Ja sam opet za to da nadju alternativna rjesenja jer ugalja nemaju ni za trenutne blokove, a kamo li za blok 7. Pitanje je vremena kada ce staviti kljuc u bravu rudnicima, jer imaju ogromna dugovanja i nisu rentabilni. I da, trenutno spaljuju smece, osjetim svako jutro. Tuzla postaje Lukavac po kvaliteti zraka.
Rzlika između cijena potrošene struje jednotarifnog brojila i dvotarifnog brojila na 1000 kW/h je do 30 KM. Ko nema dvotarifno brojilo isplati se instalirati, mada vjerujem da su rijetki slučajevi sa jednotarifnim brojlom.
Ja sam izracunao da bi platio oko 25% više na godišnju potrošnju da sam na srednjoj tarifi. Godišnji račun 1330KM znaci oko 330KM. Nije to sad neki iznos al kako bude cijena skupljala ovaj iznos ce se uduplat Al kodmene je specifican slucaj jer imam grijanje na klime i mogu npr donji sprat kontrolisat da 90% potrošnje bude na jeftinoj tarifi. Al kad oboje radi ova jeftina struja je beskorisna jer dok smo na poslu jeftina struja a navecer valja cekat 22h ili 23h što nema smisla. Jedino da se pale uređaji na "odgodu" nebil se koji fening uštedio. Jedino klime sad imaju WiFi pa se mogu upalit preko mobitela npr u 13h.
Ja nikada nisam imao dvotarifno brojilo. U koroni sam imao priliku da zamijenim dvotarifnim,jer sam se zatekao kod kuce,kada su dosli da mijenjaju brojilo. Pitam ih imaju li dvotarifno,kaze imaju,pitam za cijene i vrijeme kada je jeftina,kada skupa,ispade da je skupa bas kada smo radili ali tada smo brat i ja radili nesto i masina na struju je radila cijelo vrijeme dok smo bili u skupljoj tarifi,tako da se nije isplatilo uzimati dvotarifno. Ja od struje navecer ne koristim nista,osim racunar. Trenutni racuni su svi u ovoj zelenoj tarifi
Ja sam opet citav zivot na dvotarifnom od kako znam za sebe stara govorila upali masinu po jeftinoj I sad isto, programiramo sve masine da peru po jeftinoj, uvijek...
Pa ko je naucio i programirao se i ima potrebu i masine koje moraju raditi svaki dan ,onda se isplati. Kod mene se ne isplati,jer ono sto radi 24 sata,to ce raditi i po jeftinoj i po skupoj i to je opet isti prosjek. A ovo da imam svaki dan dvije ves masine,susilicu,hiljadu nekih uredjaja...nemam...kuci imam strik a i zimi sprat za susenje vesa. Ne prlja se toliko ves,dvije odrasle osobe...jedva napunimo masinu sedmicno a ljeti ni to,jer su sve gace i majice ,treba 30 stvar iubaciti da se napuni haha. Takodjer,ja sve perem na onim eco programima,40 stepeni,max 60 nekada a i to rijetko,jer pomijesam sve i deri. Nije to nista prljavo,to je samo proprati i osvjeziti,a praskovi i hemija su sada dobri,tako da ono. Za ljude sa puno djece i ono svi rade svaki dan,razumijem i veliku potrebu za stalnim pranjem vesa i onda se naravno isplati po jeftinoj to odraditi. Isto i klime i uredjaji za grijanje,ako ste kuci vecinom kada je jeftina,opet se isplati. Kod mene nista od toga nema i naravno,nema ni isplativosti. A nismo ni neki potrosaci...evo sada sam gledao,ove godine samo jedan racun je bio preko 350 kW i to oko 370 kW.
blizanci dnevno napune masinu vesa najmanje, sudja isto barem masina bude, tako da gleda se da se pere kad je jeftina, svakako ne spavamo do 12-1 navece, u toku dana takodjer ukljucimo izmedju 2 i 5 ako sta treba, ukratko isplati se dvotarifno ko se grije na struju takodjer je isplativije dvotarifno jer je potrosnja za grijanje veca navece nego u toku dana kad temperature dodatno padnu
Malo sam istrazivao, uglavnom FERK je prosle godine odbio blok tarife i ovaj tip obracuna je takodjer pao u RS-u, u FBiH je prosle godine FERK odbio, a ove godine prihvation nakon smjene 2 clana komisije. Uglavnom ovo ce morati pasti jer rade diskriminaciju potrosaca, iako kad se skonta ViK vec deceniju ovako obracunava vodu. Iza nove godine struaj ide jos 20% gore
Evo gdje idu nase pare i sta su razlozi poskupljenja... Mi dok kao narodi ne sazrimo i ne pocnemo traziti da za svaku marku kriminala neko odgovara,necemo nikada dalje od ovog dobaciti. https://6yka.com/bih/jadran-trazi-125-strabag-40-miliona-km-elektroprivreda-bih-pod-udarom/
Zar nije taj isti Strabag radio cestu Tuzla - Sarajevo koju danas popravljaju zbog odrona? Najveci problem je IMT (ima'l mene tu). Dok se svi ugrade u tender, nema od posla nista.
