AV Receiveri

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by Nani, Jul 24, 2008.

1. Bearboy

Bearboy Novi član

Hvala Nani :D
    Izgleda da bi mi jedan takav sasvim zadovoljio moje ipak malo skromnije potrebame.

2. bagi

bagi Novi član

Mali update vezano za ovog denona 1909 kojeg sam uzeo.

Zvuk - ja sam prezadovoljan, pogotovo kako rade centralni zvucnici u filmovima. Uvijek je bio problem ne cujes spiku kako treba zbog efekata, pa moras pojacavati prednje zvucnike. Sa ovim denonom problema nema dynamic EQ i dynamic volumen to rijesavaju strasno dobro. Nekad imam osjecaj da pojacava spiku dok sorround zvucnici grme. Slusanje muzike isto tako ugodno, probao pod istim postavkama da slusam Floydove, Metallicu, Bijelo Dugme, Panteru i Beyonce ( znaci sve razlicito da bog sacuva), sve je bilo ok. Pokusavao sam nesto kasnije da mjenjam u postavkama za razlicitu muziku al samo sam gubio vrijeme jer nijanse su u pitanju bile.

Podesavanje i meni - Sex nevidjenih razmjera :). Kao sto Nani rece ludnica, ma poludio sam kako je lako razjebat vec nesto naporavljeno :), uglavnom nimalo jednostavno.
    Jednino sto nisam skontao True HD zvuk. Jer ako sam dobro skonto manuel on se samo pali ako dobije taj zvuk npr. sa BR playera, neznam mozda grijesim al ja taj dio ne kontam :). Elem HD filmove (.mvk) ja furam sa HTCp-a, pa mozda je do moje zvucne, uglavnom neznam :)

Video - Taj dio je jos u fazi testiranja, mada prvi utisci mi nisu nesto. Kao sto kolega JVC rece od govana se moze napraviti pita al kako pojesti :).
    To javim jos kad nadjem slobodnog vremena da se zezam sa tim, jer vjerujte pojacalo je sve samo ne jednostavno, barem u mojim godinama :)

Pozz i veliki THX Naniju i JVC na predlozenom pojacalu.

3. Nani

Nani Komšija

np;)

Sto se zvuka tice ni jedan .mkv nema HD zvuk, uglavnom se radi o 5.1 AC3 formatu. Mnogi blu-ray filmovi nemaju HD zvuk iz razloga koje sam napominjao u vise navrata.

Kad bi imao blu-ray disk sa HD ost-om, automatski bi ti se upalila plava lampica "HD" na displayu.
    Sa HTPC-a mozes furati HD zvuk u 2 slucaja;
    1.Da koristis ASUS Xonar HD zvucnu karticu DTS HD i DolbyTrue HD kao i 7.1 LPCM Ova zvucna kartica takodjer ima HDMI izlaz.
    2.Da koristis plocu sa nvidiinim 8200/8300 cipsetom koju mozes preko HDMI-a spojiti na av receiver. Radi se o 7.1 LPCM zvuku.

Naravno u oba slucaja ti treba blu-ray optika u htpc mashini.

4. JVC

JVC Overclocker

Naravno da ti treba sa BR playera True HD ili DTS master audi da bi ih reciver dekodirao, a filmovi sa neta .mkv su ili ac3 5.1 ili dts, ja sam prije par dana slusao jedan sistem u velikoj prostoriji koja je namjenjena za HT kod jednog kolege i bas smo se zezali sa zvukom na filmi dts, dd, true hd i ostalo i nisam bas nesto primjetio veliku razliku izmedu sada vec starih i ovih novih audio formata, nekazem da je nema ali meni licno nije vrijedna ulaganja u 7.1 sistem i patnju za istim.
    Doduse vjerovatno to ima smisla u velikim prostorijama i sa reciverima top klase sa zvucnicima koji kostaju kao audi 8 i sl. ali za stanove i zvucnike koji su nama vecinom dostupni nije bas neka velika sreca.
    Sto se tice video dijela kod recivera nikako mi nije jasno zasto se raja pale na te video procesore i upscalere kad br treba samo propustiti na tv bez ikakvih korekcija, a dvd playeri ovi malo bolji naravno imaju svoje vlastite procesore za upscalin videa tako da i oni trebaju u biti ici direktno na tv, jedino ako neko misli sa video rekordera sliku nesto procesirati sto je meni glupo i vracanje u srednji vijek.

