Čišćenje monitora

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by dmr, Jun 14, 2025.

1. dmr

dmr Veteran foruma

2. Haker

Haker Veteran foruma

3. Sicness

Sicness Novi član

4. dmr

dmr Veteran foruma

pitao sam ove, nijedan nije 70% vec 99%

5. dmr

dmr Veteran foruma

bas 70%?

6. dmr

dmr Veteran foruma

Nadjoh ovo u frizerlendu, ali da li je ovo cisti izopropil alkohol ili ima jos nekih dodataka!? https://frizerland.ba/proizvod/cistilo-1000-ml-70/

A treba mi za ciscenje qd OLED ekrana na monitoru. Samsung rekao da se sa njim slobodno moze cistiti :D. Doduse sad gledam rekli moze i 70% etanol, a njega ima u apotekama koda nas.

7. Reventon

Reventon Veteran foruma

Samo malo nakvasi mikrofiber krpu vodom i prebrisi. Poslije toga suhom mikrofiber krpom. Isto i za TV, lcd. Nemas potrebe alkoholom.

A imas u apotekama Bakticid od Bosnalijeka na bazi alkohola, litar je oko 15KM, sa mirisom limuna ili narandze. Sa time mozes brisati radni stol, tastaturu i mis jer se masti zbog ruku. Ja ga koristim godinama.
    https://www.mojaapoteka-webshop.net/product/bakticid-otopina-limun/

8. dmr

dmr Veteran foruma

Ma ovi monitori kostaju 3kKM :D i imaju glossy finish. Nema sanse da bih trljao samo vodom ko dosadasnje mat monitore, inace ce biti ogrebotina tonu.

9. Reventon

Reventon Veteran foruma

Znam koji ti je monitor, nego od cega je prljav? Moze se samo prasine nakupiti. Zato kazem da je dovoljna voda. Drugo je ako si prstima ostavio otiske. Bitno je da imas kvalitetnu mikrofiber krpu i lagano. Nemoj ubrus papirom.

10. selvin

selvin Moderator

A sto bi voda grebala a alkohol ne bi? Zar nije do krpe tu vise? :D Ozbiljno pitam, ne kontam od cega bi se grebalo.

11. dmr

dmr Veteran foruma

A nemam pojma nakupilo se nekih ostataka od svega, kao da su kapnule neke kapljice nekad i osusile se, vjerovatno kada su mi mokre ruke ili sta vec slucajno otislo i na monitor :D

12. dmr

dmr Veteran foruma

bez alkohola treba vise ciscenja trljanja i pritiska, alkohol rastopi i onda ocistis u par poteza. Evo sta samsung preporucuje i koliko je ucinkovito. Nista idem sa etanolom :D

13. Picoooka

Picoooka Komšija

14. dmr

dmr Veteran foruma

A vidi do sada sam izbjegavao ciscenje monitora upravo jer sam citao clanke koliko su ljudi izglebali povrsinu ciscenjem samo vodom, znaci ovo je prvo ciscenje monitora :D A cuj ako proizvodjac panela kaze za glossy qdOLED etanol 70% onda ide etanol :D

EDIT: U tom videu je mat screen koliko vidim!?

Last edited: Jun 14, 2025
    Picoooka likes this.
  15. Picoooka

Picoooka Komšija

Last edited: Jun 14, 2025
    dmr likes this.
  16. dmr

dmr Veteran foruma

Da vidis koliko je prljav morao bih trljati vodom do iznemoglosti, previse sam ga zapustio :D

17. Picoooka

Picoooka Komšija

dmr likes this.
  18. dmr

dmr Veteran foruma

Uff, ide etanol svakako :D

19. Ajdin87

Ajdin87 Aktivista

dmr likes this.
  20. dmr

dmr Veteran foruma

A dje ovo kupiti? :D Nema u svakoj apoteci, eto i tu pise nestalo. Kupicu ipak etanol 70% u apoteci i sa mikrofiber krpom :D