Realno na isti nacin na koji Strabag i Jadran zele oguliti EPBiH, isto tako nadlezna tuzilastva mogu oguliti Strabag za svaku zvrcku koju su uradili. Naravno dovoljno je da imas jednog korumpiranog tuzioca koji "zaboravi" neki dokument priloziti i sve pada u vodu, ukratko podlozno sistemkoj korupciji. Sa druge strane samo pogeldajte st ase desava u Njemackoj, Austriji, pa se desava u Hrvatskoj sa 5 godina zakasnjenja, pa se desava u BiH 5-7 godina nakon Hrvatske. Ko nije ugradio solare kada su gore navedene drzave davale subvencije, nakon sranja u Ukrajini i gasenja Nuklearki sada placaju 100-200% vise Struju, plin, grijanje. Uglavnom su to penzioneri, ljudi u kreditima. Ako nisi na vrijeme ulozio u Solare, placat ces za par godina premium cijene. U Bih ce isto biti jer od Titinog vakta nisu napravili jedan jedini TE Blok, nit ga ima smisla praviti jer nema vise uglja, a i onaj koji je bio nije kvalitetan #udahniduboko #Kakanj #Tuzla Sa druge strane nema teoretske sanse da EU, SAD dozvoli da ovako disfunkcionalna, korumpirana drzava dobije nuklearnu elektranu, jedino da se EPBiH chipuje da se utali sa Hrvatskom za izgradnju njihove, gdje bi dobijali jeftinu struju ali bi vjerovatno trebali i preuzeti vecinu nuklearnog otpada. Ali ovi pregovori zahtjevaju ozbiljne ljude, sa podrskom institucija i sa znanjem. A znamo ko je generalno EPBiH i koje su mu reference. Tako da pripremite se za Njemacke cijene struje.
ima uglja, samo zbog taksi koje je EU izmislila u cijlju smanjenja zagadjenja ne bi se isplatilo praviti i graditi takve jer bi el energija iz njih bila smatrana prljavom, plus potrebna debela modernizacija rudnika koja se i mogla desiti da je krenula 2000 kad nije bilo ovih eko agendi koje nicemu ne sluze sto se solara tice to se nije ni moglo tako lako zapoceti bez debele korupcije pred izgradnju i ugovaranje o prodaji, ne znam nikog da je to pokrenuo na nivou vecem od 4m2 solarnih panela a da nije imao veze koje su mu omogućile povezivanje i gradnju blizu postojećih trafo stanica
Nije bilo nikakvih poticaja za privatnu ugradnju solarnih panela. Ja bih ih rado ugradio da bude neka tipa pola pola.
na godišnju potrošnju od 8881 kwh struja poskupila 45% (bez mrezarine) sa srednjom tarifom npr nekog ko se grije na klime xD bilo 690 pa skocilo na 850 (kad je bilo kobjagi 10%) a onda sad sa ovim tarifama 1005KM
Mislim realno je da raste cijena sa inflacijom, ali mi nije jasno kako niko iz rudnika nije u zatvoru, jer po svemu sto citam rudnici ne isporucuju ugovorene kolicine, a EPBiH placa.
Sto se zatvora tice...u njega treba svaki direktor rudnika od rata kao i svaki direktor EPBiH od rata. Ali nema ko da ih istrazuje,svi su oni zasticeniji od polarnih medvjeda. Pa sjetimo se BiĆakĆiĆa samo...lik je sebi u zakon ugradio poslove sa naknadom iz obnovljivih izvora,ima firmu za dizajniranje mini HE a u zakon je ubacio da mi za svaki kilovat placamo iznos sa obnovljive izvore. A zna se ko je i kako gradio mHE do sada i kako su na tome uzimane pare. Pa evo,niko ne odgovara ni za sta...placamo stotine miliona KM kazni kroz arbitraze a nemamo nijedne nove HE ili bloka TE ili bilo sta. Ove vjetroelektrane su smijurija,koliko malo proizvode struju. Solarni paneli/elektrane su tek sada u povoju i sire se. Jucer gledam ,neko je i u Gracanici mu St. Polju izgradio jednu na nekom brdeljku...vidi se sa magistralnog puta,sljasti A sada ce nam i ekonomiju da pogodi posebno,sto proizvodimo struju iz prljavih sirovina...ovaj famozni CBAM,koji je EU uvela a stupa na snagu od 1.1.2026. Proizvodjaci/firme ce morati placati dodatnu taksu/porez za sve sto izvezu u EU a u proizvodnji je koristena struja iz uglja. I ovo je najavljeno prije 2-3 godine,nasi politicari se nisu ni po K pocesali da bilo sta urade po ovom pitanju. Ono sto treba nama u BiH i gdje bi se moglo namaketi dobre struje je da se izmijeni zakon i da se dozvoli da svako domacinstvo bude i proizvodjac i prodavac. Onda ce narod da sebi na kuce postavi panele a visak struje da prodaje i da umanji racune. Iskreno,ne znam zasto se ovo ne radi i koja je tu caka,koga se tu stiti,kome ide u prilog da ti ne mozes prodati struju,koje fali na BiH trzistu ? Zna li neko odgovore,od upucenijih ?