Jenkins - Plugin file operation

Discussion in 'Operativni sistemi, aplikacije i programiranje' started by bhd, Feb 2, 2018.

 1. bhd

  bhd Veteran foruma

  Raja, jel ko koristi jenkins, interesuje me specificirano ovaj plugin za kopiranje fajlova sa lokacija na lokaciju ?

  Znal ko sa ovim raditi, ne mogu da nadjem nigdje tutorial, a ne prolazi mi kad ga pokrenem na jenkinsu.

  *windows
   
 2. mirseth

  mirseth Aktivista

  Jel to ides za DEVOPS-a ?

  Sent from my LG-H500 using Tapatalk
   
 3. bhd

  bhd Veteran foruma

  Recimo da prosirujem znanje:)
   
 4. lolak

  lolak Aktivista

 5. bhd

  bhd Veteran foruma

  jeste, al ne mogu da skontam, treba mi jednostavan primjer, kako je sta, sta treba pista, pa cu dalje dumat :)
  sve napravio, al ovo nist..:D
   
 6. nivla

  nivla Aktivista

  al tesko da ide pravi devops i windows u istu recenicu
  ako hoces da naucis neke dobre i aktuelne stvari zaboravi na windows kao osnovnu platformu, ne kazem da ne moze samo nije to to
   
 7. bhd

  bhd Veteran foruma

  jok, to je za pocetak samo.
  Svejedno mi treba start, vec sam uzeo neke kurseve, i nes vjerovat svi za windows :)
   
 8. Oromier

  Oromier Guest

  Bas me interesuju ti kursevi devopsa preko windowsa :D

  Radio sam u 4 kompanije u BiH i nijedna nije koristila Windows za bilo koju vrstu devops, osim ako je hostano na Azure.. jer azure.. uglavnom moj savjet ti je predji na linux sto prije to bolje :)
   
 9. heroic

  heroic Komšija

  Je li koristis File Operations Plugin ili samo post build skriptu koja ce nesto kopirati?
  Sta ti izbaci gresku? daj malo vise info:D

  Btw kako mislite koristiti Windows ili Linux za devops? Ne kontam kakvu ulogu igra OS?
   
 10. selvin

  selvin Moderator

  Vezano za ci/cd, radio sam i na linuxu i windowsu i sve zavisi kakav environment imas. Kakva je to prica moras na linuxu, to mi nije jasno. Eto izbuildaj i deploy dotnet aplikaciju na linuxu jer je lakse? Bilo kakav deploy bilo na azure windows servere ili on premise windows servere je lakse, logicno, raditi iz windows environmenta. Takodjer, logicno da je lakse raditi deploy python, node, java, c++ i slicnih okruzenja na linuxu. Ali ne postoji jedna strana koja moze sve i gdje je bolje sve. To sto neko nauci 10 komandi u bashu misli da je linux master i treba ga forsirat? Isto to sve mozes u cmd ili powershellu za bilo kakvu custom skriptu. Svi cli alati se rade da budu kompatibilni za oba okruzenja, koliko je taj alat efikasan na jednom ili drugom sistemu to zavisi koji community ga vise koristi. Svakako da je velika vecina alata, kako razvojnih, tako i build alata, vecinom bolja za linux, i ja ga preferiram, ali nije silver bullet sto bi rekli.

  Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
   
  heroic likes this.
 11. bhd

  bhd Veteran foruma

  Generalno nisam uspio da napravim (mada sad vec stara tema, nisam na tom projektu vishe) da izmedju servera balansiram sa kopiranjem podataka.

  Poenta je bilo da napravim automatsko arhiviranje preko jenkinsa.
  Da napravim da se chekira svaki dan (da nije powershell, jer vidim da to sam powershell i scriptiranje moze) odredjene lokacije, da radi move starih itd itd.. :)
   
 12. Oromier

  Oromier Guest

  Slazem se, nije silver bullet, govorim iz iskustva, gdje god je bio neki "ozbiljiniji" .Net app koristio se Azure za deployment.

