 5-6l. Čisto da i jako auto može trošiti malo
Dodatno sam se raspitao kod ovih momaka iz Tuzle oko cipovanja. Ne rade ga oni,nego tvoje podatke koje uzme iz auta salje u "APEC Belgium",tunning kucu u Belgiji koji naprave ta podesavanja na osnovu podataka koje su dobili i onda ovi iz Tz ih ubace i vozi. Proces traje oko 2 sata. E sad da li je to u domenu sigurnog ili "divljeg" chipovanja ne znam?
Re: RE: Re: All about (my) Car/Cars !!! To je ono sto sam ti pricao,to su mape koje su detaljno istestirane i sigurne su za koristenje. Oni ce uvijek poslat dvije verzije pa ces se ti odluciti koju zelis. Optimum i Power Sent from my SM-G920F using Tapatalk