DDR5 memorija

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Esh, Apr 28, 2021.

Tags:
  1. nFare

nFare Overclocker

Što je najžalosnije gledam, gro laptopa 1000-1300 € dolaze sa 16 GB rama i to 2 od 2, ne ostavljaju ti ležernu opciju nadogradnje

2. Tensai

Tensai Komšija

ja uzo nedavno polovan laptop sa 8 GB RAM-a,kontam haj može se jeftino nac bar 4GB modul kad ono samo jedan slot. A laptop ogroman 17.3 inca.
    Nije cudno jer vrlo često RAM dolazi zalemljen na plocu ovih dana i ne moze ae nikako nadogradit

3. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ok je da svako cita i prati i ima neko voje misljenje i predvidjanja ali ja mislim da za sada ne postoje nikakve dugorocne ni realne procjene i niko ne moze sa sigurnoscu reci biti ce ovako ili onako.
    Prvenstveno ne mislim da ce se sa "Internetom" ista desiti ,internet je sada kao zrak,platforma i svi ga koriste,cijeli svijet i mnogi biznisi su bazirani na njemu,tako da ne mozes nekome "oduzeti zrak" a ocekivati da zivi i dise. Tako je i sa internetom...od kako je nastao i od onog dot com pucanja balona u USA,svake godine i u svakoj krizi krenu price kako ce "internet kojeg poznajemo" nestati. I nikada nije nestao.
    Sto se hardwarea tice i ovih firmi koje to proizvode,to je skroz druga prica ali takodjer moze se javnost okrenuti i protiv njih i krenuti bojkot i poslije ,pa ce se onda osjetiti posljedice. Mislim da nijedan realan ni normalan menadzer ili vlasnik/vlasnici (dionicari) nece igrati samo na jednu kartu i bukvalno sve zalihe prodati jednom kupcu. Jer znaju da trziste reaguje na sve.
    Ja mislim da ce ovo trajati slijedecu godinu ali ce se vec i u 2026. poceti javljati otpor i poceti ce se prozivati firme koje proizvode memoriju a koje su sve prodali jednom kupcu. Moguce da ce se negdje i drzave ukljuciti.
    Jer ovo sto se sada radi je totalno degradiranje trzista i ostavljanje trzista bez roba od kojih cijeli svijet zavisi.

Last edited: Dec 13, 2025
  4. Qler

Qler Veteran foruma

Previše je balona, a nekako se svi dodiruju... jedan ako pukne, a mora, haos...

5. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Ma kakvi baloni i pucanje. Ulaze se bolestan novac u ovo, i ovo je buducnost koja nas ceka.

6. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Nije ovo mining. Sve više u tabovima najobičnijih korisnika, mlado i staro, u internet historijama na poslovnim računarima vidim ChatGPT. Ljudi ovo koriste.

7. zippoo

zippoo Veteran foruma

Pa ne treba sva memorija svijeta da bi chatgpt radio
    Chatgpt jeste uveo AI u svaku kucu i popularizovao ali proizvodjaci svega i svacega sada AI guraju bukvalno u sve i svasta. Ok,to je sada i marketinski potez jer je AI u fokusu i popularna kratica,pa sluzi i tome.
    Istina je i da se previse ulaze u AI trenutno ali 90% tih ulaganja nemaju proizvod ili uslugu,nego se ulaze u nepoznato i svi se nadaju da ce pogoditi. Zato neko o ovome pise kao o balonu,jer fakat nije normalno da se skoro sve investicije sada svode na AI. I gdje je logika u svemu tome...ulazes u AI koji ce zamijeniti ljudski rad i ljudi ce biti bez posla a onda tim istim ljudima bez posla i novca pokusavas prodati nesto ? Gdje je logika u tome?
    Jednostavno,krenuo je hype i svi sada fokus drze na tome. Ali sve firme koje se bave sa AI su na berzi...kako im cijena dionica raste,tako isto moze i opadati i da izgube vrijednost trzisne kapitalizacije.
    Ja mislim da ce ovo trajati jos neko krace vrijeme i fokus ce otici na nesto drugo...naravno nece AI nestati ali zivot ide dalje,biti ce nesto drugo aktuelno.

8. zoi

zoi Veteran foruma

OpenAI (chatgpt) i Anthropic zasad nisu na berzi, a to su dva glavna AI sistema.

9. selvin

selvin Moderator

Jesu, ali kad se poslije Google-a ostavi par praznih mjesta.

10. zoi

zoi Veteran foruma

Ako ti tako kažeš onda je sigurno tako.

11. Stryker

Stryker Komšija

Evo malo mojih "teorija zavjera":

"RAMageddon konačno dolazi za vaše pametne telefone i laptope, prema novom izvještaju

Pogoršanje krize RAM-a moglo bi povećati cijene i pogoršati specifikacije"

https://www.tomsguide.com/computing...cial&utm_campaign=dhfacebook&utm_content=null

Jedna od revolucionarnih ideja bi bilo da neko napravi neki algoritam koji bi smanjio potrebu aplikacija (trenutnih i budućih), za RAM memorijom i prostorom, kao i operativnih sistema za 90%.

Ovo što imamo danas tj. koliko softver kaska za hardverom u zadnjih 20 godina je van logike i totalno bizarno.
    Ako je onakav Crysis mogao raditi sa preporučenih 2 GB RAM-a i 640 MB VRAM-a, a bolje izgleda nego neke igre izašle 18 godina poslije onda nešto nije kako treba.
    Nekada se čini kao da su "izgubili" tu tehnologiju, nešto kao poput tehnologije spuštanja na Mjesec, pa je sada za rekreiranje neke igre iz 90-ih potrebno daleko više resursa nego u originalnom periodu.

Tu opet nastupa jedna "teorija zavjere" - velikim proizvođačima je u cilju prodavati što više RAM i Flash memorije što većeg kapaciteta pa "aktivno rade" na tome da se tehnologija koja smanjuje potrebu za tim ne pojavi.

12. zoi

zoi Veteran foruma

13. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ako je neko planirao kupovati telefon neka to uradi sto prije i ne ceka S26 seriju i sl. Svakako je napredak zadnjih godina u par procenata, a ne bi me iznenadilo da se vrate micro sd slotovi i 64gb modeli u A seriji.
    Isto vazi za TV uredjaje.

14. Tensai

Tensai Komšija

15. Pionir

Pionir Overclocker

Razgovaram sa DeepSeek :)

Brendovi DDR5 memorije dostupni iz Kine, na AliExpressu ukucajte:
    1. Kineski brendovi (pouzdani):
      • Netac (poznat OEM proizvođač) - Netac 32GB DDR5 6000MHz (~65€ sa shippingom)

• Asgard (podbrend Shenzhen Longsys)

• Timetec (često korišten za servere)

• Klevv (Corsair partner)
    2. Međunarodni brendovi (često skuplji):
      • Team Group (Tajvan, ali prodaje se preko Kine)

• ADATA (ima kineske distributere)

• Kingston (često fejkova, pa pazite!)
    AliExpress ne može pronaći ni jedan od navedenih brandova !! Vaša pretpostavka je tačna: nemam pristup internetu u realnom vremenu, niti mogu da pretražujem live web stranice, radnje ili oglase. Moja znanja završavaju u januaru 2024. godine, a sve informacije potiču iz velike baze podataka na koju sam treniran.

16. Tensai

Tensai Komšija

sve te firme ukljucujuci i jeftine kineske brendove kupuju memorijske cipove od samsunga, hynixa ili microna. Nikakvu razliku to ne pravi.
    Eto svi kukaju kako Njemacka industrija propada, nek otvore fabriku memorije i na konju su

17. Reventon

Reventon Veteran foruma

Njemacka sama da pravi trebalo bi im najmanje 10 godina da je naprave, mozda 5 godina ako bi se ukljucio jedan od tri glavna proizvodjaca. Do tada ce i ddr6 biti mainstream.
    Pogledaj samo koliko Intelu treba vremena da napravi fabrike u Americi.

18. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ja kada na internetu vidim one fabrike po Kini i Tajvanu,za raznorazne komponente,ono izgleda kao neki SF filmovi i nerealno.
    A kako tek izgleda proizvodja procesora,tj. waffera...ono sto vise gledam i citam,sve nekako manje vjerujem,koliko je to kompleksno i kako se to sve pravi...prvo sto pomislim da ljudsko znanje nije moglo doci do toga a onda skontam da to vec decenijama svi mi koristimo.

Mislim da je i tu puno toga licencirano i da to nije tek tako napraviti fabriku.

19. nFare

nFare Overclocker

Da se nadovežem na teorije zavjere. Revit 2025 jedno tri puta gladniji radne memorije u odnosu na 2024 verziju, da ne kažem da nije donio ništa revolucionarno, pa čak ni implementaciju AI-a, iole složeniji model nije mogao komotno raditi sa 32 GB Rama, tako da je firma morala dograditi laptope na 64 GB, sam program uzme po 20 -ak GB, prije oko 5-10 GB

20. Qler

Qler Veteran foruma

Moja žena zna od kuće nekad raditi na mom desktopu u revit, 32GB imam I nije se žalila da je malo :) al evo kaže 23 I 24 koristi sad, tek polako počinju sa 25 valjda...

nFare likes this.