  Nabrojao si 4-5 tehnologija i onda rekao da "ne postoji jedna strana koja moze sve i gdje je bolje sve".. mislim da upravo tu dolazi kontradiktornost, sta osim .Net aplikacija je hostano na windows serverima? Ocito da je Linux bolji cim podrzava hostanje raznih tehnologija.

  Linux serveri su uvijek bili dominantniji od Windowsa... jer Windows..

  Ne da blatim windows ili nesta, nego govorim surovu istinu. Bio sam software dev na alatu za Devops 3 godine i oko stotinjak klijanata smo imali sa kojima smo svakodnevno komunicirali od startups do fortune 500 kompanija, i 98% njih je koristilo AWS ili GCloud.. 1 ili 2 su koristile Azure za deployment. Sam nas app je bio napisan u Ruby a koristio je Docker Swarm u to vrijeme (Sad su prepisali da radi sa kubernetes) kako bi deployao image na AWS/GCloud/Azure.. medjutim nebitno to, bitno je da windows i devopsa jaaako malo ima, zasto ?

  Jednostavno, hajde pokreni Docker fino na windowsu, handlaj njegove internet networke konfigurisi da ti baza radi sa Host sistema i da je persista a ne iz dockera na windowsu.. itd.. radio sam stim i sve sam te probleme imao i morao rjesavati zato znam sta pricam, mozda su sada doduse to i rjiesili, davno je to bilo :D i ko god gleda buducnost u Devops.. mislim da ne bi trebao da zanemari linux. I ne govorim naucit komande linuxa, upravo ti kazes "nauci 10 komandi i misli da je linux master" komande apsolutno nemaju veze stim, bitno je da znas gdje ti se nalaze konfiguracije, sta smijes a sta ne smijes da diras, i kako sta utjece na drugo itd.. kako sta instalirati libraries itd..

  Ne znam, mozda sam ja operisan od windows svijeta.. al fkt nikad nisam cuo za ozbiljnog Devopsa koji se bavi samo Windows devopsom.
   
 13. selvin

  selvin Moderator

  Nit sam igdje napisao da moze samo windows niti sam rekao ikakvu kontradiktornost kako ti navodis. Upravo sam i napisao da zavisi od environmenta. Ponavljas samo ono sto sam i napisao :)
  Komentar je bio na konstatacije kako je devops linux only. A to vezano za docker sto govoris, podešavao sam i za Linux i za Windows i swarm i networks i volume persistance itd i sve radi na oba sistema. Zavisi koji image koristis naravno, opet kazem zavisi koji environment treba deploy. Ako radis development na windowsu radit ces i cijeli devops, isto vrijedi i za linux, simple as that.

  Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
   
  Oromier likes this.
 14. Oromier

  Oromier Guest

  Posteno, sad ima smiala. Mislim da nisam najbolje razumio, sta si htio rec.

  Ali opet, I would argue da je isplatnije nauciti Devops koristeci Linux.. jer lakse je preabcit se sa Linuxa na windows nego obratno :)
   
 15. selvin

  selvin Moderator

  Isplativije je generalno uciti linux environment jer je dosta vise alata (pogotovo open source) pisana primarno za linux. Pa onda prepisani (ili sto bi neki rekli portani) na windows. A i prirodan je os za vecinu programskih jezika koji su trenutno popularni. S tim da su ljudi poceli koristiti linux masovnije bas sa pojavom buzzworda devops, kao da prije nismo to imali :) Isto kao buzzword cloud.

  Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
   
 16. heroic

  heroic Komšija

  Sto me @Oromier baci po cevape na staru temu :D

  Valjda kako god se radi devops, nije poenta naucit ni Windows ni Linux nego okruzenje i tehnologije u kojem je projekat (ili projekti) na kojem se radi?
   
 17. Qler

  Qler Veteran foruma

  Nego koji bi mi kurs osnova mreže preporučili, osim ccna ima li išta ovdje po bih?

  Sent from my Huawei P10 Plus
   
 18. selvin

  selvin Moderator

  Pa donekle si upravu. Ali moras znati i kako os radi ili barem scripting language od os-a, pa recimo environment varijable, moras znati o fajl sistemu, mreznom stacku itd. Opet sve zavisi kakav sistem deployas i koliko kompleksan, je li distribuirani sistem i slicno.

  Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk