HTPC (Home Theater PC)

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by Nani, Oct 9, 2008.

1. Nani

Nani Komšija

IT ego je neki novi pojam o kojem ne znam nista. Googlao sam ne nadjoh vezu sa danasnjim psiholoskim pojmovima i alter egom.
    Prijatelju nigdje te nisam nazvao lazovom pa te molim nemoj izvlacit iz konteksta a meni govorit da mi je povrijedjen ego!?
    Ne nazivaj ljude kokuzima ako ne zele/nece/ne mogu dati 1000+km za hardware.
    To nije nase da raspravljamo vec da pomognemo da se sklopi mashina za sto manje novca koja ce zadovoljiti potrebe kupca.

Ne kazem da se ne prica ovde o 1500+ htpc-u, vec ovo je replika na tvoj post koji si izveo ne gldajuci sta sam pisao ranije.
    Bespotrebna rasprava uopste!

Tvoja konfiguracija je skuplja za 300km, i vrti filmove na isti nacin kao i ona navedena, to je oko cega se ova prica vrti, nema ega, nema lazova, cisti fakat koji se vrti oko 24 fpsa.
    Pozdrav druze moj i back to the topic ;)

2. wireless

wireless Novi član

@Nani: Ja napisao da sam sklopio htpc i da ga koristim a ti napises da sam kopirao, da nije iz prve ruke. Znaci kazes mi da lazem. Informaticari ne mogu shvatiti sta je IT ego. Ja govorim o osnovi znaci MB+CPU koja je skuplja za 50KM ali je zadnje generacije i boljih performansi, +hdmi itd. Znaci ne govorim o 1000+. Svi znamo da se ostali megabajti mogu sabirati i oduzimati. I razbacujes se sa 24fps ko da je to osnova svega... Nije, osnova u svijetu HTPC-a je livetv, HD, extenderi itd. nesto sto tek dolazi u bih...

3. Nani

Nani Komšija

Sve si brate u pravu, idemo dalje...

4. Neo Bahamut Zero

Neo Bahamut Zero Veteran foruma

Kakva god ciljna grupa bila, ploce sa Atom procom bez problema vrte 720p .mkv, a dvojezgreni Atom fino gura i 1080p do 30fpsa, a doticne ploce ce gurati i 200W Codegen, NB ventilator se moze zamjeniti boljim pasivnim rjesenjima. Ovdje se ganja i buka, a Sempronov i Athlonov box cooler sigurno nece biti tih (a ako se ide na pasivno rjesenje, onda se mora underclockati, sto opet onda dodje na slicno sa pasivnim Atomom). Poenta svega? HTPC koji ce vrtiti sve sto si naveo, moze se sastaviti za duplo manje para.

5. Nani

Nani Komšija

Nema fajde, promaja kroz usi je strasna! My head whistles!
    Samo vici yes, yes!

6. wireless

wireless Novi član

Poceli smo mjesati kruske i jabuke. Govorimo o htpc gdje je pustanje nekog video sadrzaja samo jedna od mogucnosti. Ako govorimo o obicnom playeru za SD i atom je puno. Posjedujem asipre one sa atom procesorom i tesko da se moze reci da se 720p .mkv vrti bez problema. Da ne govorim o premotavanju i ponovnom pustanju sto bi trebala biti osnovna operacija. Nije htpc ako sjedis i cekas da premota ili da sadrzaj krene, dakle ocito da ne vidite htpc ideju u pravom svjetlu. Sam Intel gura atom proc kao net i office rjesenje za low budget masine. Jedino ako ne govoris o plocama sa hardverskim dekodiranjem, mada, kako sam vec naveo to se jos ne moze iskoristiti u slucaju h.264 mkv-a. Inace za Atom je dovoljan i picoPSU od 90W. U prilogu je sc zauzece C2D e4400 nariktanog na 3.0GHz prilikom premotavanja h.264 mkv-a.

Sto se tice buke stock cooler na AMD Athlon X2 4850e (45W) je najmjesten na 37% obrtaja i everest prijavljuje negdje oko 1600rpm pri temp od cca 25C sa ukljucenim C'n'Q, dakle prakticno je necujan. Intelovi stock cooleri su druga prica i uzasno su bucni sto opet ne ide u prilog konfi iz prvog posta.

Ocito je da nemam odgovarajuceg sugovornika bez nekakve arogancije u postovima (mislim na Nani-a) tako da se necu vise uljucivati u "natezane" oko htpc-a. Ako neko zeli vise korisnih inf i ima pitanja neka salje na PM

7. Nani

Nani Komšija

Em skreces sa teme postavljanjem screen shotova koji veze nemaju sa navedenim HTPC-ima, to cu ti u tancine u daljem tekstu, em govoris ljudima kako su siromasni em lazes da sam ja rekao da lazes, pa ti sad kazem da lazes, em govoris kako o egu i aroganciji.
    Ti se zalis na sve to kako nemas sagovornika, ma ti se salis!

Momcino, uz svo duzno postovanje, malo si se umislio pa spusti lopticu ;)

Rekao sam ti na pocetku i govorim ti sada, vladaj znanjem iz neke oblasti pa onda govori ljudima da ti se jave na pm ;)
    Sigurno ne ocekujes poslije 3 posta ma ovom topicu da te neko ozbiljno shvati kao nekog ko moze davati savjete pa da ti se javi na pm! Taj nivo ces trebati zasluziti ne podjebavanjem drugog vec znanjem i cinjenicama kojima ti ne vladas.

Pod 1; U svojoj replici naveo si da je konfa iz prvog posta slaba za HD a prejaka za SD.
    Odogovor: - si dobio u prijasnjim postovima a svakom je jasno da sa atomom se vrti 720p preko 24fps-a onda je fakat da na e2180 1080p izbacuje preko 24 fpsa.
    Da te naucim to se zove jos i 24Hz.
    Dakle tvoj navod nije tacan!

2. Zauzece procesora moze biti 90% da film/aplikacija ne stopa, pa ti tvoji screen shotovi gdje ti vrijednosti od 60% zakucavaju komp, govore o tvom IT znanju.
    Malo svoj IT ego da upotrijebim ;)
    Ti screen shotovi sto si postavio samo tebi ocigledno imaju nekog smisla jer ocigledno tebi je overkill ako koristis pola procesora za gledanje filma.
    3.h.264 ima hardwersku akceleraciju preko nPure Videa kod nVidie kod ATI--a to je AVIVO!
    Integrisana rjesenja su preslaba za hardwersku akceleraciju, a sluze kod htpc-a samo kao API potpora procesoru nista vise.

Dakle nebuloze opet pricas jer svrha htpca nije da prebaci sav load na graficku, niti htpcu treba dedicated gpu (mozda u tvojoj megalomanskoj glavi) vec sav posao obavlja procesor.
    HTPC nije rendering mashina da se treba napucavati.
    Povucen zapadnjackim mentalitetom mislim da si ti taj koji ne razumije koncept htpc-a, htpc nije rendering mashina, to je napredniji format player, no more no less.

8. Almir

Almir Komšija

Cijena igra najvažniju ulogu i koliko će se napucati mašina uglavnom zavisi od novca i svaka dalja diskusija u tom pravcu nevodi ka nekom rešenju,

Za mene, znači moje lično mišljenje je da ona konf iz prvog posta nema odlike htpc, znači bez kućišta koje odlikuje htpc, hardware je ok u odnosu na playere iz tog ranga, što je možda i autor želio da dokaže i tu bi se u potpunosti složio,dali je dovoljno najrealnije je postaviti neke testove ovdje :) jel kad se tu nabaci malo softwera upregne par zadataka i ono počne da obavlja dati zadatak ispod prihvatljivog, najradije bi ga zapalio :)

Možda bi trebali malo o remote controlerima, tv tunerima, microatx vs atx kućištima i sličnim stvarima koji baš karakterišu htpc.

9. Nani

Nani Komšija

Naravno da ono nije tipicni htpc bez desktop kucista ali shvatio si srz, ono je htpc ispod 5 glava, iole neko pristojno desktop kuciste je oko 200+ km, htpc sa takvim kucistem ne moze ici ispod 5 glava sto je meni i bio cilj da predocim potencijalnim kupcima pogotovo u danasnje vrijeme koji zele htpc.

Jos napomenem na kraju posta da je ono jedno od 100 razlicitih htpc konfiguracija i u zavisnosti od novca ljudi ce sebi uzimati, desktop kucista, hd tv karte, vece diskove, cak sam i postavio sliku TT desktop kucista, ljudi se uzeli one konfe i aman! Sve pise samo je trebalo procitati, pogotovo onaj dio..."ko ima novaca"...

10. wireless

wireless Novi član

@Nani: Porekoh ali 'ajmo opet. Tvoj osobni stav je da nisam iznio cinjenice. Ok. Neki mozda misle drugacije.

1. Izgleda da nisi testirao atom proc, ja jesam. Sto se tice tvog predloga za konf. opet svodis pricu na to moze li ili ne vrtiti h.264 sadrzaj. Nisam ni rekao da ne moze, samo ne moze obavljati sve vezano za hd sadrzaj sto bi jedan htpc trebao, te nema dobar odnos ulozenog i dobijenog. Recimo meni su dovoljni zvucnici na plazmi tako da mi je HDMI ekstra rjesenje jer nema potrebe za drugim audio kablovima sto sa tvojom konf nije moguce. Kao inzinjera elektrotehnike nema potrebe da ti mene nesto ucis vezano za IT pojmove.

