CABLE broadband internet [HELP]!!

Discussion in 'Internet provideri, umrežavanje i web servisi' started by syss, Jul 13, 2004.

1. syss

syss Veteran foruma

cable koristi isdn mrežu?! to je nešto novo... kolko ja znam cable koristi instalaciju kablovske televizije (nekim čudom je tako dobio i ime). kod nas u hr se kablovski internet dosta širi, ali posljedica toga je sve veće nezadovoljstvo korisnika koji se žale na (pre)spore brzine.

2. Shenron

Shenron Komšija

Ti tvoji jarani koji imaju BIP uopce nemaju satelitski internet vec WIRELESS (bezicni) i mogu ti reci da nije nesto.
    Cable net koristi infrastrukturu od Cable TV-a, dakle brzina je dosta veca od ISDN-a ( to pak ovisi od paketa do paketa) ali i ping je dosta manji. Ali LOL i Pincom imaju dosta velike pingove na serverima koji nisu hostani na njihovom linku jer imaju premali izlazni link prema ostatku svijeta.

3. Esh

Esh HWB

ma nema tu mnogo filozofije..

i lol i taj cable pristup (da li ide preko epn ili lol?) imaju limite te nisu sjajna rjesenja, tako da je sada samo upitna brzina koju pojedini nudi i cijena paketa..

dakle, reci mi koji si paket za cable mislio uzeti? (brzina / bandwidth)

koliko sam ja cuo, ping preko epn.a je jako los na serverima vani..

4. Lamagician

Lamagician Komšija

Dobrinja, znaci kablovski operator Elob koji ide preko Europroneta. Kratko i jasno, ping ti je sranje na 98% vanjskih servera a valja samo na bihnetu jer im je to nadprovajder i ponekada na lolu sto opet zavisi od opterecenja 512kbps linka izmedu lola i bihneta odnosno ep.

btw. BIP ima brzinu od skoro 1mbit (realna) ne samo teoretska.

5. NeTRa1der

NeTRa1der Komšija

kod nas je operater "BH Cabel Net"...znači zvanično JOŠ nije otpočeto sa pružanjem Internet usluga na Dobrinji (ovih dana instaliraju opremu)...dakle ne znam još koji će provider biti kod nas ...na Ali-Pašinu je europroNET, a oni nude 3 paketa:
    64/64, 128/64 i 512/128...

a to što CABLE internet ide preko ISDN mreže to TVRDE moji jarani...ja sam ih ubjeđivao da je to neistina-al eto oni se prave pametni (čitao sam u časopisu VIDI za mjesec maj testiranja broadband usluga!)

...a što se tiče limita, ja sam čitao da je CABLE čisti flat-rate,što znači da nema ograničenja! kako to???

6. Guest

Guest Guest

raja hajte vamo u DK pa ce te imati 10 Mbps konekciju ;) samo za 70 KM ! mjesecno :p

7. Shenron

Shenron Komšija

bwahahahaha.

To ima samo u zemljama koje nisu na balkanu :D. Kod nas to nece biti jos 10 god. A LOL je stvarno glup. ono 30MB prometa +50 MB unutarnjeg po danu, oveca glupost koju sam ikada procitao.

a ti gallaxy suti :D.

8. abasi

abasi Aktivista

Mrsss... :evil:

koji ti e qrac. sta se hvalis , znamo mi u Bih da vi za 1 ojro dobijate ADSL sa modemom i sranjim...

ppk1..

zao mi samo sto SPider ne moze da ti odgvori na ovu poruku..
    Eno covjeka u bolnici slimio obje noge,, majke mi . :(

poz..

9. Esh

Esh HWB

to da nema limita kod nas je za sad cista suplja prica.. naime, napisu na stranici kako nema limita, a onda dodaju "fair use" i cim predjes neka 3-4 gb, dobijes upozorenje da se smiris, nadogradis paket ili pa-pa.

10. NeTRa1der

NeTRa1der Komšija

interesuje me još jedno:

kad bi vi birali između BIP-a i CABLE-a, šta bi uzeli??

meni je dovoljno da mi stranice otvara odmah, a ne da chekam po 5 min. da je loadira...da mi nije prijenos sad 3kbps sad padne na 0,3...

11. Shenron

Shenron Komšija

Pa Cable.

12. Guest

Guest Guest

Ja necu nista reci sami ste kazali! ;)

13. Lamagician

Lamagician Komšija

Ako ces uzimati Cable a da je ISP LOL onda ti je to isto kao i BIP...a preko EP nemoj jer ces se pokajati kao mnogi drugi jer u EP-u puno obecavaju a malo tih obecanja odrze.

