Black screen nakon ukljucivanja secure boota

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by EL NINO CFC, Oct 30, 2025.

1. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Htio da isprobam Battlefield 6 ali nisam mogao jer nisam imao ukljucen secure boot.

Flasham usput na posljednju verziju biosa. Sve uredno proslo.

Nakon sto sam ukljucio secure boot i izasao iz biosa, samo black screen. PC radi, sve svjetli, ali nema nista na monitoru.

Maticna je Gigabyte b450 Aorus elite rev1. sa 5700x amd rzen procesorom

Guglao, ali nista ne pomaze.

Vadio CMOS bateriju, shortao pinove za CMOS, ono izgleda da resetuje bios, pri paljenju cuje se brujanje ventilatora, ali i dalje crna slika.

Negdje procitah da mi treba CPU sa integrisanom grafikom i da bih onda dobio sliku i pristup biosu.

Ili je ipak maticna otisla?

Neki savjet.

2. EL NINO CFC

Update.

Uspio sam dobiti sliku. Pomoglo je pritiskanje tipke za ulazak u BIOS u ovom slucaju DEL tipka na tastaturi. Sto nije izravno usao u bios, nemam pojma.

Drugi problem sad sto kad je ukljucen secure boot, ne prepoznaje niti jedan hard drive, tako da ne mogu bootati u windows. Izgleda da imam jos posla oko ovoga.

Uglavnvom, rijesen je problem zbog cega sam otvorio temu.

Na sta bezveze izgubih 2 sata.

3. p4ja

p4ja Komšija

Tako ti je to kad stisne sa svih strana, al rijesti ces

EL NINO CFC likes this.
  4. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Da ti nije CSM disabled, pa ne vidi diskove. Provjeri to. I za Secure boot ima opcija obicno UEFI/Other. Pa vidi da nije nesto od toga isto problem.

CSM, UEFI, secure boot, svi znaju bit zafrkani i to narocito na AMD masinama.

Sent from my iPhone using Tapatalk

EL NINO CFC likes this.
  5. Qler

Qler Veteran foruma

ako si promijenio sa MBR na GPT imaš guide kako da windows podesiš da to radi. Zato ti neće da boota.

EL NINO CFC likes this.
  6. Aldiin

Aldiin Overclocker

Izgleda da ti je sistem instaliran u legacy (MBR) načinu rada. Kada uključiš Secure Boot, računar automatski pređe na UEFI, i zato ne može da se pokrene — jednostavno nema odgovarajući partiton da učita podatke sa disk-a.

Solucija je da pretvoriš disk iz MBR u GPT format, ali pazi da to uradiš kako treba. Ako nisi siguran, najbolje je da pokreneš računar pomoću Hirensa ili Streleca i tamo koristiš neki od alata za konverziju.

U biti glup problem, edan od onih onih početničkih IT Help Desk problema koji se lako riješe kad znaš gdje da pogledaš.

EL NINO CFC likes this.
  7. EL NINO CFC

Da, tako je Aldine.

Nisam znao da se krije vise iza ovoga, mislio samo da ukljucim u biosu i to je to.

Svakako se kanim da uradim format windowsa i da instaliram ovaj zadnji build sto je nedavno izasao nafrisko. Pa cu onda usput to odraditi.