DDR5 memorija

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Esh, Apr 28, 2021.

Tags:
  1. Picoooka

Picoooka Komšija

U ipon u Madjarskoj je trenutno najjeftiniji ram 64GB 1800,a 32GB 1000 km i to neki 5600 CL36,a da ne spominjem cijene za 6000 CL30 koje su sulude.

2. Pionir

Pionir Overclocker

Ja i dalje mislim da trebamo sačekati kineze :)

Problem je što nas "blokiraju" da pratimo stanje u Kini. Pitao sam kineski AI za cijene, kaže 120 KM i dao mi link koji nisam mogao otvoriti. Nakon rdužeg razgovora potvrdio je da postoji blokada, ali ne zna koja. Dao mi neku kinesku stranicu, ali treba neki broj mobitela zaboravio sam koji, uglavnom naši brojevi ne mogu. Tu sam našao 1 ponudu za DDR5 s top cijenom, šalju WW, samo se treba registrovati. Ako nađem ponovo, javim ...

3. Reventon

Reventon Veteran foruma

I da prodje, kod nas narod kad skonta, pokupovat ce i opet prodavat po 5 puta skupljoj cijeni. Jer smo levati, fabricki.
    A Kinezi sigurno imaju nastancanih tone keksova rama.

4. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Ako izlete kinezi sa normalnim cijenama, onda cu i ja uraditi upgrade na 32GB i da sam miran. Po ovim novim cijenama ni ne pomisljam na kupovinu.

5. Reventon

Reventon Veteran foruma

Vidi na Alibabi i Aliexpresu. Mozda nisu cijene kao nekada ali su vjerovatno bolje nego sto nasi prodaju. I nemoj se zalijetati uzimati 6000Mhz ako je puno skup, slobodno gledaj 5200 ili 5600. Razlika je minimalna u igrama.
    Mozes uzeti i obicni bez heatsinka pa nabaciti neki heatsink isto od kineza.

EL NINO CFC and zoi like this.
  6. Picoooka

Picoooka Komšija

zoi likes this.
  7. Picoooka

Picoooka Komšija

Cestitke za novu 2026 i od nasih veleprodaja :D azurirali su cijene prema EU jer dosta smo bili najpovoljniji.

8. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Ovo je bukvalno kao kad su graficke tipa RTX3070 bile po 2000 EUR.

Picoooka likes this.
  9. Picoooka

Picoooka Komšija

Ja ne mogu da vjerujem da ovaj lik jos nije prodao ovih 128GB po ovoj cijeni sto dovoljno govori o nasem trzistu.Jeftinije prodaje nego sto je kostao i prije poskupljenja,a trenutno je u EU 1500 eura.

https://olx.ba/artikal/73144460

10. Stevie_Ray

Zato mi i nije jasno kako da graficke jos nisu skocile, i to opako. Tipa, RTX5060Ti 16GB za 1500 EUR.

11. Picoooka

Picoooka Komšija

Sve je moguce,ako se ispostavi da najave poput ove nisu suplja.

12. zoi

zoi Veteran foruma

Zato što nema mnogo ljudi potrebe za tim. Kod nas najviše ide za DIY PC konfiguracije. Ko ide nešto ozbiljnije kupit će vjerovatno u radnji sa garancijom.

Jedan od najvećih mojih promašaja je što sam prije mjesec i po odlučio da ne kupim 2x16 GB rama za 230 KM. Koji promašaj.

Picoooka likes this.
  13. Stevie_Ray

Pazi sad, 64GB DDR5, LGA1700 maticna i mATX kuciste za 120 EUR. I mozda je cak bilo i napajanje unutra.

I prodah RTX4070TiS po "konkurentnoj" cijeni koja je sada, te ko zna kakva ce bit poskupljenja.

14. Picoooka

Picoooka Komšija

Ja sam bas nedavno pisao da sam kupio na par sedmica prije poskupljenja 32GB 6000 CL30 za 350 km sa dozivotnom lokalnom asbis garancijom da bih nekada mogao prodati ovaj 64GB 6000 CL30 koji koristim.

Moj promasaj je sto sam se razmisljao prije par mjeseci da li da narucim ovaj ram za 175$ koji je trenutno oko 700$

https://www.amazon.com/KLEVV-2x16GB...f=pd_ybh_a_d_sccl_36/132-1250307-6433860?th=1

15. p4ja

p4ja Komšija

Tacno mi dodje da izvadim jedan keks rama i prodam ga... jel ovo realno.. 32g cl30 6400mhz trident z5

16. Qler

Qler Veteran foruma

Jebem ja njima mater, i nVidia, i AMD, i Intel, i SK Hynix, i svima, onako od srca. Majku im gladnu...

edgsi and aNaToMiC ! like this.
  17. selvin

selvin Moderator

Pa svako normalan u prodaji bi tako radio. Pa gledaj koliko Stevie kuka sto nije sacekao s prodajom da i on bude dobar jos koji eur. Isto je to kao i svi ti nabrojani, samo druga magnituda. Svi vole da prodaju skuplje, kad vec ima potraznja. Eto da ti sad imas viska RAM-a, ti bi stavio na oglase po starim cijenama i napisao ne vrijedi to vise. :)

18. Reventon

Reventon Veteran foruma

Tacno se dogovorili. Odjebali obican narod i sve preusmjerili u debilanu zvanu AI.
    Kad-tad ce placati penale, pogotovo u SAD-u i EU, samo sto kazna nece biti ni 1% profita kojeg su obrnuli.

Ako dignu cijene grafickih 150%, znaci jedna RTX 5070 ce biti 3-4 hiljade KM?? How yes no, ima da idu ko halva. Bolje obustavi skroz prodaju i cao.

I taj ram gore, 32GB 1000KM, bas me interesuje koliko ih imaju na stanju i koliko ce ih prodati. Ako prodaju jedan u mjesecu bit ce masala.

19. Stevie_Ray

Cuj "kuka". Prodavao, i po obicaju krenem obarat cijenu dok ne prodam. Prodao. Stanje grafickih je jos uvijek normalno i nezahvaceno. Ali ko zna sta nas i tu ceka.

20. Ragnarok

Ragnarok Komšija

"The more you buy the more you save !!!" :D