Intel 8/9/10/11/12-gen procesori

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by forzamilan, Nov 20, 2016.

1. Reventon

Reventon Veteran foruma

Vozi ovo dok ne izadje nova Intelova platforma. Ako i ona bude flop onda nam ne gine AM5.

Picoooka likes this.
  2. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Ja sam otisao korak dalje sa optimizacijom svog 12700. Ukratko ugasio E-cores, digao ring na 4.5GHz, potrosnja na 5GHz i 1.18-1.19V u CB23 je 135W. Onda sam setovao PL1=PL2=135W, bukvalno ne dam nijednoj drugoj aplikaciji da uzme vise od 135W. Onda sam testirao stabilnost i nije problem ni P95 small fft sa AVX2, samo sto je aplikacija zahtjevnija od CB23, taktovi padnu, npr na 4500-4600MHz, ali potrosnja i dalje ostane 135W. I u igrama i inace CPU ide na 5.2GHz sa 1-2 core load, 5.1GHz sa 3-4-5-6 core load, 5GHz 7-8 core load. Mozda ima jos prostora da se digne za djelomicni load, nisam probao. U igrama, evo npr RDR2 na 4k ultra, CPU uzme oko 55W.

Zbog optimizacije je jos lakse hladit procesor, pa bude oko 75C CPU package u loadu, ventilatori se jedva i zavrte na oko 900rpm jer nema potrebe za vise. U gamingu bude oko 55-60C, i to je najvise zbog graficke.

U kucistu (prebacio sve u Fractal Design Define R5) samo 2xP14 Max naprijed i jedan P140 Bionix nazad, minimum znaci. Zavrte se naprijed do 1100rpm, nazad 1200rpm, zbog pozitivnog pritiska sam tako podesio. Imao sam prvo dva P140 naprijed i jedan P14 Max nazad, ali ovaj setup je bolji, P14 Max je tisi i zbog dobrog statickog pritiska "povuce" vise zraka kroz filter i otvore naprijed. Ima itekako razlike, i jos sam stavio drugacije filtere, imao od ranije dva 140mm filtera, fine mesh, bolji nego stock Fractal filter.

Graficka undervoltana i sad trosi oko 170-180W, a stock performanse, zavrti se do otprilike 1300rpm, temp 60C. Isto kao i prije.

3. Stevie_Ray

Premjestio ventilatore iza ovih nosaca, bolje jer zrak ima vise prostora da struji, a i ventilatori su nesto blize komponentama. Izolirao par rupa za kablove i hladjenje jos bolje. Samo sam imao problem da filter dodiruje ventilator, morao dodat mali distancer izmedju.

Stock filter je sranje, restriktivan, losije filtrira, a ima puno lufta sa strane jer ne nalijeze kako treba.

Sent from my iPhone using Tapatalk

bojler likes this.
  4. dmr

dmr Veteran foruma

I kod mene na bq dx500 taj prednji filter se u jednom cosku odvojio/uvrnuo, medjutim kada vratim front panel on ga pritisne skroz nazad pa nema lufta.

5. bojler

bojler Aktivista

Bios sam updateovo pa se malo settingsi vratili na default. Imam ram 16gbx2 g skill trident z5 rgb ddr5 6400 cl32-39-39-102 1.4v koji settings da uzmem od ovih

https://i.imgur.com/vQpnu4g.jpeg [​IMG]

6. Reventon

Reventon Veteran foruma

Kakve postavke ti nudi xmp?

7. Stevie_Ray

Ne bi trebalo da tako izgleda. Misoim da na pogresnom mjestu minenjas. Ima specijalno opcija za XMP.

8. bojler

bojler Aktivista

9. bojler

bojler Aktivista

U koju da opciju uđem, xmp je enabled

10. igor.g

igor.g Komšija

Koliko vidim vec je aktivno, provjeriti u task manager/ performance tab da li se podudara MHz.

bojler likes this.
  11. bojler

bojler Aktivista

12. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ma to je to, vjerovatno su i tajminzi dobri. Ddr5 je poprilično osjetljiv oko toga, ako je stabilan sistem onda ništa ne diraj.
    Mozes i u cpuz provjeriti tajminge memorije.

bojler likes this.
  13. Stevie_Ray

Arrow Lake preview:

https://www.techpowerup.com/review/intel-core-ultra-arrow-lake-preview/

Znaci bukvalno uzeli Raptor Lake, ugasili HT, downclockali P-cores, overclockali E-cores, dodali NPU. Rezultat, MT slican kao prije, potrosnja manja, gaming performanse slicne ili mozda i slabije.

Da mi je vidjet hoce li Bartlett Lake izac za desktop…sumnjam…

14. Reventon

Reventon Veteran foruma

Zar nije komplet nova arhitektura? Gledam jucer Jaystwocents, Arrow Lake bi trebao biti kao Zen1. Tek sljedece generacije ce donijeti napredak.

Mada je i ovo po meni ok, iste performanse sa manjim tdp. Da su zadrzali isti socket bilo bi interesantno, ovako tesko da ce neko sa 12,13 i 14 gen preci jer mora uzimati i novu plocu.

10/11 gen i stariji je druga prica, doduse zavisi i od cijena. U svakom slucaju treba sacekati testove i vidjeti sta NPU donosi. I obzirom na malu razliku K i KF modela, KF definitivno zaobici.

15. Stevie_Ray

Ma jest ono nova arhitektura, al jebes to kad je IPC gain za P-cores tipa 2%. A taktovi nizi.

16. Reventon

Reventon Veteran foruma

Pa da, mislim da su to i rekli. Ovo je vise bio pokusaj da naprave dobar temelj za buduce generacije.
    A i dalje ne vidim odgovor na amd-ov 3D Vcache, ne vjerujem da im NPU moze nesto pomoci.

17. Stevie_Ray

Alder Lake je bio temelj, ovo sto sad rade nije nista novo. Dodan NPU sa vrlo upitnim sposobnostima. Samo da mogu rec da imaju.

3D cache, apsolutno, nema Intel nista za to. Arrow Lake sad malo “spasava” sto je 9000 serija Ryzena flop.

Dodjosmo opet u fazu zasicenja i minijaturnih pomaka.