Pokušavam podesiti fax server, da se slanje i primanje faxova radi putem računara u mreži a ne putem klasičnih fax mašina. Do sada sam uspješno podesio da fax server (jedna stara kanta sa XP-om na sebi) uredno prima faxove, da od svakog primljenog fax-a napravi pdf i da to pošalje na željeni mail kao attachment. Trenutno testiram slanje faxova koje radi po principu virtualnog printera i izgleda da će i to biti ok. Pošto u firmi imamo više fax linija namjera mi je bila da dodam još jedan fax modem u server ali, uz malo googlanja, izgleda da to ne ide po principu plug and play. Posebno kad su u pitanju identični fax modemi, sa identičnim drajverima. Pitanje je, kako sve podesiti da uredno radi. Da li je neko nekad imao iskustva sa dva fax modema u jednom PC-u?
Ja za fax nisam cuo zadnjih 5 godina Ali sto bi bio problem sa 2 istovjetna modema, trebali bi biti detektirani kao dva razlicita elementa na dva razlicita virtuelna com porta.
Ne bi vjerovao koliko naših firmi još uvijek radi sa faxovima. Ja sam mislio da je ta tehnologija u izumiranju, ali pogledaj ponude, još uvijek možeš kupiti nov fax bez nekih većih problema. Ubacio sam dva identična fax modema u matičnu, sistem ih uredno prepozna i dodijeli im COM portove ali sve to - ne radi. Softver koji koristim vidi samo jedan fax modem iako, navodno, ima podršku za više fax modema. Googlao sam i naletio na sljedeće: Još sam negdje pročitao da je problem u identičnom imenu drajvera (#1, #2) pa ću vidjeti kad stignem kako ovo riješiti. Imam osjećaj da bi mi najpametnije bilo potražiti neki drugi fax modem.