1. ZEEP

ZEEP Novi član

Pitam zato sto ljudi kazu da p35 ne podrzava pcie 2.0, evo sta kaze wiki:

"In June 2007 Intel released the specification of the P35 chipset which does not support PCIe 2.0 only PCIe 1.1.[6] Some people may be confused by the P35 block diagram[7] which states the Intel P35 has a PCIe x16 graphics link (8 GB/s) and 6 PCIe x1 links (500 MB/s each), for simple verification one can view the P965 block diagram which shows the same number of lanes and bandwidth but was released before PCIe 2.0 was finalized. Intel's first PCIe 2.0 capable chipset is the X38 and boards are already shipping from various vendors (Abit, Asus, Gigabyte) as of October 21, 2007.[8] AMD starts supporting PCIe 2.0 from its RD700 chipset series. NVIDIA has revealed that the MCP72 will be their first PCIe 2.0 equipped chipset."

2. Dog_Father

Dog_Father Moderator

3. Neo Bahamut Zero

Neo Bahamut Zero Veteran foruma

zivio Dog. jos nekoliko clanova i da osnujemo RV670 sektu... :lol:

4. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Ou jea! :lol:

Ima nas sad vec podosta sa 3850 256MB modelima. @Dog: je li referentni model? :D

5. Dog_Father

Dog_Father Moderator

Jeste. Club3D. Hladnjenje mi je poprilicno tiho. Nisam osjetio razliku izmedju zalmana i ovog hladnjaka. Temp od 53 u idleu do 75 load.

6. Stevie_Ray

Da, hladjenje je tiho do oko 50%, ali nakon toga, osobito preko 60%, se vec gadno cuje. Ja jos cekam na novu verziju ATT-a da se fino podesim 2D/3D taktove i regulaciju ventilatora. Zasad mi stoji na stock taktovima (GPU 300MHz u 2D-u, 670MHz u 3D-u) i fiksiranoj brzini ventilatora na 44%. Temperatura u igrama bome potegne do 80C, taman dovoljno dobro hladi.

Neki dan sam primjetio nesto interesantno: grafa, iako ima relativno los cooler pa u loadu ode na 80-85C, uopce ne utice na temperature ostalih komponenti, a to je znak da malo trosi. Kuciste je jedva prozraceno, sprijeda 12cm na 600rpm, straga 12cm na 900rpm, kad straga stavim ruku iza ventilatora, zrak hladan. A i napajanje se nista vise ne grije nego u idle-u. Manje i cvrci nego sa X1950GT. :D

7. Neo Bahamut Zero

Na kojoj brzini vent radi bez tih aplikacija, ono po defaultu drivera u loadu? Dosad nisam cuo da se brze vrti nego u windowsu. Inace dosada sam upratio maksimalno 75 stepeni (garant jer sam odlijepio naljepnicu). :mrgreen:
    A ista stvar i kod mene - 12tka na 5V izbacuje hladan zrak na pozadini, doduse kuciste je prozracno iako bez ventova.

8. Stevie_Ray

Sve do 80C je vent po defaultu na svega 16%. Preko 80C to raste na 23%. Dalje ne znam, nisam isprobavao. Vjerojatno bi temperatura jos rasla pa bi vent presao jos jedan ili dva praga.

Radije podesi preko RT jer je bezveze da se grafa bas toliko grije, a cca 45% je i dalje tiho.

Furka je sto je grafa vrela (85C) a kuciste se ne zagrije. Ajd razumijem da je na 60C.

9. Neo Bahamut Zero

ma cekam novu verziju ATT-a ko sto i sam rece, pa da se rijesim i ovog CCC-a. moracu jos jedino probati clockanje sa Rivom jer se sa AtiTool-om i defaultnim Overdriveom sistem i igre ruse pri malo vecim taktovima...

10. Stevie_Ray

Meni se komp zaledi cim dignem takt za 1MHz sa AtiTool-om. CCC nisam ni probao, a RT fino radi, no eto fali joj (mislim si, Riva pa zensko :D) razlucivanje izmedju 2D i 3D moda. Ovako kad stavim recimo 730MHz za GPU, to ostane i u idleu.

A takodjer postoji problem sto se vent moze podesavat tek u grubim koracima od 25%. Pomalo sam frustiran losom softverskom podrskom, no znam da ce se to rijesiti :D

11. Neo Bahamut Zero

najjace bi bilo da izadje kakav bios editor da fiksiramo i taktove i brzinu venta. dokle je onaj 3870 editor dogurao?

12. Stevie_Ray

Koliko znam, jos uvijek se samo mogu podesit taktovi i to je sve.

Treba nam lijepo taktovi/fan/vcore za 3850, ali nekako mi se to cini malo vjerojatnim. Kad bi izasao takav bios, moralo bi se ic na Accelero S1, ovako se slepa sa stockom :mrgreen:

13. X-Factor

X-Factor Komšija

Je li neko mozda radio flash 3870 sa ATi WinFlash... ??
    neda mi se peglati s disketicama, DOS-om , pa me interesuje ima li ko iskustva sa fleshanjem u windowsu i koliko bi to bilo rizicno...
    nasao sam par finih biosa i sa soft voltage modom, pa sam mislio uraditi flash...
    kod mene temperature ne prelaze 64 stepena u loadu na frekvencijama 850/2600 pa bi bilo steta da za core ne izvucem bar 880-890 Mhz... a mozda cak i vise mislim da mi je lud primjerak kartice bar sto se memorije tice...
    citao sam na forumima da su ljudi dobijali po 10-15 fps vise u prosjeku samo fleshanjem biosa bez dizanja frekvencija, ko zna mozda i ja budem te srece ...

vidim ima vas dosta iz kluba 3850, ima li ko 3870 ??? :D

14. ming

ming Veteran foruma

Ko je to rekao vjeruj mi da laže.

Druga stvar, još se za 3800 seriju ne zna kakva je na duge staze, a već se spominju BIOS modofikacije. Sta ako je budes trebao reklamirati?

15. Stevie_Ray

Malo se covjek zaletio :lol:

16. X-Factor

X-Factor Komšija

ah pa zato sam i stavio ovde post da pitam koliko tu ima istine...
    radio sam flash dosta dosta puta i na nvidia-i i na ati-u tako da mi to nije strano...

pitam onako informativno ima li ko od nase raje da je radio kakve modifikacije ili fleshanja... i koliko se to isplati raditi na kartici od 450 KM ...

nekad davno sam zeznuo s fleshanjem GeForce Ti500 a tek je bio kupio kad je izasla, ali zamjenili smo to vec nekako :D

17. ming

ming Veteran foruma

Ja sam bio namjerio na 6800le jer nije mogla preci 350mhz clock :lol: Skinem sve alate i tutoriale i skontam da nemam FDD :lol:

18. Stevie_Ray

19. ZEEP

ZEEP Novi član

Koliko ja znam, ako imas neku obicnu PCI vga karticu, preko nje mozes re-flesovati ispravan originalni bios(obe nek budu ubodene, a u biosu nek stoji da se boota sa PCI prvo). Imao sam iskustva sa flesovanjem AGP kartica i na jednu sam flesovao bar 30 razlicitih ATI biosa, ukoliko se nije mogla "bootati", ubacivao bi tu staru karticu i flesovao preko nje. Mislim da sada i nema neke prevelike potrebe za bootanjem jer se moze klokati kartica fino iz ati overdrajva, a regulacija venta iz RivaTunera, mada ce se i to poboljsat.

20. nFare

nFare Overclocker