A kod EP imas samo flat rate ali znas li na sta to lici? Ni na sta...mislim da imaju te uslove da daju flatrate uradili bi to i veci ISP-ovi u nas, BIHnet i Logosoft ali nemaju jos dovoljno resursa, pa kako onda moze EP imati ako mu je nadprovajder bihnet? Suplja je to sve.

14. Shenron

Shenron Komšija

Ma za pravi broadband flatrate trebaju imati bar 2 Gbit/s vezu.
    A jedva da imaju 150 mbit.

Sada kada je HT dobio Eronet mozemo se pozdraviti sa ADSL-om i flatrateom (bar sto se hercegovine tice), jer ce sve resure morati orjentirati na opremu za mobline.
    Ma to je sve dogovor bio (placen od strane HT-a). Dabogda HT doo Mostar bankrotirao. Sada ce nam nabijati racune i na mobitelima i na telefonu, cijene neta ce ostati iste. Jedina nada ostaje u Pincomu, ali SAMO ako napravi svoj vlastiti vanjski link (sada imaju preko HT-a bijednih 4MB/s). Pincom ih je lijepo pitao da im spuste cijenu tog linka za 50% (sada ga placaju oko 20-25k KM), a oni ce zauzvrat BESPLANO uvesti CABLE NET U SVAKU SKOLU U MOSTARU!!!!! a HT naravno na to nije pristao, a uostalom zasto bi pristao kad i od skola dobiva novac za net.
    Da zakljucim ovaj moj post. Nece biti interneta u BiH kakvog svi zelimo jos MINIMALNO 7-8 god.

15. Esh

Esh HWB

vec kada si spomenuo eronet mislim da je veoma ironicna citava situacija oko trece licence buduci da eronet i ht imaju gotovo pa iste dionicare tako da je citav proces bio obicna blamaza sto potvrdjuje i deal izmedju spomenutih kompanija potpisan 27 sekundi nakon objave da je eronetu "oduzeta", a htnetu "data" licenca treceg mobilnog operatera..

jos jedan od sjajnih primjera kako je drzava propustila priliku da uzme nekih 100 miliona te ih ulozi, ako ne u neke konkretne projekte, onda makar u redovne i pristojne penzije ljudima koji su na kraju krajeva i gradili ovu zemlju...

inace, sto bi neko ulagazo u internet kada je dial-up 56k (ili nizi) sasvim dovoljan za pregled maila i koristenja irc-a, a uz odredjene napore mozes se pohvaliti i kako si za 7-8 sati "skinuo severinu" s interneta...

16. Shenron

Shenron Komšija

Ajd nemoraju oni niti marke vise uloziti u nove tehnologije.
    Al zasto ne uvedu FLATRATE?! kao recimo RSTEL?! Koji za 30KM daje 56k a uskoro ce za nesto malo visu cijenu davati i ISDN FLATRATE!!!

Pa kao da se nisu dosta nakrali pa nemogu davati flatrate! Davali bi ga oni da svaki mjesec ne ukradu na racunima velike iznose novca.
    Nije meni ADSL potreban, vec mi je muka sto imaju ovako skupe impulse, a svake godine obecavaju da ce bar za ucenike i studente smanjiti cijene i pretplate! Al kad malo bolje razmislim, samo oni i koriste internet.

17. Lamagician

Lamagician Komšija

Zasto bi to radili kada i ovako imaju sve veci i veci broj korisnika? Bas im super ide...njihov lopovluk.

18. NeTRa1der

NeTRa1der Komšija

ev josh me neshto interesuje...pa cu vas ostavit malo na miru za sad ;DDD

uzmimo npr. paket od recimo Logosofta il europroneta,nije bitno...uglavnom radi se o paketu 64/64 (downstream/upstream)...jaran tvrdi da to ustvari znachi da je teoretska brzina upload/download 6,4Kb po sec., jel to istina??
    ako je tako onda ispade da je 56K modem isto shto i CABLE na 64/64 :))

19. Lamagician

Lamagician Komšija

Za 64 nije da se stavi samo tacka izmedu 6 i 4 :D . 8kB/s od prilike je to.

20. Shenron

Shenron Komšija

Ako hoces koliko je XXkilobita kilobajta onda to racunas ovako
    64kbit/s ti je 64/8 = 8 kb/s :)

Kuzis, dakle dijelis ili mnozis sa 8.
    Dijelis ako kbit pretvaras u kb a mnozis ako kb pretvaras u kbit.