DDR5 memorija

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Esh, Apr 28, 2021.

Tags:
  1. bhd

bhd Veteran foruma

ma da slazem se, mada suludo totalno suludo, nece ovo potrajati kao ni sve ostalo sto je imalo peak...

2. zoi

zoi Veteran foruma

Pa neće ali bi se mogli načekati godinama. Ko. Ima 32 GB u računaru njemu ne igra nikakvu ulogu, ali ko tek sklapa on je donji.

bhd likes this.
  3. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Pa, mozda neko ima 32 ali je mislio upgrade na 64? Upgrade sad otpada kao ideja.

Sent from my iPad using Tapatalk

4. zoi

zoi Veteran foruma

Ja pričam o gamingu, gdje je 16 GB dovoljno.

Stevie_Ray likes this.
  5. Reventon

Reventon Veteran foruma

Zar ima ddr5 od 16GB dva stika?

6. Stevie_Ray

Ima

7. Reventon

Reventon Veteran foruma

Pih, nisam upratio. Sjecam se kada je izasao ddr5 da je najmanji jedan stick bio 16GB.

8. Stevie_Ray

Ma nije, bio je i tad od 8GB. Sjecam se jer je imao losije performanse.

9. Reventon

Reventon Veteran foruma

Obzirom da novi pricesori tesko podnose 4 stika, onda je bilo logicnije svima uzimati 2x16GB. Za igre je dovoljno, mada ih ima gdje traze preko 20GB.

10. zoi

zoi Veteran foruma

Ja još nisam naišao na takvu, ali svakako je komotnije imati 32 GB. Doduše, ne toliko da plaćam 500 do 1000 KM za to. Windows task manager nije realan pokazatelj, ne treba se po njemu voditi.

11. mickey84

mickey84 Novi član

Doslo vrijeme da me kupci pitaju sto je tako jeftino

Ajdin87, zippoo, Picoooka and 2 others like this.
  12. bhd

bhd Veteran foruma

MA Miki je van lige bio. Ja sam za svoje poznanike od njega uzimao vishe racunara ja bi rekao od rijeci pa cak i za neke vece firme koje su tu ne mogu imati tu konzistentnost.

Mada i to ce spasti sa ovim maksi cijenama sigurno. Mislim ko uzima kucni racunar za AI - to mi nikako nije jasno.

13. Tensai

Tensai Komšija

Sasvim logično. Racunari se jednostavno ne prodaju i proizvodjaci se okrecu ka profitabilnijim trzistima. Proizvodnja chipova je uzasno komplikovana i skupa investicija i ne isplati se drzat fabriku za nesto sto ne mozes prodat i gdje su ti marze smjesno niske.

14. zippoo

zippoo Veteran foruma

Opasti ce jos vise...a ovdje nema podataka za 2024. a ni za 2025.,koja je pri kraju.
    Cidimo da je najveci peak bio u koroni i onda pad svake godine.

15. Tensai

Tensai Komšija

nije nista bolje, 245 miliona prodato u 2024.
    Moze se samo nadati da ce samsung i hynix prebacit u brzinu vise sto se tice proizvodnje ili se mozemo pomiriti sa tim da RAM postaje luksuz.
    Realno bolje bi bilo da se developeri potrude da optimiziraju igre, realno ove stare igre tipa crysis, farcry forza i sl izgledaju predobro a rade na 4GB RAM i 1GB VRAM.Ili npr ps5 je hardverski jadan ali ima solidne performanse.

16. Elubrylla

Elubrylla Novi član

Ja imam dobar pc za narednih par godina ali ukoliko nastave ludovati cijene komponenti ne mislim se u buducnosti zadrzavati na pc platformi. Jednostavno neispaltivo i preskup sport postaje.

17. Picoooka

Picoooka Komšija

I NVMe diskovi ozbiljno poskupljuju koliko sam upratio u zadnjih nekoliko dana.

18. Pionir

Pionir Overclocker

Treba pogledati ponudu na TEMU :)

Mi smo imali ovdje nekada "kinezeri" temu, zar ne.

Meni redovno iskače ponuda iz Kine za 580 od kako sam googlao i tražio specifikacije.

Još koliko znam, Micron je američki, ostala dva, Samsug i SK Hynix su bliže Kini :)

19. mickey84

mickey84 Novi član

Da, i NVMe i Sata su sada na nekih 50-100% poskupljenja u odmosu na prije 3 mjeseca.
    Najvise su poskupili najjeftiniji modeli.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

20. Tensai

Tensai Komšija

ja sam prije par dana uzeo sandisk ssd 480GB sata za 40 eura. ne znam jesam li dobro prosao ali mislim da su prije bili za oko 30 eura