Izbor CPU Coolera

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by r4z0r, May 22, 2011.

1. KingT

KingT Veteran foruma

Kod mene ona prva generacija Hyper 212 (bez HDT baze) drzi Q9550 @ 3.9Ghz (1.30V) na 63C u P95 na najtoplijoj jezgri..

Beton cooler, evo vec 3,5 godine me uredno sluzi (steta sto nema LGA 1156 podrsku "out of the box") :smt006

2. Sena

Sena Veteran foruma

E bas cu posudit od nekoga taj Hyper da vidimo kako drzi i7 970. Hvale ga svuda, ne samo na ovom forumu, ali mi ipak djeluje premalen za ove jace procesore.

3. dino73n

dino73n Veteran foruma

Dobar je on to nema sta,al jedostavno ima svoju granicu,kako se pojacava potrosnja tako i on popusta.U poredjenju sa mugenom kod slabijih potrosaca je cak bolji u par situacija al kako se dize napon i povecava potrosnja mugen ga otrese.

4. KingT

KingT Veteran foruma

naravno ne ulazim u to da je Hyper 212 i Plus dovoljan za OC 4c/8t procesora ali je za quadove tipa C2Q,Phenom II X4,2500K stvarno dobar izbor..

I Hyper 212 uopste nije malih dimenzija,tezina mu je skoro 700 g..

5. WhiteNinja

WhiteNinja Aktivista

Nemoj tako Sena ipak ovdje govorimo o overkloku od 1 100 MHz iznad referentne vrijednosti i naponu od 1,537 v. A ako se ne varam ovaj procesor je 125 W, što je 10 W manje od prvih core i7 procesora.

6. Sena

Sena Veteran foruma

Ali opet nema HT, razlika između HT-ON i HT-OFF je oko 10C, a napon je zestok u najmanju ruku.
    700g je malo u usporedbi sa NH-D14 koji je tezak 1254g.
    Ali naravno da se slazem sa KingT, to je pristupacan hladjnjak za koje ne treba veliko kuciste, a fino hladi Phenome, C2Q, i3, i5 procesore i itd.

7. Pionir

Pionir Overclocker

Vendeta 2 " Ventilator se obrce u rasponu od 800 do 1500 rpm uz protok zraka od 65 do (mocnih) 81 CFM"...

KingT ispravi me ako grijesim, ali koliko znam ti koristis SickleFlow (jedan ili dva?) = 19 dB-A = 2000 rpm = 69,69 CFM = 2,94 mmH20 ?

vs Noctua P12 = 19,8 dB(A), 1300 rmp x 2, 1,68 mmH2O i 54,32 CFM (ako sam dobro izracunao)

WhiteNinja, koja dva ventilatora koristis?

Evo kako Hyper TX sa bakrenom bazom hladi na 1800 rpm i skromnih 41,76 CFM :
    http://www.xbitlabs.com/articles/cooler ... html#sect0

8. WhiteNinja

WhiteNinja Aktivista

Jedna velika prednost Hypera 212+ je ta što ima direktan kontakt hitpajpova sa procesorom, što znači da brzo odnosi toplinu sa njega i ne dozvoljava da se toplina zadržava i akumulira oko procesora i matične ploče. A kod kulera efikasnost je važnija od njegove težine. Međutim ja sam primijetio da kako sam stavio drugi ventilator performanse su mnogo bolje, ne tako izražene kad je procesor u idlu kao kad je procesor pod punim opterećenjem. Na pomenutom kloku i naponu maximalna temperatura pod punim opterećenjem iznosi 60 stepeni.
    A na postavkama kao što su na ovoj recenziji imam samo 4 stepena slabije rezultate od NocTue NH-D14.
    http://www.youtube.com/watch?v=i6Xhn0E8GLM

@Pionir Jedan je CM 120 mm od 500 do 2000 rpm 75 CFM to je onaj orginalni koji dođe sa kulerom i Xilance 120 mm na 1300 rpm čini mi se negdje oko 47 CMF.

9. KingT

KingT Veteran foruma

Koristim jedan Sickle Flow, 120mm 2000 rpm..

I da naravno da je NH-D14 bolji i veci cooler ali je i skoro duplo skuplji (65KM vs 115KM), tako da koliko para toliko i muzike..

Za Quad tipa C2Q,Phenom II X4,Ci5 7xx i 2500K, CM Hyper 212+ je sasvim dobar izbor..

10. Sena

Sena Veteran foruma

Samo jedno pitanje, jeli normalan taj napon od preko 1.5V na tim Phenomima? Djeluje mi previse.
    Da je bogdo 115KM, nisi PDV uracuno, tako da izađe 135KM.

11. dino73n

dino73n Veteran foruma

I ja sam planirao kupiti 212+ za 65 i izleti mi Mugen bez venta za 40 i to je bilo to.I ja sam svom Mugenu nabacio dva venta pa mi ponekad zaledi procesor.....onda malo grijalicu uperim u komp da dodje sebi. :D

12. WhiteNinja

WhiteNinja Aktivista

Ovi iz AMD ne preporučuju da ideš preko 1,55 v. Barem ti neda AMD Overdrive.

13. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Oj jadan, kakvih crnih 1.55V sa 45nm procesorom?

Sve preko 1.45V je vec previse.

14. WhiteNinja

WhiteNinja Aktivista

Kako previše kad mi je po difaultu na 1,40 v?

15. Sena

Sena Veteran foruma

Moj i7 920 se kuho na sve preko 1.35V. 45nm.

16. aNaToMiC !

aNaToMiC ! Overclocker

I OCZ Vendetta 2 ima direktan kontakt heatpajpova sa CPU-om,po mom misljenju,Hyper 212/212+ su popularniji,ima ih vise na trzistu,ali po meni je Vendetta bolja od njih.

17. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Ti folovi sa direktnim dodirom cijevi su nastali zbog nizih troskova proizvodnje. Skup je bakar, pogotovo kad imas bazu od bakra. A istovremeno su bili dobro marketinski iskoristeni.

U praksi pokazuju slabosti kod vecih opterecenja, cest je slucaj da takav cooler padne na testu sa jace overclockanim procesorom.

Od 10 najboljih coolera na trzistu, nijedan nema DHT (sto je najcesca skracenica, iako svako ima svoju). Ali za jeftinije coolere su ok.

18. WhiteNinja

WhiteNinja Aktivista

Nemoj zaboravit da Hyper 212+ ima jedan heatpajp više :)

19. dino73n

dino73n Veteran foruma

Po tebi je i ta 560Ti najbolja grafa pa je hoces vrat cika Slavi hmmm hmmm

20. Sena

Sena Veteran foruma

Moze li lista najboljih coolera na trzistu? Bas me zanima, znam par njih koji bi bili 100%.