DDR5 memorija

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Esh, Apr 28, 2021.

Tags:
  1. Reventon

Reventon Veteran foruma

Istorija se ponavlja
    Slicno se desavalo 2004-2006 zbog cijena HDD i 2018 zbog drama.
    Mislim da su ove tuzbe jedini nacin da se cijela situacija smiri jer prema navodima iz Microna, sve ce trajati jos najmanje 5 godina.

2. p4ja

p4ja Komšija

Da, nece ovo spasti bas zadugo, i apple uredjaji za koje su se kleli da nece dizat cijene, sve za 15/20% otislo gore

3. zoi

zoi Veteran foruma

S jedne strane tvrde da će trajati najmanje 5 godina a s druge neće da otvaraju nove fabrike jer im je rizično :)

4. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ne zure sa novim fabrikama, a i zasto bi. Dokle god je potraznja znatno veca od onoga sto mogu proizvesti cijene ce ostati visoke.

Micron je ponudio ugovore velikim kupcima sa garantovanom trenutnom cijenom kao minimalnom za iducih 5 godina. Znaci da bi cijene mogle ici i znatno vise...

Jedino ako se desi nesto bas veliko u smislu tuzbi ili da se investitori povuku iz nekog razloga. Sve ostalo je sah-mat za nas kao obicne korisnike.

5. mickey84

mickey84 Aktivista

Ako tuzbe i prodju, platice penale i nikom nista.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Stevie_Ray likes this.
  6. Qler

Qler Veteran foruma

Meni je Neso poslao 32GB DDR5 5600MT/S evo stoji mi u ladici. Čeka da kupim CPU i MBO za njega :)

7. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

To je uvijek tako, bukvalno im se isplati bit kriminalac.

Isto kao Google onomad, ili svaka veca AI firma sad. Radi sta hoces pa poslije placaj ako sta treba.

Sent from my iPhone using Tapatalk

8. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Oni svakako placaju razno razne tuzbe svake godine. Tako da ih ni ove kazne nece nesto previse ogrebati. Ogromne su to firmetine.

9. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Zato sto nikad kazna nece bit tako velika da zatvori firmu.

Offtopic rant, SpaceX. To sto bacaju tone CO2 u stratosferu, i ne placaju nista za to, naprotiv svi ih hvale za uspjeh, ce dugorocno biti jako lose za planet. CO2 u stratosferi osta tamo zauvijek.

Rjesenje: opalit porez toliko velik da im se ne isplati ni lansirat. Ali, sve i da ima porez (nije iskljuceno da ce biti u buducnosti, ali i ako bude, bice zanemariv) te pare ce vidjet samo USA. Ne cijeli svijet. A cijeli svijet ispasta. I tako je vazda bilo i sa konvencionalnim zagadjenjem.

10. Reventon

Reventon Veteran foruma

Kada su jedan apple natjerali da predje na usb type c onda je sve moguce. :)

11. p4ja

p4ja Komšija

Sreca pa sam narucio njihov uredjaj u zadnji cas, al su digli cijene koje su i ovako bile previsoke.. u kojem ovo pravcu ide bas nidje veze.. pratim mikija na iG, one konfe sto sastavlja po jedan keks rama na njima (bar ove budget opcije, nisu sve ali ljudi gledaju da usparaju kako znaju i umiju), ne znam jesam li to u zivotu vidio i kao jos ce poskupit, jebo im ai i majku i oca i sve, prvo kartice od 6milja maraka i 700w i sad jos ovo sranje sa diskovima i ramom..