EV u BIH

Discussion in 'Generalna diskusija' started by kvaju, Jan 9, 2026.

1. kvaju

kvaju Komšija

Gledam nesto Tesle po njemackoj, za ne pretjerano veliku lovu da se naci finih primjeraka.

Ima li uopce majstora u BIH za EV, i zahtjevaju li uopce ova auta neka velika odrzavanja, ne mislim na Teslu samo nego opcenito EV.

Hajde za bateriju znam EV Clinic u ZG, cuo sam da siri posao u Sarajevo isto neznam ima li tko vise info o tom mozda?

Ima li tko s foruma uopce EV?

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

2. selvin

selvin Moderator

Ja bih sutra uzeo neki EV koji moze za par sekundi od 0 do 100 :) Koliko god ce strucni hejteri s foruma sad reci da nije to to, vole miris dizela, zvuk motora ili sta vec...

Imam opciju za kucni prikljucak, 23kW prikljucak a imam i u blizini 4-5 javnih punjaca u okrugu od 2km. Ali ne bih isao na kineze ako bas ne moram, a ni na nijemce. Tj. mozda Tesla nekad. Jedini problem su servisi, tj. vise distributivna mreza dijelova i slicno. Posto smo zemlja treceg svijeta, nacekat cemo se da imamo nesto oficijelno za to.

Je li vrijeme za EV u BiH? Mozda jest ako imas dva auta (ili alternativu ako zatreba), jer neki problem mehanicki, elektricni ili fizicki nesto razbijeno te ostavlja bez auta sedmicama ili mjesecima. Mozda to mogu ovi sto ne voze zimi, znaci da svakako mogu bez auta :)

3. zippoo

zippoo Veteran foruma

Pa ima EV u BiH,voze ljudi...nije toliko brojno ali ih ima. U Gr ima neko vozi Teslu,stalno vidjam.
    Uzeo bi i ja,nije da bjezim od tehnologije i za moje potrebe bi to bilo idealno...jer ne vozim previse a na kucnu mrezu kada bi punio,cijena bi bila smijesna.
    Ali sada nemam potrebu za tim jer nisam nesto opsjednut autima...ali mozda u dogledno vrijeme bude i EV.

4. Reznor

Reznor Overclocker

Mene niti jedan EV ne privlači. A to nije zbog vrste goriva. Nego mi je preveliki hype oko toga nastao i onda je krenula elektrifikacija svega, počela su se praviti auta s ogromnim tabletima, pa su onda dodali touch tipke, pa uklonili kvake na vratima, onda dodali pametne funkcije da auto vozi za tebe. Meni je klaustrofobično sjesti u takvo nešto.
    Druga stvar je racionalni pogled dugoročnog posjedovanja i održavanja. Kao i kod druge tehnike problem su nestandardni dijelovi. Ako ti bilo šta crkne, problem je pronaći odredjeni dio i sigurno bi dosta i koštao, jer je to obično jedan čitav modul koji treba zamjeniti. Baterije nisu standardne, jedini standard je možda utičnica za punjenje. Dugoročno ne vidim da će to biti tako dugo dostupno kao što sad u autima starim preko 10 godina mijenjamo dijelove drugim polovnim.
    I na kraju, interesantni su mi bili kad su krenule modifikacije vozila i DIY izvedbe te homologacija, takav projekat bi mi bio zanimljiv i da mogu lako održavati vozilo. Nešto što bi imalo vrlo malo džidža kao što je Suzuki Vitara. Ovako je to samo jedna lijepa i skupa igračka koja se neće voziti većinu vremena.

5. zoi

zoi Veteran foruma

Vozi moj direktor Teslu, svaki dan Sarajevo Zenica evo haman već dvije godine. Nisam ga ispitivao kako je zadovoljan ali čim svaki dan dolazi na posla znači da sve radi :) Meni Tesla nije privlačna, ali električna auta jesu. Od tog ranga bih radije BYD ali je to van mog dometa svakako, makar gledajući na nove, a polovne nisam siguran da bih kupovao.

6. Reznor

Reznor Overclocker

Evo konkretno za Teslu sta mi izadje za dijelove. Vecinom je estetika i manja elektronika tipa podizaci stakala, te samo jedan tablet. Prodavaci su uglavnom Ilma Jelah i Target Zenica.

