DDR5 memorija

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Esh, Apr 28, 2021.

Tags:
  1. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

2. Reventon

Reventon Veteran foruma

Odgledao danas, lik se stvarno zadao. Zanimljiv mi onaj dio kada je apple htio kinesku kompaniju za memoriju u ajfonima sto bi sigurno dovelo i do nize cijene samih uredjaja al Micron podplatio politicare da miniraju deal.

3. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Sinoc tweakao secondary/tertiary timingse, jer primary su nebitni, i prodje memtest86 stabilno, preko 3h trajala 4 pass-a. Kad jutros prvi boot u windows, bsod.

Dignem napon na 1.3V (1.3V je stock za moj XMP, nego ja bio hrabar pa spustim 1.25V. Bilo je stabilno sve dok nisam kreno tweakat) i sad je TestMem5 bio stabilan makar onih 1.5h. Moram sta skontat za hladjenje, zagrije se do skoro 50C, a jos nisam "stisno gas" na RAM-u.

Al Hynix i Samsung, nebo i zemlja. Moze ovaj RAM puno, puno vise.

4. forzamilan

forzamilan Veteran foruma

I kod mene je oc-an RAM 1.35V i bude tu oko 50. Stavio sam 12ku odozgor da puše na ram nisam puno testirao ali mislim da sam dobio par stepeni. Micron Tito :)

5. Picoooka

Picoooka Komšija

6. mickey84

mickey84 Novi član

Ono sto sam htio napisati je: U praksi, ram (i cetiri i pet) je poskupio oko cetiri puta, a ssd-ovi, zavisno od modela - jedan do tri puta. S’ tim da su za ssd-ove najavljena jos dodatna poskupljenja u februaru.

iPhone, Tapatalk, forum i bilo kakvo pisanje brojeva ocigledno ne idu u istu kombinaciju.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Last edited: Jan 29, 2026
    Picoooka likes this.
  7. Stevie_Ray

Ne znam sta je al kad ti pises o cijenama, nikad nije dobro hahhahaha

8. zippoo

zippoo Veteran foruma

Je li jos nekome ovu Mikijevu poruku prikazuje ovako ?

p4ja, Picoooka, Reventon and 2 others like this.
  9. selvin

selvin Moderator

Tako je kad ljudi s iphone-a pisu neke brojeve, ne znam je li kroz tapatalk ili kako, ali zalio se i @dino73n davno pa je pisao tekstom.

10. zoi

zoi Veteran foruma

OCCT 5 minuta i pokazat će ti sve što trebaš znati za stabilnost. Kad god sam dotezao timings na memoriji on mi je bio najbolji pokazatelj, a zatezao sam do zadnje opcije. Memtest nisam upalio 15 do 20 godina makar.

11. dino73n

dino73n Veteran foruma

Ja kako sam uspio upratit Tapatalk pro na iphonu je u pitanju i koristenje brojeva u kombinaciji sa nasim slovima sa kvacicama i specijalnim simbolima i smajlijima. Znaci mogu brojevi ali ne mogu u kombinaciji sa nasim slovima.
    1234567890

Zato kad quatam neciji tekst moram editovat i popraviti da sve bude cisto kao ovo sad.

selvin likes this.
  12. Qler

Qler Veteran foruma

Isto i ja vidim, ne kontam šta piše :)

13. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ja vec par godina koristim forume preko browsera i najbolje mi. Tapatalk sam koristio prije i bio je neki problem onaj da nije radio neki forum i odustao. Ovako mi je svakako ljepse i preglednije,isto kao i na desktopu a ekran dovoljno velik da se sve vidi citko.

14. Pionir

Pionir Overclocker

15. Stevie_Ray

16. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

17. Stevie_Ray

Kupih danas 16GB (2x8GB) 3000CL16 Gskill DDR4 za 20EUR, valja stockat dok se jos moze naci.

18. dino73n

dino73n Veteran foruma

Moci ce se nac tih manjih kitova. Tesko da ce bit 2x16 za 40e

Stevie_Ray likes this.
  19. Stevie_Ray

Ipak, i 16GB krece od 70EUR+, cesto preko 100EUR. Polovan RAM, ne nov.

dino73n likes this.
  20. dino73n

dino73n Veteran foruma

Samo ti ne propustaj dobre prilike. Bit ce ovih ostalih djelova do dzaba,kad imas ram i ssd imas i PC

Stevie_Ray likes this.