DDR5 memorija

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Esh, Apr 28, 2021.

Tags:
  1. Reventon

Reventon Veteran foruma

U tome i jeste kvaka, AI farme ne pitaju za cijenu, samo daj. Nvidia milijarde zaradi, sada je na redu Samsung, Micron i Hynix.

Kada se zasite, a hoce sigurno jer tako je bilo i sa miningom, vratit ce se u normalu. Samo sto neces imati rama po oglasima kao grafickih kada je stao mining, nego ce trajati duze da se trziste za nas stabilizuje i vrati u normalu.

Btw PS5 je jeftiniji od 64GB rama :)

2. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Ja imao priliku, ne tako davno, kupit kuciste, maticnu LGA1700, 64GB
    DDR5 (istina “obicni” RAM bio), i mozda je bilo i napajanje, za 100 EUR. Prilika propade i jos mi zao

Sent from my iPad using Tapatalk

Picoooka and zoi like this.
  3. iPlay

iPlay Komšija

To si trebao kupiti pa makar onako stajalo :D

4. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Trebao sam, da. Nego kontam hajd ne treba mi. A bilo mi malo i sumnjivo, prejeftino.

Sent from my iPhone using Tapatalk

5. zippoo

zippoo Veteran foruma

To je bio dobar deal,ali kada se propusti,nema kajanja :D

Nego...
    Je li samo ova DDR5 memorija ide u nebesa ili i ove starije takodjer poskupljuju...DDR4?
    Isto tako,da li ce i polovna poskupiti ?

6. mickey84

mickey84 Novi član

I DDR4 i DDR5 je poskupio 2-3 puta i jos ce, a to ce povuci i polovne module, ako vec nije.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

zippoo likes this.
  7. Picoooka

Picoooka Komšija

8. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Ludnica. Svaki dan pratim domaće distributere, skoro uvijek različite cijene :D

Ko je duže u ovom poslu zna da su ovo ciklične stvari. RAM je uvijek išao gore-dolje.

9. zippoo

zippoo Veteran foruma

10. mickey84

mickey84 Novi član

Nije nikad bila ovakva situacija, a ja pamtim 20+ godina. Ovo sada se moze uporediti jedino sa kripto boom-om 2017/18 i 2021/22, kada su graficke otisle na x5 ili vise cijenom i mogle su se samo na kasicicu nabaviti.

11. Stryker

Stryker Komšija

12. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Da, jeste abnormalno. Još uvijek se moduli mogu nabaviti, ali vidjećemo koliko će zalihe trajati kod domaćih distributera.

13. zoi

zoi Veteran foruma

Ko sastavlja novi PC najbolje mu je kupiti x3d cpu i onda ne mora ganjati neki poseban ram, može i dosta lošija latencija.

14. Picoooka

Picoooka Komšija

Problem je sto nabijaju cijene i za losije latencije.Izgleda ovakvo ce stanje biti 2026 ko se odluci za novi pc :D

15. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Treba i cpu nadograditi dok i njemu nisu cijene otisle u Honduras.

16. Reznor

Reznor Overclocker

Razmisljam vec duze vrijeme baciti upgrade na i7-12700, sad izgleda moram ubrzati tu odluku :D
    Usput ako neko voli casopise preporuka za ovomjesecni broj Politikinog Svet kompjutera, o Arc Raiders-u, promijeni cijena memorije, za svakog ponesto :)

17. Picoooka

Picoooka Komšija

18. Ibrica

Ibrica Aktivista

ja za kupca morao naruciti 2x48gb 5600 cl36, platio 1000e ram :)

samo to pase i 2x64gb - to nije dolazilo u obzir cjenovno..

19. Reventon

Reventon Veteran foruma

A pazi, nekome nije skup ni 911 GT3 od pola miliona. Al takvih mozes na prste nabrojat, pogotovo kod nas.

20. dino73n

dino73n Veteran foruma

Pa to vozilo za pola miliona ima svoje kupce,zna se da je za odabranu klijantelu i to je to ali sad da moras dat pola mila za nekog golfa e to vec ne bi imalo smisla a to se upravo dogadja s ramom.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro