AMD Zen / Ryzen procesori

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Decerto, Jul 24, 2015.

1. p4ja

p4ja Komšija

Ma nidje veze ova prica.

2. Reventon

Reventon Veteran foruma

Kod mene na ploci samo dva zbog matx formata, da mi je jos dva.

3. nivla

nivla Komšija

diskova nikad dosta i previse, jos ako su brzi nema razloga vrtiti na obicnom

p4ja and Qler like this.
  4. kio

kio Komšija

Ekipa sta mislite o AMD Ryzen AI 9 HX 370?

5. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Trenutno djeluje kako najbolji mini pc setup. Cak i ako mu dodas eGPU sa occulinkom mozes ocekivati dosta dobre performanse.
    Jedina stvar koju je tesko procijeniti je koliko se ventilator vrti na ovim masinama. Moze bit potpuno necujan, a moze zujati kao usisivac.

6. AjnuR_

AjnuR_ Novi član

Gledao sam, b850 mi se trenutno ne cini isplatljivo. Mnogo mi se svidja Gigabyte B650 Aorus Elite AX V2, full ATX ploca, dobri VRM, Bluetooth i idealan je za moj budget i dostupna je sto je najvaznije.

Volio bi ICE verziju ove ploce, ali barem sto sam ja gledao, nema je gdje da se nabavi, ali mislim da crna maticna u bijelom kucistu, se nece toliko istaci.

7. Picoooka

Picoooka Komšija

8. AjnuR_

AjnuR_ Novi član

To bez ili sa PDV-om? Uzimam preko firminog racuna pa zato, inace znam da Miki ima za 415KM, ovu maticnu, ali crnu samo na profilu.

https://olx.ba/artikal/52045549

9. Picoooka

Picoooka Komšija

Onda nista,ako tako kupujes jer kod ovih ne moze kao kod Mikija i ostalih regularnih radnji.

10. AjnuR_

AjnuR_ Novi član

Mislim mogu ja i tako kupit, vec samo zbog garancije, jer ako mi crkne CPU ili maticna znam da se moze rijesiti problem.

Prvi put pravim PC, pa ne znam koliko cesto se ovi problemi desavaju ako bi kupovao maticnu i 9060 xt sto sam planirao preko ovih sa ipona.

11. Picoooka

Picoooka Komšija

Pa kod tih OLX shopova iz Bijeljine i Banja Luke je upitna garancija pa ti je ipak bolje kod Mikija kupiti.

12. Picoooka

Picoooka Komšija

nFare likes this.
  13. Reventon

Reventon Veteran foruma

Nadam se da Intel nije umjesan :)

14. iPlay

iPlay Komšija

Qler and Picoooka like this.
  15. Picoooka

Picoooka Komšija

16. igor.g

igor.g Komšija

Ma mogu oni staviti i 600eur za tih dodatnih 5%, kad je meni 300-350eur max za 8core. Čeka se 12 core single ccd zen6/zen7 X3D. Do tada me više ništa ne zanima. :D

17. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Kakav ti je taj 7800X3D? Gledam pomalo AM5. Koliko se sjecam, 7800X3D ima Vcache iznad jezgri i jezgre se vise zagrijavaju. I nema nikakvog overclocka da je moguc?

Sent from my iPad using Tapatalk

18. dino73n

dino73n Veteran foruma

Meni se cini da je to bio slucaj sa 5800X3D a da se AM5 moze klokat,

19. zoi

zoi Veteran foruma

Slab overclock a i ono što se uspije malo donosi. Međutim, procesor je po default toliko dobar za gaming da mu to i nije mana.

20. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Bio sam se malo nafuro na 9800X3D (ili eventualno 7800X3D) jer je moj i7 los u Hogwarts Legacy (Hogsmeade), i onda naletim na youtube video, znaci 9800X3D+RTX5090 (neogranicena!), umjesto 50-ak fps sto ja imam, 60-ak. Znaci tanko, ne pomaze ni taj procesor. Kad je igra lose optimizirana, ne pomoze nista.

Doduse upalim FG i dobijem oko 100fps u Hogsmeade, ali ipak nije glatkih 100fps, bude to trzanja. Van Hogsmeade, 150fps+ i glatko. Ako ugasim RT, to je skroz druga prica, ali ne zelim da igram bez RT.

Ali dok sam gledao malo AM5 naletim na dobru plocu, Asus B650E-F, znaci maltene ista ploca ko moja, samo za AM5.