postoje li situacije kada ce 1,5GB rama 800mhz bolje obavljati posao od 2gb 533mhz rama? hvala unprijed znalcima na odgovoru
Pa dualchannel ce uvjek bolje uraditi posao nego kad nije u dualchannelu. Tako da ce ti 2GB (ako su 2x1GB) bolje uraditi posao od tih 1.5Gb na 800Mhz.
....A tu je još i pitanje dividera, odnosa brzine proca i rama. Ako ti je proc na 800 mhz ovih 1,5 gb na 800 mhz će se pokazati extremno dobri jer idu 1:1. Negdje su bili testovi na ovu temu proguglaj malo, "sve će ti se samo kasti".
a dobro recimo da zanemarimo dual channel? ako je moguce? ili recimo da imamo 2x 512 800mhz naspram 1,5GB 533mhz, sta je jace?
na testovima ce ti pokazati da je brze 1GB 800MHz, u igrama koje zahtjevaju puno rama, ces se sam uvjeriti da je bolje imati vise rama
zahvaljujem jos jednom na prosvjetljujucim komentarima...btw zelio bih da povucem jednu paralelu sa necim sto sam citao danas i sto me zapanjilo toliko da mi je to tesko za povjerovati... http://www.driverheaven.net/reviews/Pow ... lusion.php naime da se grafa moze staviti u crossfire mod odnosno ubosti dvije identicne grafe i da se dobije fakticki dupli performans... nekako mi je to tesko za povjerovati je li to istina ili je to opet vise kao nekakav marketing?
Malo searcha po forumu ce ti dati odgovore. Ukratko kod nvidiae se to zove SLI, a kod atija CrossFire. Neces dobiti duplo jaci setup, ali recimo nekih 60% u najboljem slucaju. Generalno ovo se isplati samo ako ides na dvije karte iz vrha ponude. U midrange klasi, isplatnije je uzeti jednu jacu kartu, nego dvije slabije.
thnx ali mozda je zgodno za kupovinu na rate.... bas kao sto se je predlozeno na tom sajtu...x1950 pa onda nakon nekog vremena opet nju.... ili je 1950xtx bolja od te dvje zajedno?
ma kako god ba okrenes uvijek je bolje jednu postenu vec dvije krnjave :smt003 jedino da vec imas 8800ultru pa strebis za vecim perfomansama :smt006
To sto kazes karakteristiku ram-a 800MHz ili 533MHz ne znaci da ce raditi na toliko. To je njegov maximum. Znaci brze ce raditi ddr533 ako je uparen sa fsb-om proca od recimo 400MHz ili stvarnih 200MHz nego ddr800 ako je uparen sa procom na 133MHz!
Kao prvo ne bih mijesao kolicinu memorije sa brzinom. Ako pitas sta je brze kao sto sam ti rekao zavisi na koliko je koristis. Nema smisla kupovati brzu memoriju ako je ne mislis koristiti na tim frekvencijama. Mada ja bih isao na brzu jer nikad ne znas moze ti posluziti za drugi sistem.
Jednostavnije je reci, da ukoliko nema nekog drugog ogranicavajuceg faktora, uvijek je bolje imati vise rama bez obzira na brzinu. Sad ovo sto si ti poceo sa fsbom proca itd, prica moze ici u nedogled. Trebali bi onda i o oveclocku itd. Ovako nacisto, 1.5GB na 800 je losija solucija od 2GB na 533 u prakticnom radu. Tu ne racunam superpi i ostale.
Da ali ono sto mi upada u oci je sto on poredi memoriju na 800 sa memorijom na 533MHz. Pa mu treba pojasniti o cemu se tu zapravo radi. Najlakse je reci bolje sto vise memorije. Ali nije bolje 3GB memorije ddr333 od 2 GB memorije ddr2 800 ako ces je koristiti na tih 800MHz ili na 400, 500, 600, 700!