Intel 8/9/10/11/12-gen procesori

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by forzamilan, Nov 20, 2016.

1. iPlay

iPlay Komšija

Sve to stoji, ali je stvarno ružna boja. :D

2. Reventon

Reventon Veteran foruma

Vi kao da prvi put vidite Noctua ventove. Meni su u kucistu sigurno preko 10 god. I ne izgledaju lose na sivom hladnjaku i crnom kucistu. Imaju i chromax crni modeli ali su skuplji. Ovdje je u pitanju dobar vent za malo para, ko ga sisa kako izgleda kada se zatvori stranica. Na olx-u je jedan oko 80KM.

3. iPlay

iPlay Komšija

4. Reventon

Reventon Veteran foruma

Eh poslije toga ga mozes baciti u smece. Noctua je ulozila godine u razvoj chromax i redux modela.

5. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Bas tako, ufff 80KM je bas deranje, mada je i ovdje 33 EUR nov.

Probao sam kupit bez kucista al nije htio prodat. Tako da mozda bude za nekog buduceg builda.

Sent from my iPad using Tapatalk

Last edited: Nov 14, 2024
  6. Stevie_Ray

Vratio stock ventilatore.

Nakon testiranja se ispostavilo da jednostavno, iz nekog razloga, bolje pasu na ovaj cooler. Na istim obrtajima su mnogo bucniji nego Noctue, ali bolje hlade na 900rpm nego Noctue na 1200rpm. A tad su svakako necujni.

Testirao sam i Arctic P12, oni su zapravo bili najlosiji.

Sent from my iPad using Tapatalk

7. Reventon

Reventon Veteran foruma

Kakve su temp inace na 12700 pod tim hladnjakom? Cisto da se mogu orjentisat ako nekad predjem sa 12400f na nesto jace? Kod mene je Noctua U12P.

8. mobsterc

mobsterc Overclocker

Sada malo manje vjerujes online testovima :D

9. zoi

zoi Veteran foruma

Šta smo propustili? :D

10. selvin

selvin Moderator

Nismo nista. Referise se na ovo sto Stevie pise da noctua ispade losa skroz :D

11. zoi

zoi Veteran foruma

Najjače mi je da im trebaju godine razvoja da skontaju kako obojiti ventilatore u crnu i sivu boju :D

12. mobsterc

mobsterc Overclocker

Jbg, da nema tih testova, kako bi prodali jedan vent za 35eur...
    ja imam ps120 na 13700k i postavljeni su ventovi na tiho, curve je takav da nakon 70C ide ubrzavanje i na tim postavkama u cinebench dodje do 95c.
    Ako fiksiram da bude vise rpm a bucnije, temp su manje, ali ne sjecam se sada tacno.

13. Stevie_Ray

Ne, ventilatori su dobri, samo na ovom cooleru bolje funkcioniraju stock ventilatori, iz nekog razloga. Osim toga ovaj model Noctue sto imam je low speed model, nije za hladnjaka nego za kucista, max je 1200rpm.

PA120 sa i7 12700 temp budu do nekih 80-83C i to sa 150W PL, to su mi svjeze cifre jer sam to testirao. Inace ga drzim na 125W PL pa ce bit jos nize. U gamingu, npr GoW Ragnarok, temp su oko 50-52C.

14. zoi

zoi Veteran foruma

Phantom Assassin svakako nema vise smisla kupovati nakon što su izbacili Phantom Spirit koji je bolji a košta isto.

15. Stevie_Ray

Previse oni modela imaju, a svi su u 1-3C. Kupit koji je jeftiniji.

Sent from my iPhone using Tapatalk

16. Reventon

Reventon Veteran foruma

Pitao sam bas zbog hladnjaka ne zbog ventova jer kod mene je single tower. Kada bih i radio upgrade isao bih najvjerovatnije na i5 14400 ili 14600 da budem siguran da ga moze hladiti, a i manja je vjerovatnoca da su ti cipovi zahvaceni degradacijom.

17. Stevie_Ray

To su hladni procesori, narocito 14400. Moze ga bilo sta hladit.

18. mobsterc

mobsterc Overclocker

Nije niko rekao da su noctua ventovi losi, naprotiv.. fol je da skrecem paznju da je to izvikano. Kosta 5-10x vise od solidnog ventilatora, eto npr tih thermalright, koji se mogu i odvojeno kupiti. Isto kao sto se pokazuje da ps od 30eur dere ndh od 130, jednostavno precijenjeno. Preuvelicavam ovo dere, cisto radi dramaticnog efekta :D

aNaToMiC ! likes this.
  19. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa i cijena im je u 1-3eur, karikiram, zasto ne kupiti najbolji

20. Stevie_Ray

Noctua jest navikana. Zato je nikad dosad nisam ni imao, i da nije bilo ovako povoljno, ne bih ni kupio.

A za Thermalright ventove, ne bas, ovi Thermalright ventovi su bas losi, na 1500rpm su fakat preglasni, uzas. I na 1200rpm su preglasni. Tek na 900rpm je to prihvatljivo, ali samo zato sto su mi u loadu i ventilatori od kucista na ~1100rpm. U idle su TR ventovi na 600-700rpm. Ali rade dobar airflow a PA120 ih voli.

Noctua necujni na 1200, da imam standardni model sa 2000rpm max, mozda bi bila druga prica. Siguran sam da ni na 2000 nisu glasni kao TR na 1500.