Strasno je kako su napravili organizaciju u Ilmi, doslovno ko fabrika dijelova, sve slozeno ko apoteka i imaju aplikaciju sa slikom i lokacijom svakog dijela sto imaju na stanju.

Za Model S koji je izasao 2012 godine, a te zime u jednom svicarskom gradicu pogledah izlozbu kad je predstavljen, zaista je slaba ponuda s obzirom da je Tesla prilicno popularan proizvodjac.
    Nigdje nijedne baterije ni polovne ni nove.

https://olx.ba/pretraga?attr=&attr_encoded=1&q=tesla+model&category_id=928&page=1

Navodno se mogu reparirati, prepakovati, zamijeniti celije, ima na EV Hrvatska odnosno evclinic.eu vise o tom procesu npr https://evclinic.eu/category/ev/tesla/battery-repair/

7. Qler

Qler Veteran foruma

Dobar je ev za grada, i ko ima kuću da puni. Ja bi sutra uzeo nešto po gradu da voza, al nikako mi nije praktično ganjati punjač, još uvijek bar...

8. Reventon

Reventon Veteran foruma

EV je toliko nesiguran da ni evropski proizvodjaci ne znaju sta bi. Svaka cast Kinezima al i njima ce trebati 10 godina da uvjere prosjecnog Balkanca da ga kupe. Jer vecina kupuje polovna auta.

9. Haker

Haker Veteran foruma

Ma ja, top prica samo treba imati jos jedan auto u rezervi.

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

10. zoi

zoi Veteran foruma

Ne razumijem ja tebe iskreno. Gledaš auto koje nema 90% stvari koje se kvare na sus autima i onda ti opet problem nekih dijelova. Oko kočionog sistema i svjetala vjerovatno imaš sve nabaviti lagano. Šta ostane, elektronicki sklop i baterija.

Kad se SUS auto gleda je li to neko ide gledati po otpadu koliko ECU i motora ima polovnih? Ja to još nisam čuo, možda i ima. Koliko dugo ga misliš voziti, 15 godina? Pa da se toliko brineš za bateriju.

Ja evo ne znam koliko bi majstora danas htjelo da se upusti u reparaciju sus motora nekog auta? Većina ih neće time da se bavi pa to opet nikog ne odvraća od kupovine tih auta.

11. zippoo

zippoo Veteran foruma

Cim je malo veca/duza popravka na SUS motoru,nece niko da popravlja. Muka naci nekog da popravi nesto sto je standard u tom poslu. Problem sa EV je sto kod nas malo ima entuzijasta koji vole da uce i da uhvate malo korak i sa EV,da se nauce osnovne popravke. Ne pricam tu o reparaciji baterije,nego tako zamjene nekih sklopova i potrosnih dijelova.

12. Reznor

Reznor Overclocker

Ne razumijem ni ja tebe :D

Ne kažem da ću kupiti novi auto s garancijom pa da nemam brige.
    Kupiću kao i dosad polovan auto koje je neko drugi vozio 10-15 godina.

Kod EV-a moj glavni problem nije “hoće li se pokvariti”, nego gdje ću naći dio i ko će to kvalitetno popraviti.
    U malom tržištu bez jake servisne mreže, možeš čekati sedmicama, jer dio nije dostupan ili se sve mora naručivati izvana.
    Slažem se, ima manje redovnog servisa, ali kod polovnog mogu popravke izaći pravo skupo.
    Pogledaj evo za Teslu iznad link, nema ni tih osnovnih mehaničkih dijelova u izobilju, nešto se mora naručiti izvana, a to je model već star skoro ko i auto koje sad vozim.

Onda, novija vozila se više oslanjaju na kompjuter (OTA updates) i puna su senzora i modula, veća šansa da te nešto počne zezati.
    Ako softver/elektronika napravi problem, možeš ostati “zaključan”.
    Na SUS motorima još uvijek ima majstora koji mogu riješiti većinu kvarova, posebno kod ovih poznatijih brendova.
    Gdje ćeš recimo naći majstora ili dijelove za BYD, pogotovo ako ga izvana negdje uvezeš, a ovdje nije zastupljen nikako?

Dalje, ako baterija nije dobra, takvo polovno vozilo nije dobro voziti izvan grada.

Naravno, druga je priča ako uzimaš novo/lizing i mijenjaš auto svakih ~5 godina dok je još u garanciji i dok je baterija “svježa”.

