Intel 8/9/10/11/12-gen procesori

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by forzamilan, Nov 20, 2016.

1. Reventon

Reventon Veteran foruma

Pa da, to hocu reci. Taj i7 12700 ce moci lagano jos dvije generacije grafickih da podmiri.

2. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Ovisi puno o framerate-u. Veci framerate, veci CPU usage. I RDR2 i TLOU1 koje sam u zadnje vrijeme testirao mi se vrte oko 100fps, 90-110fps uglavnom, a naravno da ce bit nesto veci usage. GPU zakucan 100%, logicno.

Ne bih se slozio da danas igre slabo iskoristavaju CPU, znaci 12C/20T chip sa 5.2GHz P-core i 4GHz E-core, i CPU usage cesto bude oko 50%? To je po meni puno.

3. Picoooka

Picoooka Komšija

4. Stevie_Ray

DOA

Sent from my iPhone using Tapatalk

5. Reventon

Reventon Veteran foruma

U multi thread je dobar, temperature su znatno bolje od 14900K. U igrama, cini mi se da ovdje treba softverska podrska jer je opterecenje u pola manje, radi na 80-120W, dok je u Cinebenchu 250W.
    265K ce biti dosta zanimljiviji.

6. Stevie_Ray

Ah, jest, MT je dobar ali oni kojima je MT bas tako vazan voze Threadrippere.

Ugasi HT na 14900K i obori clockove P jezgri i potrosnja ce bit mnoooogo manja.

Sent from my iPad using Tapatalk

7. Stevie_Ray

Uzmem jos jedan P14 Max nazad jer sam vec imao dva naprijed, bas je razlika. Osjetis kako gura zrak, nije samo airflow.

bojler and Reventon like this.
  8. Reventon

Reventon Veteran foruma

Jel to Phantom Spirit 120? Kako hladi i7 12700? Batalio vodeno znaci

9. zoi

zoi Veteran foruma

Možeš sa phantom spiritom hladiti šta hoćeš, nenormalan hladnjak, a kad se uzme u obzir cijena prosto se zapitaš kako im se isplati i zašto iko kupi neki drugi hladnjak.

10. Stevie_Ray

PA120 je kod mene. A sta da kazem, kupio ga polovnog za 20EUR, bagatela. Hladi dobro, naravno ne kao debeli 38mm 420 AIO, ali taj AIO je bio overkill svakako.

12700 je overclockan sa 4.5GHz na 5.2GHz, znaci fin overclock, TDP je limitiran na 125W, pa cak i pri najvecem loadu (znaci zbog 125W limita padnu taktovi na tipa 4.5-4.7GHz, namjerno sam tako) temp CPU ne ide preko 75C. U igrama je 55-60C, lockano 5200MHz all-core.

11. Reventon

Reventon Veteran foruma

Da, Phantom Spirit i Peerless Assassin, oba dobra. Mada mi se vise svidja PS jer ima ravan gornji dio, u odnosu na PA gdje su izvuceni heatpipe.
    20 eura, dzaba jbt...

12. Stevie_Ray

Ne, oba imaju SE i non-SE verzije. Non-SE su ravni gore, imaju "poklopce". Mene iskreno bas briga, PS120 je nesto bolji od PA120, al za 20EUR, deal stoljeca.

13. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ja ne mogu otvoriti kuciste zbog macaka :D
    Mada,rijesio sam grijanje dodatnim ventilatorima ali opet kada igram igre,ugrije se fino sve to...bas vreo zrak izlazi iz njega :D
    A jos nisam promijenio onaj vent sto mi struze...kanim se evo a mrsko mi. Imam nov drugi,poslali mi iza arctica jos proljetos ,evo ga stoji u kutiji.
    Sve su sanse da cu samo ovaj sto struze malo sitnim smirglom skinuti dvije desete milimetra i nece vise strugati :D

14. Stevie_Ray

Vecina modernih procesora ima neku vrstu Turbo boost-a.

Igram GoW Ragnarok ovih dana i stalno se cudim kako glatko igra ide. 120fps lock i savrseno stabilnih 8.3ms frame time. Ovo jos u zivotu nisam vidio. Bukvalno svaki frame je 8.3ms, nula varijacija.

Fazon je da igram sa CPU "lockanim" na 5200MHz. Cisto iz znatizelje upalim turbo boost na 5325MHz ako su 1-4 jezgre opterecene, a obzirom da ova igra koristi samo ~15% CPU, to znaci prakticki stalno.

Medjutim, sa turbo boost framepacing vise nije tako savrsen, bude oscilacija u frametimes. Zanimljivo jer je sve ostalo isto, samo CPU vise nije na lockanih 5200MHz nego varira izmedju 5200 i 5325MHz.

Eto, bolje imat lockan all-core clock, pa nek je i nizi.

bojler, zippoo and zoi like this.
  15. Stevie_Ray

Izletise mi povoljno najbolji 120x25mm ventilatori na trzistu, moradoh kupit. Pocastio PA120 malo, hehe.

16. zoi

zoi Veteran foruma

Baš grdno izgledaju :eek:

17. Stevie_Ray

Kuciste je all-black, solid paneli, no rgb, no bullshit. Ne zanima me kako izgledaju. Nekom su ruzni, nekom ne. Mislim da je cool sto ih mozes sa kilometra prepoznat.

I da, kvalitet. Eh, prvi put da imam Noctua ventilator u rukama, nakon mnogo godina baratanja sa hw. :D Kakav kvalitet, pa to je strasno. Zavrtis malo ventilator rukom, on se jos minut nastavi vrtit. :D Ima tezinu, lezajevi imaju strasnu "preciznost", vidi se to.

1200rpm, ne cujem nista (zvucno izolirano kuciste isto pomaze). Dok se stock na 1200rpm ipak cuju. No ipak dovoljno oko 800rpm, cak i za 100% load. Mislim da mi u igrama nece nikad prec 700rpm. :D

zippoo likes this.
  18. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ti to stalno nesto mijenjas :D
    Ja to jednom ubacim i tako stoji godinama...eventualno propusem malo da prasinu skinem sa rebara hladnjaka a i to jednom godisnje :D
    Svaka ti cast kada imas zivce to stalno cackati u godinama ...meni mrsko evo skinuti bocnu stranicu i zamijeniti ili malo obrusiti jednu leptiricu na ventilatoru,sto mi malo struze :D

Last edited: Nov 13, 2024
  19. zoi

zoi Veteran foruma

Ma našao kraj kontejnera kad je razvrstavao smeće pa ugradio sebi.

20. Stevie_Ray

Nisam ja u Svedskoj.

Kupio Asus AP201 sa tri Noctua A12x25 za 55EUR. Jos morao ic po to, nosat.

[mention]zippoo [/mention]ne da mi nije mrsko nego mi nema veceg cejfa.

Sent from my iPad using Tapatalk

p4ja likes this.