2. screenshot je dat kao referentna tacka jer je uradjen na c2d 3.0ghz tako da se vidi koliko je potrebno procesorske snage kod operacije premotavanja sa softverskim dekodiranjem. Na osnovu toga vecina moze shvatiti gdje je njihov proc. Ne posjedujem trenutno hd tv tuner pa ne mogu da prikazem opterecenje pri prijemu hd signala koje je jos vece. Sto se tice hw akceleracije nisi procitao sta sam napisao, ona ne pali kod h.264 mkv sadrzaja zbog vec navedenih problema. Najnoviji cipovi sa integrisanom grafikom cija ciljna grupa su htpc racunari skidaju 100% dekodiranje h.264 materijala sa proc. tako da si bas "lupio".

3. U Genelecu se moze uzeti frontier desktop kuciste sa napajanjem od 200W (76KM+pdv) koje je dovoljno za komponente koje su napravljene ciljno za htpc, bez izmisljanja tople vode...

Dakle "osisana" kofiguracija bi bila

AMD Athlon X2 4850e (45W) 105,00KM+pdv *ingel
    MSI K9A2GM-FIH (HD3200) HDMI 126,00KM+pdv *ingel
    1GB Kingston DDR2 26,00KM+pdv *ingel
    HDD 250GB 78,00KM+pdv *ingel
    Optika LG DVD +/- R 32,00KM+pdv *ingel
    HDMI kabl 12,5KM+pdv *eurosplet
    FRONTIER PR15M 76,00KM+pdv

Ukupno: 455,5KM+pdv= 532,9KM

Pa kad skupite para dodate jos rama, daljinski, tv kartu sto bi trebalo da bude na prvom mjestu ali kako smo jos na analogiji ne znam koliko se isplati itd.

11. dino73n

dino73n Veteran foruma

Ja predlazem da se vas dvojica potucete al ono pravo,K1,UFC,PRIDE :mrgreen: :mrgreen:

Sorry na spamanju al nisam mogao odolit :mrgreen: evo drugi dan se vec prepucavate!

12. Nani

Nani Komšija

Budi covjek od rijeci pa ne skreci opet u trash konverzaciju i glavom kroz zid jer sve je receno samo ti to ne zelis da vidis. Bilo je pitanje vremena kad ces staviti tu plocu i hvaliti se jer je best next AMD thing ceka te malo iznenadjenje na kraju posta, ali first things first!
    Nisi jedini inzinjer na ovom forumu pa prema tome, meni tu suplju ne mozes prodavati ;)
    Toliko o necijem egu, vidis ja tu cinjenicu u konverzacijama ne nabadam bilo kome od forumasha na nos, jer diploma i realno znanje su 2 razlicita pojma a ovde ima dosta ljudi koji niti studiraju i ako je to slucaj nemaju veze na fasku sa informatikom a postidili bi te svojim znanjem pa opet spusti lopticu ;)

Hajde momcino vrati se na prvi post pa procitaj opet sve od a do z posto vidim da imas poteskoca sa banalnim stvarima, napomenama koje stoje a nisu editovane ;)

Ej nisi stavio, bezicnu periferiju, nemas napojnu, nemas daljinac, posto hoces da napravis nesto jeftinije :)

To ti je jos + 150km.

Kakve veze ima sto smo na analogiji pa ne treba tv karta, to leadtekl expert je out :D
    To u htpc ide samo HD kartica (skystar HD, HD 2)?

Molim te nemoj vise.
    Sto se tice onboard hardwarske akceleracije, gdje su te ploce bile u vrijeme pisanja ovog teksta.
    Takodjer taj hardware koji si nabrojao je itekako bolji od intel konfe samo sto u vrijeme pisanja teksta ga nije bilo u 90% radnji ne u Sarajevu vec u BIH;)
    Ta ploca sa druge strane ne daje zadovoljavajuce rezultate u hardwarkeoj acceleraciji.
    Sto se zvuka tice ta ploca ne podrzava HD pass-throug zvuk, pa to su nVidine starije ploce podrzavale. Ista je stvar i sa 790GX cipsetom kad se vec hvalis HD mogucnostima iste.

A evo nas sad do slaga na tortu!
    Taj cipset ima problema sa 2D-om, pa ti nisi u stanju da procitas mane nekog hardware-a osim sto volis raditi copy-paste.
    http://forums.amd.com/game/messageview. ... adid=99753
    Scrolling web browsera zakuca CPU-u i ti si inzinjer i ti bi nekom davao savjete o kupovini na pm????!!!!
    Istina je da radi super u 3D eto samo ne mozete surfat :D
    A i ne treba surfanje za htpc jel tako?

