AMD Zen / Ryzen procesori

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Decerto, Jul 24, 2015.

1. igor.g

igor.g Komšija

Realno procesor treba da bude 200 Eur, ali AMD ga muze dobro, koriste situaciju maksimalno. Za tih 160-200eur viska odes na future proof AM5 i skuplji ram uz tray 7700 koji je 170eur.

2. zoi

zoi Veteran foruma

Bilo bi tako da se može uzeti DDR5 po normalnoj cijeni. Ovako gledaju da izmuzu DDR4 do maksimuma.

3. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Realno napravili su najbolju platformu svih vremena sa AM4. Ako ista zasluzili su uspjeh. Ko hoce, nek izvoli. Pod uvjetom da procesora ima za kupit, a ne da se ide placat +100 ili +200 EUR scalperima.

4. dino73n

dino73n Veteran foruma

Kod nas je skroz ok cijena.

https://olx.ba/artikal/77631364

Kao i 7800x3d

Sto puta je vec ponovljeno da x3d na am4 nije za gradnju novog pc nego samo ozivljavanje starih masina za jos neko vrijeme dok se ram kriza ne normalizuje.

EDIT
    Gledam 7800x3d je pao na 550-570km
    Koliko ce onda 7700x3d da kosta?!

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Last edited: Jun 27, 2026
  5. igor.g

igor.g Komšija

Ni sa 360eur ja ne vidim matematiku kamoli skalpovanih 500 za 5800x3d jer mozes prodati 32gb ddr4, plocu i mid range cpu za 250eur+360 i lagano sjedne am5 platforma. 170+100+350

6. dino73n

dino73n Veteran foruma

7. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ovo je najava za Epyc procesore, za servere. Ryzena nema jos na vidiku.

8. dino73n

dino73n Veteran foruma

Ja prvo postao pa onda citao. Kad sam vidio zen6 oci su mi zasijale.

9. zoi

zoi Veteran foruma

Na kojoj rezoluciji i detaljima je ne gura? Slava je to grafa da bi dostigla limit tog procesora. Pričamo o drugom najboljem gaming procesoru.

10. Reventon

Reventon Veteran foruma

@dino73n
    Mozes ti i na Epycu igrat BF6 samo sto je daleko veca investicija :D

Ako trenutna situacija potraje, sumnjam da ce Zen 6 za desktope izaci i iduce godine. Najvise bi bilo zanimljivo onima koji su na Zen 4, al obzirom da ce pored nove ploce trebati i ddr5 ram, to ispada skuplja pita nego tepsija. Toga je svjestan i AMD, zato idu prvo tamo gdje ima love, a to su AI sarlatani.

11. dino73n

dino73n Veteran foruma

1440p overkill

Grafe su otisle ispred procesora. Ni 9850x3d ne bi drzao grafu na 100% non stop na empire state mapi.

Kad sam 5070 ti drzao na am4 sa 5900x tad je bas bio problem s cpu i prelaz na am5 se bas osjetio al ima tu jos prostora da se iskoristi. Dok 9060 xt na staroj am4 platformi je 100% bez prestanka.

Spajao sam sesa 5070ti i na tv i igrao na 4k ,tad je grafa na 100% bez prestanka.

12. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

A da malo manje gledate šta gura koga i igrate igru? :D

13. Qler

Qler Veteran foruma

Ja fakat ne pamtim od kad ne gledam te brojeve. Mirniji sam :) volim da imam nešto up to date, i da kad pokrenem igru, da mi radi dobro. Da moja percepcija je da igra ide OK. Ne gledam ni FPS...

14. dino73n

dino73n Veteran foruma

Forum se zove hardwarebase a ne gameplaybase. Ja sam se uvijek igrao komponentama. Kao sto audiofil slusa zvucnike a ne muziku.

BiceBolje likes this.
  15. zoi

zoi Veteran foruma

native 1440p ili dlss performance? bas mi valja probati empire state mapu da vidim kakvo je kod mene stanje.

16. dino73n

dino73n Veteran foruma

Dlss quality. S tim da ni native ne mjenja stanje osim sto imam malo manje fps

17. zoi

zoi Veteran foruma

Sad probao 1440p, ultra, fsr balanced. 9070 XT (PL - 15%) sa 14700KF, 7200 MHz memorija, gpu 100% cpu 70 do 80% varira. fps između 110 i 120. Empire state mapa. Ja igram na 4K sa nekom fsr postavkom zavisno od igra, do 120 Hz i nisam primjetio da mi fali ijedne snage, pogotovo ne cpu.Nemam sad vremena za detaljnije testiranje, ovo sam mahsuz ušao da vidim zauzeće cpu.

Last edited: Jul 13, 2026 at 12:36 AM
  18. dino73n

dino73n Veteran foruma

Ovo sa 100fps je native DLAA 4.5
    A sa 143fps je DLSS Q bez FG oboje 1440p overkill.

Ovi low i 0.1% su inace puno bolje nego se nesto slucajno desilo kad sam slikao. I da napomenem. Igra radi kao podmazana,uopste ne fali nikakve snage ni na gpu ni na cpu samo brojke kazu da u grafi ima jos malo juice-a za iscjediti.

Zna se gpu usage spustiti i nize u bas cpu zahtjevnim situacijama ali ni tad nema nikakvog trzanja.

Uglavnom na 1440p u BF6 nikad nisam vidio 100% gpu usage.

Dok npr God of war drzi gpu na 100% i cucla full 300w bez prestanka.