Dok se stanje s dijelovima i servisima ne stabilizuje ostaje da praviš sam sebi ili da održavaš u ovlaštenom servisu ako ga ima za taj brend i vozilo.

13. Haker

Haker Veteran foruma

Ko kupi nov ev, hajde stisni pa kupi star 10 godina ako ima neki kojem vec nije baterija riknula.
    Nije struja losa ko moze kupiti novo ima gdje kuci puniti i kao sto selvin rece jos jedan auto.

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

14. dino73n

dino73n Veteran foruma

Jesu li ovo Haker i Sevin nasli zajednicki jezik???????

Ocekuje se nevrijeme!

A EV i mi obicni majstori. Nema tu sta bit nejasno. I sad dio posla rade mehanicari dio posla rade elektricari i elektronicari i tako ce biti i dalje samo se sad u posao dodaju i ti baterija majstori.

Bit ce manje posla za mehanicare,trapovi su sve izdrzljiviji a kocnice na EV traju skoro vjecno. A svakako kako bude vise tih vozila i posao ce se polako odomaciti. Popravljacw se vise unutrasnjost i odvaljene rucke s vrata i sjedista umjesto ulja i filtera.

selvin, zoi, Qler and 2 others like this.
  15. selvin

selvin Moderator

@dino73n Pa nije dzaba snijeg napadao ovako :D

Ebg kad smo Afrika. Da smo u EU sad bih ga uzeo i zbog servisa i dijelova i bolje pokrivenosti punjaca a i cijena bi mu bila bolja. Kod nas se malo egzoticniji dio i za SUS vozila ceka dugo. Ja sam za CLA cekao neki dio 3-4 sedmice. Ako ga Merc Beograd na stanju ima onda dodje za par dana. Sta bi bilo za Teslu onda? Razbijen far, prozor, retrovizor? Kineze i ne brojim. Nije ovo problem samo EV vec bilo kakve "egzotike" kod nas, pa i kineza. Meni su iskreno punjaci najmanji problem a ljudi to uzimaju kao prvi nedostatak. U realnosti duze puteve od 300-400km u komadu vozim 5 puta godisnje, a nije problem isplanirat rutu.

dino73n likes this.
  16. Reventon

Reventon Veteran foruma

Povuces sa sobom na prikolici agregat za struju na gorivo i punis ga u voznji :D

17. mobsterc

mobsterc Overclocker

Malo ste mi zapeli
    Evo par primjera od porsea
    1.Lezaj tocka skf, isporuka 3-5 radnih dana 400 i kusur KM
    Narucio iz amerike za 250, dosao UPS-om za 3 dana
    2. Dihtung poklopca ventila 140-190 jedan, ceka se 15 dana!!!
    Narucio iz amerike elring, 130 oba, opet stiglo za 3 dana
    3. Zadnji amortizeri, bolje da ne spominjem cifre, za 4 dana iz amerike stigla oba za 270, od toga pola postarina ali jbg
    Tako da ziv bio, nemas se sta brinuti oko dijelova za teslu, prije i lakse ces doci do njih nego evo za svabu iz vauvau grupacije.
    Kao sto je vec receno, ozbiljnije kvarove na sus motorima niko nece da popravlja, mozemo dodati i automatske mjenjace kojih je sve vise.
    Ja ne bih EV jer mi nema dusu ma koliko to nekome bila floskula, ima nesto u lijepom zvuku motora kada ga zabijes u obrtaje. Ali jedno od dva auta, zasto ne :D

18. bhd

bhd Veteran foruma

STa fali kinezima, ovaj BYD razvalio kolko je dobar.

19. selvin

selvin Moderator

Nesto mi to brzo iz Amerike za 3 dana jer inace toliko stoji kod nas na carini, minimalno. Svakako je dobro ako se moze u roku od 7-10 dana nabavit dio, to je top. Recimo komsija na taycanu cekao novu gumu mjesec-dva sigurno...

A vala za par sekundi do 100, nema dusu obrtaja ali ima drugu mozda i bolju dusu :D

20. kvaju

kvaju Komšija

Mene zanima uopce odrzavanje na njima ima li ilakvog, sta tu moze otici od krucijalnih djelova i da se mjenja, osim potrosnih djelova guma i cega jos?