Kazu ljudi koji su skuhali plocu na dva monitora da je problem manje vidljiv pa eto dodajte jos jedan monitor u tu htpc konfiguraciju da mozete lakse surfat :D
    Do ispravljanja ATI catalista i nove 9.0 verzije ostavit cemo tu plocu/chipset sa strane za neka bolja vremena ;) :D

13. wireless

wireless Novi član

@Nani: Vidim poceo si citati ali polovicno. Napojna dodje u kucistu. Fali daljinski, znaci +50KM ili na ebay-u 25KM. Ti bi dao pare za analognu kartu i onda gledao taj signal na hd televiziji. Ploce su se pojavile u bih prije naseg pisanja na mjesec dana. HD passtrough ne podrzava korektno ni jedna ploca pa cak ni g45, e sad drugo je ko ce to koristiti. 780G ima problema pod XP-om, a ja cijelo vrijeme pisem da je ovaj htpc namjenjen za vista media centar.

@dino73n: u zivotu se duze s nekim nisam prepucavao, ali nekako mi dusa hehe

14. nFare

nFare Overclocker

Nevezano za temu a vezano za ove probleme sa 780G chipsetom, cudi me da nisu culi opste poznatu cinjenicu da 90% ploca sa tim čipsetom u svojim prvim revizijama imaju bug u BIOS-u ploce i overloadu procesora u pojedinim aplikacijama, svi noviji BIOSi otklanjaju taj problem. Jedino mi je malo cudno bilo da nije nista zvanicno objavljeno od samih proizvodjaca ploca nego je tek u log file-u napisano da otklanja taj problem. HWB je testirao dvije takve + jednu 790g cini mi se da nisu nailazili na neke probleme.
    Procitao sam sve postove na onom forumu i niko ne spominje BIOS.

Cisto onako da navedem neko svoje vidjenje htpc-a s tim da ne idem na najjeftiniju ponudu:
    Silvertone/antec htpc case / Silverstone nightjar 350W
    AMD 4850e 45W / E2180 - passive hladnjak
    780G/G31
    WD green power serija
    + ostalo..
    Eventualno jedan 12cm vent noctua i slicno za malo propuha u kucistu.
    Znaci primarno dizajn, tisina i potrosnja, koliko sam upoznat svaki danasnji aktuelni procesor i čipset ce uredno izgurati 1080p materijal.
    HTPC moze biti u rangu od 500-1500km, jedno su furke jedno stvarne potrebe, bas kao sto danas komp od 500-600km moze uredno gurati crysis na high detaljima,a neko ce istresti milju i po svake godine. Vi ste iznijeli najjeftinije konfe koje su sposobne da budu htcp, iznijeli neke cinjenice, obojica imate znanje, sve ok, i ne znam u cemu je fol vaseg prepiranja :)

15. nFare

nFare Overclocker

http://www.anandtech.com/mb/showdoc.aspx?i=3430&p=1

Evo osvanuo je dobar usporedni test tri platforme za HTPC, samo steta sto nije uradjen sa najnovijim nVidia rijesenjem.

Intel je poprilicno podbacio sa novim G45 rijesenjem i ostavio 790GX na vrhu kao najbolji high end IGP čipset, i gotovo da ne moze posteno vrtiti nikakav 3D, sa druge strane ima najmanju potrosnju kada je CnQ iskljucen, takodjer je preporuceno ubacivanje low profile graficke kartice ala ATI 4550.
    Obzirom na cijenu 780G ostaje kao best buy, s tim da ima manjak HD audio podrske ali mi se cini da imaju svi.

16. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Pa da, bolje jeftina 945GC ploca + HD4550, nego G45. A izadje slicno, jer G45 ploce sa DVI+HDMI nisu bas jeftine.

17. syss

syss Veteran foruma

kako nisu... ispod 100€ biraj gigabyte (doduše sa x4 pcie slotom) ili intel, asus je ~140€.

18. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Ma daj, 945GC ploce su 40-50€ (a ni G31 nisu skuplje, eno ima Gigabyte G31 za 280kn), a i HD4550 je toliko, ako ne i manje. :D

19. syss

syss Veteran foruma

kako bi onda gurnuo 7.1 preko hdmi-ja na risiver? :D

ma sve jasno, ali evo recimo meni trenutno ništa ne ubrzava vga, sve je ispod 50% cpu loada, imam najnoviji čipset i "golu" integriranu ploču... ima to svoje čari ;)

20. Nani

Nani Komšija

Nabaci slika kume.