Električna energija i novo blok tarifiranje potrošača

Discussion in 'Generalna diskusija' started by ibran, Sep 10, 2025.

1. ibran

ibran Aktivista

Pzdrav drugari,

Ne znam da li je bilo diskusije na ovu temu
    Moje mišljenje da nas polako pripremaju za neka jača poskupljenja struje.
    Ove blok tarife mi se ne sviđaju: zelena, plava i crvena, ova plava i crvena idu sigurno sa žeščim cijenama, ovo je sada samo uvod. Nema šanse da četveročlana porodica troši samo 350 kWh mjesečno kako su oni odredili po nekim svojim statistikama. Kako Vi gledate na blok tarifiranje?

2. Qler

Qler Veteran foruma

Sad mi došao račun 80KM sa pretplatom. Nešto u feminizma one srednje tarife. A nisam vala štedio...

3. zippoo

zippoo Veteran foruma

Unistili su Elektro-energetski sektor,termoelektrane,rudnike,hidro elektrane penale placali...dakle nijedan projekat iz ove oblasti poslije rata nije napravljen. Ne znam sta se drugo moze ocekivati,jer sada uvozimo struju,koja je u prime-time jebeno skupa i zato je EP svake godine u sve vecoj dubiozi.
    Naravno sav kriminal i javasluk dolazi na naplatu.
    Ne zna se je li gore stanje u FBiH ili RSu...tamo im vise jos neke arbitraze u iznosu preko milijarde KM.
    Ukratko...neko bi zivotom trebao platiti sav ovaj kriminal a kod nas nece ni zatvorom,jer su svi uvezani u halku. Samo je narod najebao,dok svima muda ponovo ne ojacaju,pa ne dignu dupe da se bore za sebe.

edgsi, ECeh and ibran like this.
  4. Qler

Qler Veteran foruma

Zapošljavanje podobnih a ne sposobnih uvijek dođe na naplatu. A nama je ceh velik...

5. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ima li ko toplotnu pumpu kod nas? Bas me interesuje zimi mjesecna potrosnja u kuci 100-150m2. Predpostavljam da ce sada uci u crvenu tarifu.

6. AggressoR

AggressoR Komšija

Sad samo integrisane graficke i intelove procesore s "U" oznakom.
    Nisam obracao paznju na tarife ali trenutno racun bude izmedju 100-150 km, nekad i preko.

Reznor likes this.
  7. zoi

zoi Veteran foruma

Veća cijena se plaća samo za potrošene kWh u toj tarifi, ne na cjelokupan račun.

8. bojler

bojler Aktivista

meni je danas došlo samo 40 maraka struje, a inače zimi mi je bilo po 250 km dolazilo, svest ću ja struju i na 30 maraka samo polako.

9. Reventon

Reventon Veteran foruma

Na stender direkna konekcija :D

p4ja, ibran and Qler like this.
  10. ibran

ibran Aktivista

Jai ti konekcija na komšino brojilo.

11. ibran

ibran Aktivista

Last edited: Sep 11, 2025
  12. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Meni vec godinu dana ne dolazi ispod 100km. Bas me zanima kako ce biti sa ovim preglupim blok tarifama.

13. p4ja

p4ja Komšija

Dolazit ce ti cenka vise

14. nivla

nivla Komšija

ne znam kako ove nase javne kompanije racunaju 10% ali znam da mi je racun za vodu za istu potrosnju izasao na skoro 100%, mislio sam da sam zaboravio platiti racun tj da su mi dosla 2
    sto se tice struje vidjet cemo, ja ne trosim nikad toga puno jer mi je grijanje na plin i topla voda na plin, klimu ljeti ne gasim ali opet ne znam da mi je racun u zivotu presao 70 maraka sa rtv taksom

15. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Meni samo nije jasno kakva je poenta ovih morbidno glupih komplikacija.
    Kakav komad budale sjedi u EPBiH i dolazi do ovakvih ideja za izracun struje. Umjesto povecaj srednju cijenu ravnomjerno da pokrijes javasluk i gubitke oni uvode nekekave blok tarife po bojama.
    Ista stvar sa ViK, jedna cijena do 20kv vode, druga cijena 20-30kv vode.
    Jos da travnicke diplome u Radu, Sarajevo Stanu i Toplanama ovo prepisu gdje nam je kraj.
    Ovako samo zamazivanje ociju iza nekakvih tarifa. Zna se da struja i pored ovo mora ici gore jos 20%, samo ce to nekad pustiti pred kraj zime.

16. Mujka

Mujka Komšija

pa fora je što hoce da "zabrane" grijanje an elektro kotlove ... ti ljudi troše 2000kw samo na grijanje i nije im skupo a top grijanje ...
    jedino je problem što neko ko ima 3 djece ne troši kao neki "solo" par itd...
    uglavnom slazem se da je morbidno al eto valjalo je nekako stat u kraj ovim velikim potrosacima jer je situacija na terenu katastrofa treba da bude 20 trafo stanica a ono imaju 4 ...
    pa npr kad oko nove godine dodje dijaspora to bude veselo...

17. selvin

selvin Moderator

Da ide po broju clanova pa hajd, ovako nema smisla. Znaci jedna osoba smije trosit 350 sama, a 5 osoba smiju trosit 350 zajedno. Sve preko im je skuplje jer su rasipnici, trose "cak" 70kWh po osobi. Svako sebi treba brojilo uzet u kuci izgleda.

aNaToMiC ! and ECeh like this.
  18. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

8% skuplji kWh (crvena tarifa) nece nikog prisiliti da predje na pelet, plin, cumur
    Ono sto treba da osiguraju je da TE EPBiH dobijaju ugalj kako je ugovoreno i da naprave jos 200MW kapaciteta, sve ostalo je suplja.

19. nivla

nivla Komšija

ono sto je trebalo obezbijediti je blok 7 pa makar placali eko taksu zestoko, energetska nezavisnost je vaznija od "ekologije"
    i naravno ulaganje u modernizaciju rudnika

bhd likes this.
  20. Mujka

Mujka Komšija

za 5 godina ako budu cijene ko u HR tj 60% skuplje ja cu bit zadovoljan
    samo nek ima struje :D