ECS 780G problem nakon promjene procesora

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by nFare, Nov 30, 2009.

1. nFare

nFare Overclocker

Molio bih pomoc:

Uzeh Athlon x2 240, flesovao bios na najnoviju verziju ali ploca nece ni da cuje, upale se ventovi ali nece da buta, uradio sam load optimized setings u biosu, uradim clear cmos prije promjene procesora ali nista. Sa starim x2 4400 sve radi ok. :?

2. Looney

Looney Komšija

Jesi probao sa BIOS-om 780A715 tj. predzadnjim?
    Flash-ao si sa AFUWIN?
    Program all blocks?
    Nakon flash-a spojio monitor na integrisanu grafiku?

3. nFare

nFare Overclocker

Flesovao sam 780A918 sa afudos preko usb-a, flash je prosao ok, evo me sad sa starim procom i dumam sta sam mogao izostavit :), ne znam sta tacno mislis sa "program all blocks", a monitor mi je spojen normala na graficku pritiskao sam "source" na monitoru ali jednostavno nema signala, kad upalim komp cuje se samo da dvd rom salta u prazno :) - pokusava da boot-a

Negdje procitah da clear cmos trebam cekat i par minuta da se resetuje sto mi nema logike, da probam i to? Prije nego sto flasham na stariji bios sto mi je isto tako glupo jer bi trebao sadrzavat sve prethodne upgreade:S
    nisam pametan...

4. Looney

Looney Komšija

Odradi flash iz windowsa sa AFUWIN.exe koji dodje zajedno sa BIOS-om. Prilikom flashanja odaberi "Program All Blocks" opciju. Nakon što flashash BIOS, monitor spoji na integrisanu grafiku i vidi hoće li baciti sliku.

5. nFare

nFare Overclocker

Evo flashao sam sa AFUWIN na prethodnu verziju biosa, spajao monitor na integru doduse nisam cistio nvidia drajvere medjutim opet isto, monitor ne dobija signal, maticna NECE da buta :(.

Prosto ne mogu da vjerujem, imali iko ikakvu ideju jos ? Looney jeli kod tebe prosla normala zamjena, jeli moguce da je procesor jednostavno mrtav iz *ebene kutije ?

6. boris87

boris87 Novi član

pa vjerojatno nije do matične..kao što kažeš proc mrtav..evo upravo se igro malo s tim procom na asus m3a78,bez problema prepoznat proc nisam ni radio update biosa na noviji...ganjam max clock na def naponu za sad 3.55ghz...znaci reklamiraj to... :smt006

7. Looney

Looney Komšija

4 CPU-a sam mijenjao na navedenoj MB i nisam imao problema.
    Treba probati CPU na drugoj ploči ili reklamirati gdje si uzeo da ga oni probaju.

8. nFare

nFare Overclocker

Evo reda radi sam upalio komp bez CPU-a i ista je reakcija, ventovi se upale i to je to nista vise. Procesor je vjerovatno mrtav iz kutije, koja je vjerovatnoca za to... E pa jebem ti ja AMD, Svabe i njihovu kontrolu kvaliteta.

9. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Nisu to Svabe. :mrgreen:

10. nFare

nFare Overclocker

Pa jel ih u Dresdenu rade? Ruske svabe :) nebitno. Nego kakva je situacija sa reklamacijom procesora, mislim kao da gledam bice "nemoguce da je mrtav procesor", hajd im dokazi da sam kupio zapakovanog leša. Doduse to se jos i treba dokazat dok ne probam kod njih..

11. GW

GW Moderator

Reklamirati procesor je možda najlakše od svih komponenti. Sve što mogu utvrditi u servisu je radi li ili ne. Ne mogu znati zbog čega ne radi.

12. Dog_Father

Dog_Father Moderator

Ja bih taj procesor prvo probao na drugoj ploci.

13. nFare

nFare Overclocker

Kontam da bi to trebao uraditi medjutim jedinog lika sto znam sa AM2+ plocom jeste ista ova, a lik jos sprema diplomski tako da ne znam kako bi reagovao da sad mi nesto probamo jeli ispravan proc ili nije a komp mu bitniji od njega samog sad :D

Sta mislis kakva moze biti nekompatibilnost, bios je po defaultu sve, a naglasavam da se komp ponasa isto sa ovim procesorom kao i kad ga nema uopste :S
    Probao sam i sa jednom ram plocicom mijenjao utore, vadio zvucnu, sta sve ne...

14. Dog_Father

Dog_Father Moderator

Ako nemas gdje probati, reklamiraj.

15. nFare

nFare Overclocker

Procesor sam nosio u servis i tamo ga ploca registruje sto je dovoljan dokaz da je ispravan, jos je u pitanju neka gigabajt ploca sa starijim cipsetom.

Sta sam dosad uradio :

-Probao sa dvije zadnje verzije biosa
    -Clear CMOS nekoliko puta
    -Vadio graficku i spajao monitor na integru
    -Probao sa jednom plocicom rama i mijenjao utore, vadio i zvucnu karticu.
    -Sve postavke u biosu su na default
    ...Maticna i dalje ne registruje procesor.

Na support ne odgovaraju na "glupa pitanja" ovog tipa jer je procesor na spisku iako sa pogresnim specifikacijama:
    Koliko znam ne postoji sa 2x512 cache-a il' MB ili KB, pa ti opet kupi ecs :evil:

Ako neko misli da sam nesto izostavio i da mogu jos nesto pokusat, bujrum.

16. nFare

nFare Overclocker

Nesto me sumnja bacila na napajanje :S, posto vidim da je kod ovog procesora defaultna voltaza 1.45v,
    Moguce da je slaba napojna sekcija na ploci ili u psu ???
    Da napomenem komponente :
    chieftec 450w, 2x1gb gskill 1066, HD 640gb, 8800gt
    Sta mislite da jos probam iskljuciti svaki vent u kucistu, optiku i hdd i ostaviti samo cpu, ram i integrisanu kartu, da vidim hoce li post-at tada ?

17. GW

GW Moderator

Ako je do voltaže onda ploča ne daje dovoljno. Probaj manuelno podesiti voltažu u BIOSu pa onda staviti novi procesor.

18. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Ma kakvi slaba, jedino da je neka vrsta nekompatibilnosti.

19. nFare

nFare Overclocker

Najgore je sto ova ploca ima izuzetno "pametan" sistem davanja voltaze, tako da vrijednost ne mozete dati fiksno npr. 1.45v nego se ono dodaje na defaultnu (koju opet nikad ne znate tacno kolika je), tako da ako bi dodao npr. 0.1v na ovaj stari procesor, ono bi moglo slucajno ocitati defaultnu voltazu novog proca i dodati mu jos 0.1 volt, s cim mi se bas i ne igra. Ma tesko i objasnit dok se ne vidi slika :http://www.legitreviews.com/article/691/3/

Ma onako kontam da nije u napajanju oslabila grana od 4 pinskog cpu konektora, lupam vise ne znam sta radit. :S

20. ReNNo

ReNNo Overclocker

Provjeri napone railova i vidi da li postoji velik pad napona, ako da, onda je moguce da je napojna defektna.
    Ako ne...onda slobodno dodaj napona procesoru i provjeri u windowsima (ili u BIOS-u) koliko tacno iznosi.