Cijenjeni kolege forumaši, Kupujem 64GB DDR4 3200 MHz RAM memoriju. Dakle, četiri modula po 16 GB, povoljno i polovno (ili novo po dobroj cijeni) ako vam stoji od neke mašine pa da ih "udate" i sl. RAM treba proći uspješno MemTest u više pass-ova a ako vi niste testirali onda testiram ja nekoliko dana, uz dogovor. Lokacija: Sarajevo, ili po dogovoru
ne znam sta je prihvatljiva cijena kad mozes novo za cca 200km kupiti, plus ne znam kome bi se dalo da te ceka da vrtis mem test danima za npr 3/4 te cijene
Sumnjam da ima ovih novih sa pika na stanju, skocila je opet cijena u medjuvremenu… ali isto mislim da je best bet pokusati kod njih, recimo dva seta po 32gb, polovno nece biti nesto puno povoljnije, a nije da neko ima zaboravljenih 64gb pa bi eto sad da proda
Cijenjeni kolege, Zahvaljujem vam na odgovorima. Ko bude htio prodati on može i sačekati da se sve testira. Možda neko ima tu "sporu" memoriju d 3200MHz pa prelazi na bržu, ili prelazi na 128 GB ili na novu platformu, zato sam i objavio ovdje oglas, znam da forumaši povremeno nadograđuju mašine. Upratio sam evo, dobra cijena. Možda mi je bolje onda ići na 2x 32GB, ako Bog da, ako bih već novo kupovao. Prednost ovih radnji u Sarajevu je što daju 10 godina garancije na RAM memoriju. Ovi iz manjeg entiteta nude 36 mjeseci. https://plus.ba/bs/product/84828/mem-ddr4-32gb-3200mhz-xpg-spectrix-d35g Samo što nisam ljubitelj kupovine preko web-shopova i sl. pa onda moram određeni dan čitav provesti čekajući brzu poštu, da ne mogu ni u banju normalno otići.
pa imas plus na marin dvoru, a ovo vrijeme dostave 3 dana ti je zato sto oni to nemaju na stanju vec povlace od dobavljaca, kad danas narucis bude sutradan komentar mi je bio u fazonu da se ne da nikom peglati i nalaziti s bilo kim vise od jednog puta, a cijena ddr4 je smijesno niska da bi se vrtio memtest na 64gb rama vise puta, to bas zna potrajati
Cijenjeni kolega, zahvaljujem ti na svim informacijama, znam gdje su. Da ja prodajem ovakav RAM stavio bih na MemTest tri dana pa se onda našao sa kupcem. A što se tiče dostave nije toliko bitno da li dostavljaju unutar 24 sata ili tri dana koliko je bitno da meni nikako ne odgovara da čitav dan (kada znam da će dostaviti) provedem čekajući da me neko nazove. Lakše bi mi bilo da odem u radnju ili do nekog PO BOX-a i preuzmem artikal onda kada meni odgovara. Ili da navedu u aplikaciji npr.: "Artikal će biti dostavljen u 11 sati na Vašoj adresi", i ja budem spreman tačno u to vrijeme.
Imas u NEXT iza veterinarskog malo jeftinije. https://www.next.ba/product.asp?product=mem-ddr4-32gb-3200mhz-xpg-spectrix-d35g&code=0001383836
kako god,3 dana vrtiti memtest je besmisleno, kad je memorija neispravna izbaci 99% u prva dva prolaza greske sto se tice memtesta on moze izbacivati greske kad se kombinuju potpuno ispravni moduli razlicitih proizvodjaca tako da nije garant da je nesto neispravno ako i izbacuje greske, kod ecc memorije tesko da ce i izbaciti greske dok modul nije dobro otiso i ovo ti pise osoba koja je bez problema koristila kombinaciju fast page i edo memorije, uredno sve radilo a nije prolazilo memtest
plus kome treba da memorija prolazi mem test koji traje danima svakako ide na ecc a zrtvuje malo performanse
Puno vam hvala na svim odgovorima. Testirao sam tokom godina dosta RAM memorije i bilo je raznih slučajeva - kada izbaci grešku nakon nekoliko pass-ova ali ne u prvom i drugom pass-u, kada se ustanovi da ne radi jedna ili više pločica, kada RAM možda radi fino sa drugom matičnom pločom itd. Meni to nije mrsko, pogotovo ako je skuplja memorija, u ovome slučaju od 100 do 150 KM. Možda je vama čudno ali ja obično svaku RAM memoriju pustim nekoliko dana (ili sati) da odradi uredno barem 10 pass-ova. Ne mislim da će me neko ovdje prevariti i sl. ali ipak treba opet sve testirati, i kada prodajem a i kada kupujem, RAM može "otići" od stajanja na pogrešnom mjestu itd. Mislim da će ovo, ako Bog da, biti odlično.
Pa polovno ti je mačak u vreći, a kad već kupuješ takvu količinu te cijene uvijek je bolje na novo ići da budeš siguran Ono što ti je rečeno iznad je da ti skoro niko neće vrtiti te testove da traju danima, a i to nije garancija 100% da nema nijedne greške, a isto se i meni desilo Freeza računar memtest86 prolazi, sa drugim modulima ok, test se vrtio preko noći...
Upravo tako, ukoliko je skeptičnost na tako visokoj razini, onda je bolje kupiti novo. Kada vozilo kupuješ, prodavači nemaju sat strpljenja da ideš kod majstora, a ne da se danima provjera memorija zbog 150 maraka.