Kućanski aparati! Iskustva/preporuke.

Discussion in 'Generalna diskusija' started by dino73n, Dec 16, 2023.

1. zippoo

zippoo Veteran foruma

Neka ne pali istovremeno vise ringli i ne bi trebalo biti problema. Ovo kod njega je starija gradnja,kada su se koristile ovakve boje i zice kao kod njega na slici...ove sto vire iz zida. Te zice su dobre,2.5mm

Aldiin likes this.
  2. Aldiin

Aldiin Overclocker

Šta će biti ukoliko se upali više ringli? Probali smo evo 3, čini se okej. Definitivno ću zvati nekog provjerenog da ovo uradi kako treba. Volio bi da čujem Vaše mišljenje, šta tačno da gledam ovdje majstor da uradi? Jel se može izmjeniti osigurač, da li da se postavi nova utničnica pa da se tako spoji?

3. Qler

Qler Veteran foruma

Taj zvuk je normalna, tako reguliše temo, tj pali i gasi indukciju. Meni elektrolit to radi od prvog dana, 2017. godine, evo still going strong.

4. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Ne moze se zamijeniti osigurac jer presjek kabla nije dovoljno velik za veci osigurac. To znaci da kad bi kabal gorio, a ne bi izbacio osigurac. Trebas vratit tu plocu i uzeti neku za koju je dovoljna jedna faza na 16A. Sve ostalo je igranje zivotom. Ne bi bio ni prvi ni zadnji koji zaobilazi propise ali je moje da te uputim da je nepravilno.

zipo lupa nesto napamet. Kod tebe je "noviji" NYM 3x2,5 kabal sto je neobicno za sporet i prije 70 godina tako da je vrlo moguce da na jos nesto ide taj isti osigurac i da je tu premosteno sa neke druge uticnice.

U svakom slucaju trebas uzeti uticnicu za sporet i spojiti u nju plocu, a ne da kablovi vise na klemama koje se koriste za privremeno osvjetljenje.

zoi likes this.
  5. dino73n

dino73n Veteran foruma

Vec dugo je pravilo da se šporet spaja direktno u razvodnu kutiju a ne preko utičnice.

Jer upravo je zbog lošeg kontakta na relaciji utičnica utikač dolazilo dolazilo do grijanja spojeva i topljenja i na kraju požara.

Slike nisam ni pogledao,možda posao jeste fušeraj ali tako se to danas radi. Samo mozda pedantnije nego što je ovaj majstor uradio.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Pelikan likes this.
  6. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Ne znam kako se kod nas zove pa sam napisao uticnica za sporet, ali naravno mislim na prikljucnu kutiju za sporet, guglaj "herdanschlussdose". Poenta kutije je da se kabal ucvrsti, da na spoj ne uticu vibracije i vremenom olabavi i kao sto kazes da zice imaju direktan, cvrst spoj. A ovo kod njeg je na nivou Indije i sigurniji bi bio steker nego da lebdi kabal i da se u klemu naguravaju dvije zice, mada nisam po Bosni radio pa ne znam sta je "normalno".

dino73n likes this.
  7. IdeMedoSumom

IdeMedoSumom Aktivista

I kod nas indukcijska blago zuji kada su ringle uključene, tako je 4+ godina.

8. veki81

veki81 Aktivista

Ok je to. Ne beri brigu bezze.