Kućanski aparati! Iskustva/preporuke.

Discussion in 'Generalna diskusija' started by dino73n, Dec 16, 2023.

1. zoi

zoi Veteran foruma

Ne vidiš neku razliku u sušenju konkretno, a i potrošnji?

2. mobsterc

mobsterc Overclocker

Da, vrlo slicno, 2.5-3h za pamuk posto slabo imam ostalih materijala. Ukoliko je bas natrpana, upalim jos jedan program, tipa 30-45min

zoi likes this.
  3. XTRage

XTRage Veteran foruma

Ovaj beko https://www.poco.de/p/beko-waermepu...-b-h-t-ca-59-8x84-6x54-5-cm-ca-8-kg-601243901
    Ovaj mile https://www.elektro-hermann.at/produkt-details/miele-twf760wp.html

Beko je A+ sa deklarisanom potrosnjom od 2,18 kWh po punom pranju a Miele A+++ sa deklarisanih 1,32 kWh, ali kao sto sam rekao nisam mjerio ni jednoj ni drugoj.
    Ako je to realna razlika na mojih 400 susenja godisnje bi to bilo 300 kilovata razlike, nekih 100 eura razlike u struji, u bosni naravno puno manje.

Vrijeme susenja, rezultati susenja, izbor programa, isti vrag.

Mile ima dodatni filter dole na isparivacu, malo vecu posudu za vodu i vidi se da je robustnije izradjen i sa nesto boljim i debljim plastikama ali nije neka ogromna razlika.

zoi likes this.
  4. Qler

Qler Veteran foruma

Imao neku skupu candy I sad imam najjači model gorenje sušilica, kaže žena da neuporedivo bolje suši ova gorenje, a ona ne voli gorenje nikako...

A za pranje sa ariston na Miele prelaz se baš primjeti. Drastično bolja, tiša, bolje pere... Sve po iskustvu žene :) ja baš ne koristim ove mašine :)

5. mobsterc

mobsterc Overclocker

Ko jos zenama vjeruje za neko poredjenje :D

Qler, BiceBolje and zoi like this.
  6. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Napokon neko da kaže.

7. AggressoR

AggressoR Komšija

Dosta znaci. Tesko je ocistit isparivac ako nema filtera, bolje receno nikad ga ne mozes ocistit kako treba, ucijek ostane prasine - sitnih dlaka s odjece + vlaga koje se zaljepe za isparivac.

Kod mene je Beko vec oko 6 godina, toplotna pumpa + inverter motor (mislim da je tad placen oko 1400km) ali nema tog filtera, ima dva prije njega, ostanem 1-2 sata dok ocistim isparivac i opet ostane na njemu. Nekad pomogne ostavit da se dobro osusi i onda jacim ususivacem usisati.

Ako ga ne ocistis zna ne osusit ves kako treba i onda ponavljaj susenje ponovo.

8. mobsterc

mobsterc Overclocker

Ma slicno je to sve, nije nuklearna fizika. Eto pisao sam nedavno za kolegu i bosch s6 susilicu, kao ima self celaning i na tom dodatnom filteru… dok se nije otvorio oklop i izvadio ‘tepih’ nije mogla meda.
    Zavisi dosta od zivotnog prostora, ako ima puno tepiha, cilima i sl sto stvara sitnu prasinu, sve se puno brze zacepi

Last edited: Jan 14, 2026
  9. MadbaLL

MadbaLL Overclocker

da li zatvarate ventil za dovod vode nakon svakog pranja ili vam je uvijek otvoren osim ako negdje ne putujete van stana/kuće?

10. dino73n

dino73n Veteran foruma

Ventil zatvaram samo izmedju dvije masine. Ono kad staru bacam i unosim novu.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

zippoo, Pelikan, dams82 and 2 others like this.
  11. zoi

zoi Veteran foruma

Zatvorim kad idem na duže putovanje.

12. ibran

ibran Aktivista

Pželjno je zatvriti glavni dovodni ventil kada se ide od kuće ili stana na više dana bilo ljeto ili zima, što reče kolega samo kada je zamjena uvjek otvoren.

13. Tyger

Tyger Aktivista

Mi smo stvorili naviku zatvoriti poslje svakog pranja.
    Imali 2012 neugodno iskustvo gdje je sprat iznad izbilo crijevo od vešmašine. Nije bilo nekoliko dana vode jer su se neke cijevi zaledile pa kako se naglo vratila vjerovatno nije dobro stegnuto crijevo bilo ili možda i ono čak zaledilo pa popucalo a tada osoba nije bila u stanu.
    Bukvalno je cijeli stan plivao u 2-3cm vode i nama prokapalo u svim prostorijama.

Od tada mi i radi sebe i drugi nakon svakog pranja isti zavrnemo.
    Svakako je dobro i za elektro ventil od mašine da nije konstantno pod pritiskom.

zippoo likes this.
  14. Picoooka

Picoooka Komšija

Nakon 5 mjeseci od kupovine Ariston Shape Eco Evo 80l bojlera otisao je izgleda besumni grijac kojeg nemaju u ovlastenom servisu niti se moze naruciti.

Zaobilaziti Ariston u sirokom luku :mad:

15. dams82

dams82 Overclocker

Ja uskoro treba da mjenjam bojler, pa sam gledao Atlantic i Midea bojlere, volio bih suhi grijač, ali takođe vidjet ima li rezervnih dijelova da ne bi bilo tih reklamacija ili zamjena odmah nakon isteka garancije....

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

16. Picoooka

Picoooka Komšija

Ja cu vidjeti moze li neki drugi grijac samo da ne mjenjam ponovo mada ce i zamjena bojlera biti besplatna,ali demontaza i nova ugradnja logicno nece.

Last edited: Jan 26, 2026
    dams82 likes this.
  17. dams82

dams82 Overclocker

Ako uzmeš isti bojler čekaš da ponovo crkne jer mu više ne vjeruješ, a ako uzmeš drugi eto ugradnja ispočetka, vjerovatno novi nosači, nove cijevi.....

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

Picoooka likes this.
  18. iPlay

iPlay Komšija

Ekipa, ima li neko preporuku za veš mašinu u razredu do 700-800 KM ili je manje više svejedno samo da se gleda min. 5 godina garancija?

19. Qler

Qler Veteran foruma

Ma gledaj šta ima najdužu garanciju i najbolju servisnu podršku. Beko, Gorenje....

20. Picoooka

Picoooka Komšija

Ja sam kupio Beko prije nekih ne znam ni ja tacno oko 12 godina sa inverter motorom i radi zasada bez inajmanjeg problema.

Edit : prije 10 godina ipak .. nasao sam racun :)

Last edited: Feb 2, 2026