5. Nani

Nani Komšija

Upscaling rade i oni sto imaju HD satelitske receivere pa dizu 720p i 1080i signale na 1080p.

6. JVC

JVC Overclocker

I vide razliku, tesko ali neka im bude. :D

7. Nani

Nani Komšija

A oni frikovi na 60" plasmama i projektorima vide :D

8. JVC

JVC Overclocker

Imam ja takve audiofile koji cuju razliku izmedu aluminijumskih i inox siljaka za zvucnike, pacijenti prve klase.

9. bagi

bagi Novi član

Ma kakvi nista ne stavljam vise od komponenti, ja sa ovim i vise nego zadovoljan, tako da mi netreba neko preseravanje :). Bas sinoc gledam vojnika Rajana, ko da su se kod mene pred kucu iskrcali a ne na Normandiju, i sad ja nesto treba jos bolje, fuj :)

10. JVC

JVC Overclocker

Jeli metes caure po sobi, tako sam ja prvi put reagovao na Rayana. :lol:

11. gagi1

gagi1 Novi član

Pozdrav ekipi, nov sam na ovom forumu a zanima me uređaj harman/kardon avr 255 odnosno njegove karakteristike ako netko zna nešto više o ovom uređaju. Konkretno me zanima to što vidim da ima samo jedan hdmi izlaz prema tv-u odnosno da je to jedini izlaz i sad imam stari vcr sa dva skarta i koja bi bila šema spajanja i izlaza prema plazmi.
    Hvala na odgovorima

12. JVC

JVC Overclocker

Kakve ti veze ima scart sa hdmi izlazom, ti ces spojiti vcr na plazmu sa scartom a dvd ili br sa hdmi kablom na reciver a sa recivera na tv ili drito sa playera na tv kako ti volja.

13. gagi1

gagi1 Novi član

Ma znam kako spojiti ycr na tv ali kako na av resiver.

14. Nani

Nani Komšija

Preko scarta nikako, jedino preko s-videa i naravno posebno zvuk preko audio konektora.

15. gagi1

gagi1 Novi član

Hvala Nani.Može savjet.Dvoumim se između HK avr 255 ili onkyo 606.Koristio bi ga više za slušanje mjuze ali i za .HT.Hvala

16. Nani

Nani Komšija

HK ima ljepsi zvuk u svakom slucaju, ali 606 ima vise HDMI ulaza, tacnije 4 na prema 3 kod 255-ice. Onkyo se jos vise zagrijava.
    Ako ti ne trebaju 4 HDMI ulaza definitivno idi na malo skuplji HK 255. Imas i upgrade za 255-icu koja rjesava i black to black cliping.

17. gagi1

gagi1 Novi član

Još kad bi mi dao savjet za zvučnike...Neke koji su dobri u audio i video produkciji.

18. JVC

JVC Overclocker

Ako hoces kvalitetne za muziku to ti je KEF, B&W, Tannoy, Wharfedale, Mission, Bosse i sl. koliko para toliko muzike, imas u mobilmedi bas sam danas bio fantasticno dizajnirane i kvalitetne Heco zvucnike koji nisu preskupi.
    Kao sto Nani rece HK ti ima bolji zvuk i ljepsi je od Onkyo recivera i ja bih ga preporucio u svakom slucaju.

19. Nani

Nani Komšija

Znas li koja je Heco serija u pitanju i cijena?

20. gagi1

gagi1 Novi član

Hvala JVC.Za početak ne bi kupovao bas.Kakva bi bila kombinacija sa Monitor Audio bronz 2 na HK avr255.