DDR5 memorija

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Esh, Apr 28, 2021.

Tags:
  1. selvin

selvin Moderator

Ako mu treba za posao, kao da mu je bitno je li 1000 ili 250Eur ako ih zaradi za nekoliko dana a dere ga godinama... Ako se igra i bas mu sad cejf da kupuje, onda jest klijentela. :)

2. Picoooka

Picoooka Komšija

3. Reventon

Reventon Veteran foruma

Druze ne objavljuj vise, siris lose informacije a sverceri citaju... Do 12 veceras ce na olx-u sve poskupiti :D

Stevie_Ray likes this.
  4. Picoooka

Picoooka Komšija

Znaju oni to bolje od nas jer to im je posao,a i da ne prate kada povuku robu iz veleprodaje vide te vece cijene svakako.

Svakako niko normalan od iduce godine nece ni pomisliti da sklapa high end pc.

:D

Last edited: Dec 1, 2025 at 9:51 PM
  5. iPlay

iPlay Komšija

https://investors.micron.com/news-r...cron-announces-exit-crucial-consumer-business

"The AI-driven growth in the data center has led to a surge in demand for memory and storage. Micron has made the difficult decision to exit the Crucial consumer business in order to improve supply and support for our larger, strategic customers in faster-growing segments,” said Sumit Sadana, EVP and Chief Business Officer at Micron Technology."

Crucial, zdra'o.

Qler likes this.
  6. Stryker

Stryker Komšija

https://investors.micron.com/news-r...-yyTDHYpiOstG2o-Bt_aem_bic_9c-yA7yQzbEncff56A

Crucial izlazi iz "igre" sa RAM memorijom za obične/potrošačke korisnike, a vjerovatno i sa pohranom/SSD-ovima.

Moguće je da je ovo AI ludilo Micronu došlo kao "budali šamar" s obzirom da su još 2022-e ukinuli Ballistix seriju RAM memorije za entuzijaste pa im je trebao samo jedan dobar razlog da skroz prekinu s ovim poslovanjem.

Kao što sam već ranije naveo na forumu, ovaj hardver na kakav smo navikli bi za koju godinu mogao postati preskup a fokus se prebaciti na igranje u "oblaku".

Last edited: Dec 4, 2025 at 4:36 AM
  7. Picoooka

Picoooka Komšija

8. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Kako rekoh, ganjat polovni DDR4 i AM4, nema druge. Eventualno LGA1700 sa DDR4.

9. zippoo

zippoo Veteran foruma

Picoooka likes this.
  10. Picoooka

Picoooka Komšija

11. Reventon

Reventon Veteran foruma

Negdje procitah da Samsung preusmjerava proizodnju sa HBM4 na Dram.

12. Sena

Sena Veteran foruma

Yep; true story je.
    Da i Hynix jedan dio barem hoce; jer ovo na long term nije dobro nikako; sav lanac ovih consumer uredjaja ce otici u pm.

13. Stevie_Ray

Bukvalno mafija.

14. bhd

bhd Veteran foruma

JAo cijena 32 gige skuplje od ps5 :D

15. Picoooka

Picoooka Komšija

Miki jos uvijek odrzava cijene oko 450-550 km za 32GB,ali uskoro nece moci jer je vec u USA i EU 32GB 400-450 eura ili dolara.

16. Stevie_Ray

Evo glava da ce 32GB DDR5 ic i preko 1000 dolara, ovo je tek pocetak.

Sent from my iPad using Tapatalk

17. Picoooka

Picoooka Komšija

Ako bude tako ostavicu sebi 32GB 6000 CL30 na koristenje,a 64GB 6000 CL30 cu tuhnuti i kupiti grafu :D naravno ako i grafe ne poskupe ludo.

18. bhd

bhd Veteran foruma

Ma mislim ko ce kupovat... realno...
    Cijene su toliko nerealen da sad kad bi mi crkao racunar 0% sanse je da bi potrosio na to milju maraka

19. zoi

zoi Veteran foruma

Ja imam naručeno 16 gb ram. Ako 32 GB ode preko 1000 USD ide 32 GB iz računara na prodaju :D

20. Picoooka

Picoooka Komšija

Pa niko normalan nece kupiti za gaming :) mislio sam na ove sto se bave sa AI pa im treba za servere,ako uopste ima takvih kod nas jer mi smo prkno od trzista.