AMD Zen / Ryzen procesori

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Decerto, Jul 24, 2015.

1. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ma trebao si ici na 14600k umjesto 12700, bolji je barem 10%. Ako ces AM5 onda na 9xxx seriju definitivno. OC je mrtav svakako.

2. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Ne znam stvarno otkud ti ta ideja za 14600K, pa ni 14900KS nije osjetno brzi od mog procesora. Ne bih ni primjetio.

X3D s druge strane, mooooozda. U nekim igrama, da. Ali ja igram uglavnom sa max eye candy, znaci evo probao BF6, ne ultra nego overkill, cak i bez FG imam oko 150fps, istina bio je DLSS Balanced na 4k. Upalim FG, lock na 235fps (toliko sam podesio u globalnim Nvidia postavkama jer mi je monitor 240Hz, nema smisla vise). GPU znaci laganica, 250-300W. Ovo 4070TiS ne bi mogla. Morao bih spustit na ultra i/ili podesit agresivniji DLSS.

Sent from my iPhone using Tapatalk

3. zoi

zoi Veteran foruma

Prednost X3D procesora je više u 1% lows nego u max fps.

Ja ovih dana vagam za x3d procesor, ali će pare izgleda ipak otići u drugom smjeru.

4. igor.g

igor.g Komšija

Za 300eur super, pure gaming cpu, drži drugo mjesto u max fps i 1%/.1% low, meni dosta :D. Kad skontam da sam za 5800X platio više a ovaj ga otpuše, isti msrp po izlasku doduše.
    Sad se može naći po 270-280. Nema nekog baš ocanja, niti razloga jer je na max bukvalno osim možda -curve optimizer & PBO za stabilniji boost i manje temp, može se odvrnuti manuelno 300-400mhz ali gubiš smart boost ili preko možda eclk. Svejedno i da ga nasviraš dobiješ nekih 3% u igrama i 7% u sintetici. Tek 9800x3d ima full OC official support ali ni tu nisu ništa bolji dobitci, jedino sintetika i multicore score. Proc je po defaultu 8-10% brži od 7800x3d, znači za ~330eur bi bio dobar deal.

https://skatterbencher.com/2023/04/...to-5400-mhz/#AMD_Ryzen_7_7800X3D_Introduction

Last edited: Dec 21, 2025
    Stevie_Ray likes this.
  5. Stevie_Ray

Koliko tvoj boosta u igrama? Kakve su temp? I jesi li ista tweakao, FCLK makar?

Vidio sam ga za 270 EUR, bolji deal nego 9800X3D za 385 EUR. Jos 165 EUR za plocu (Asus B650E-F).

Al to mi se tako ne da mijenjat, jer onda moram prodat staru plocu i CPU. To ce bit tesko sad prodat, jer je DDR5 platforma.

6. zoi

zoi Veteran foruma

Ako ti je neki fin RAM prodaš s RAMom a ovamo staviš neki jeftiniji.

7. igor.g

igor.g Komšija

Tweakao samo -30 co+pbo, nisam dirao fclk ali mislim da se da navući bez problema 2067fclk/6200mt/vsoc 1.2 i niži CAS timings. Svejedno džaba cimati se kad vcache čip nije toliko osjetljiv na memoriju kao non x3d. CPU freq hoda do 5050mhz zavisi koja igra. CCD Temp 70°C na 75% AIO fan speed u cinebench r23.

Stevie_Ray likes this.
  8. Stevie_Ray

Fol i jest sto je "obicni" RAM, ali su makar Samsung chipovi, pa se overclocka na 5800MT. Bolje bi bio uparen sa X3D chipom nego ovim Alder Lake, da.

E to je dobro, da realni clock bude oko 5000MHz, a ne tipa clock koji mozda jedna jezgra u single thread vidi. Jer je taj CPU "up to" 5GHz. Good to know.

dino73n likes this.
  9. igor.g

igor.g Komšija

Sad sam opteretio sa cinebench allcores i svaka jezgra je na 4950-4980MHz.

zippoo and Stevie_Ray like this.
  10. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ko se sjeca kada su svjetski rekordi za overclock bili 4,5 GHz??:D
    Prije mozda 15ak godina.
    Sada mobilni SoC ,4.6 GHz...Elite gen5

Ludnica...i to sa minijaturnim hladjenjem.

Sena likes this.
  11. zippoo

zippoo Veteran foruma

Imam AMD Wraith Max RGB AM4 cooler...pa ako nekome treba tako nesto,neka se javi. Ne znam ni koliko to kosta ali pretpostavljam da je jeftino.

12. nivla

nivla Komšija

uzeo bih ja, koliko love?

13. zippoo

zippoo Veteran foruma

Nemam pojma ja koliko to kosta. Daj ponudi nesto,koliko ti odgovara?

14. Stevie_Ray

-30 stabilno? Mozda imas neki dobar primjerak, ja nisam jos svoj probao ali po nekim pretragama vidim da je 30 vrlo rijetko.

I temp, bas CCD temp ili die temp?

EDIT: I koliki ti Vcore bude tad?

Last edited: Jan 13, 2026
  15. dino73n

dino73n Veteran foruma

Moze biti -30 stabilno u igrama ali cim pokrenes neki stabilitu test tresne u sekundi. Cak i cinebench moze proci ali oni testovi sto deru jedan po jedan core oni prvi nadju problem. Moj 5900X radi na -30 a kad sam probao tej test na kraju vratio sve na stock i cao tweakanje.

CoreCycler se zove program. Znaci nadje nestabilnost sad sad.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

16. zoi

zoi Veteran foruma

Pa ako ga koristi samo za igre i nema problema nema veze onda što je nestabilan na testu.

17. Picoooka

Picoooka Komšija

Kada je nestabilan pbo pc se resetuje u idle nakon nekog vremena.

zoi likes this.
  18. dino73n

dino73n Veteran foruma

Ja sam konkretno i imao probleme u idle. Na -30 CO dere igre bez problema,vrti CB23 sa visokim rezultatom i samo mi se zaledi na desktopu kad ne radim nista.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Picoooka likes this.
  19. Picoooka

Picoooka Komšija

Upravo to se meni i desavalo sa 7950X3D,a i sa 9950X3D pa sam stavio -20 i tako mi stoji 4 i pol mjeseca uredno.

20. Stevie_Ray

Ma PBO je sranje. Ti se sturis nesto namjestas, i ako ti se PBO smiluje da dobijes 50 ili 100MHz vise, a stabilnost upitna.

To govorim iz iskustva sa AM4, nisam jos nista na AM5 ni pokusavao. Na AM4 mi je bio bolji all-core overclock.

Sent from my iPhone using Tapatalk