AMD Zen / Ryzen procesori

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Decerto, Jul 24, 2015.

1. 7mediN

7mediN Aktivista

najvise se radi zbog smanjenja temperature, u mene na -20 curve manja full load temp za 10-15 stepeni

Picoooka likes this.
  2. zoi

zoi Veteran foruma

Zato ja na 7500f nisam ništa morao dirati, mogao ga pasivno hladiti :)

Picoooka likes this.
  3. zippoo

zippoo Veteran foruma

Blago vama kada vi to volite a i zelite nauciti. Ja kada sam tek kupio ovaj Ryzen 5 5600x,usao tamo u te postavke u biosu i pogubio se...hiljadu nekih podesavanja ima,hiljadu nekih skracenica,podesavanja...samo lagano izasao :D
    Mislim meni i ne treba ta dodatna snaga da izvlacim ali i da treba,morao bi se malo zaroviti i nauciti sta je sta. Nije da ne razumijem,samo ovako na prvu je ludnica.
    Evo da se pohvalim,danas sam cipovao PS3 konzolu...naletila neka jeftino i kupim i malo istrazim i vidim da se moze cipovati...2 dana malo citao i istrazivao i evo danas uspio. Nije sada neka nauka,jer su je toliko razvalili,da ima milion nacina exploita na njoj sada :D

4. igor.g

igor.g Komšija

CCD1 tdie Temp, dok tcltl/tdie je +10-15C offset i nije prava temp.

Stabilno sa OCCT i corecycler nekih 10-12 sati testirano. Vcore auto

5. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Mislio sam, kolika bude vrijednost Vcore u CB23?

6. igor.g

igor.g Komšija

vcore 1.056-1.088, opadne i na 0.992 dok vrti render

Last edited: Jan 15, 2026
    Stevie_Ray likes this.
  7. forzamilan

forzamilan Veteran foruma

Drug moj ti ko nisi cuo za AI :D
    Ja sam se ovih dana backao sa OC prije svega ram memorije jer imam bas sporu memoriju cl46 ddr5 5600MHz i uspio sam je klokati na cl36 6000MHz koristeci Gemini ai. Dovoljno je da cak uslikas bios i zatrazis savjet. Procesor sam uspio samo undervoltati jer PBO mogu samo otkljucati ali nista cackati jer je maticna low end i bios tu ne da samo enable disable. Cak i graficku sam nasvirao uz pomoc Gemini i to sad testiram jos cu malo vjerovatno, uglavnom BF6 sad jos bolje radi pogotovo 1%low fps manje stutteringa.

8. Stevie_Ray

Primjetih da su cijene AM4 Ryzen procesora porasle 20-30% u odnosu na prije par mjeseci. Sigurno je veca potraznja.

9. dino73n

dino73n Veteran foruma

Ddr5 je ucinio svoje. A AM4 jos uvijek vrlo upotrebljiv.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

10. forzamilan

forzamilan Veteran foruma

Konfa iz potpisa koju sam pazario prije 2 mjeseca i 10 dana tad je kostala 930eur sad odem dodam isto sve u korpu 1413eur i to je ovaj ram malo spao ovih dana, dakle konfa za 52% trenutno skuplja. SSD je poskupio enormno sa 63 eur na 134eur, graficka sa 349 na 429.
    I pored toga pola foruma se ponovilo ovih dana iako niko ne zna sta se iza brda valja, sta ti je psiha.

11. selvin

selvin Moderator

Najvise se uvijek i kupuje kad poskupljuje, jer se ljudi boje da ce jos poskupit a zapravo jos poskupljuje jednim dijelom dodatno jer su navalili kupovat :) Lancana reakcija.

Stevie_Ray likes this.
  12. zoi

zoi Veteran foruma

Što nas narod kaže - strpljen spašen :)

Stevie_Ray likes this.
  13. zippoo

zippoo Veteran foruma

Pocetkom 2024. tesko da je iko koristio AI. :D:D:D
    Ali nije to problem,nisam ni htio nista da mijenjam i cackam,jer da jesam...skontao bi sve za sat-dva i probao. Ja nikada nisam imao ni volju ni zelju da racunare klockam i izvlacim maksimume iz njega a nisam nikada imao ni potrebe za tim,pa me nije nesto ni privlacilo. A sve i da jesam to prije radio...sada su skroz neke nove tehnologije i cudesa,tako da ono od prije nema nikakve veze sa ovim sada. :D
    Ali koristim ja sada AI kada mi treba,jako dobre igracke su to i nude puno informacija i svasta se da tako brzo i sazeto naci i nauciti.

14. Stevie_Ray

Ne moze moj podnijet znacajan negativni curve optimizer offset, cak i -10 mi je pravilo probleme dok nisam skonto da me jedna jezgra koci. Ona moze samo -5 stabilno. Ostale sad drzim na -15. Nema nikakvog boosta osim 300-tinjak bodova u CB23 multi. Dzaba sam gubio vrijeme, al morao sam probat.

Ne utice nimalo ni na potrosnju, ni na temperature. Temp su identicne, btw kod mene je CCD temp 65-67C, nize nego kod tebe, dok mi je Vcore zapravo visi, jer moj ne voli undervolt. Potrosnja identicna, peak 84W u CB23 multi. I btw FCLK sam postavio na 2066MHz jer mi je UCLK 3100MHz. Vsoc niskih 1.15V, to mi je zapravo najdraze.

15. Picoooka

Picoooka Komšija

16. Stevie_Ray

Jedno lijepo iznenadjenje:

Maticna mi zapravo podrzava PCI-E 5.0 x16 za graficku. Zvanicno PCI-E 4.0 x16 za GPU, i tako mi je i bilo, ali zato sto sam eksplicitno bio odabrao Gen4 u BIOS-u (inace ne volim Auto postavke). Vratim na Auto kad ono fakat 5.0. To mi je inace jedino bilo krivo kod upgrade-a, jer je stara ploca imala PCI-E 5.0. Iako je to samo teoretski, nekako mi smetalo - da je izletio neki lud deal, mozda bih uradio upgrade ploce. Ovako, ne.

Da budem siguran da to nije samo GPU-Z pogresno reportao, uradim test AIDA64 GPGPU benchmark. Na 4.0 je bio memory read 27GB/s, sad je 54GB/s.

To je sve u principu moguce jer CPU sam podrzava PCI-E 5.0, a ocito B650 ploce to vjestacki limitiraju.

dino73n likes this.
  17. dino73n

dino73n Veteran foruma

A koliku je srecu uopste donjeo taj 7800x3d u poredjenju sa starim i7? Posebno s obzirom da si na 4K.

Posebno me zanima jer ni ova moja 5070ti ne dise bas punim plucima u paru sa 5900x

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

18. Stevie_Ray

Pa onako, ima nekog boosta, ali nije da mi je nesto trebao. Ne ganjam visoki fps a osim toga ne bojim se upalit 2x framegen (100-120->200-240fps), pa je i stari CPU bio dobar.

Al drugi "win" mi je sto imam srece i sa CPU, moj primjerak ima dobar IMC, vrti 3200MHz UCLK na 1.25V SOC, to je dobro iznad prosjeka. Mnogi ne mogu ni 3100MHz ni na 1.3V. Tako mi je RAM na 6400MT. FCLK drzim na 2166MHz, i to je mali boost. RAM sam bio vise tweakao na 6200MT, dok nisam skuzio da mogu vrtit 6400 bez problema.

X3D nije osjetljiv na RAM, ali ipak. Ako ista bice potencijalno bolji 0.1% i 1% lows.