DA otvorim temu malo oko rasprave ovih dumping cijena i situacije sa hw i sl. Ja sam ove godine planirao neki "blazi" upgrade", grafa, veci ssd i slicno. Ove nerealne cijene su me odbile momacki od toga. Vjerujem ne samo mene i vjerujem da ce se trziste pravo zakomplikovati te da ce pravo pasti prodaja "za privatnu upotrebu". Kuda vodi i na sta ce proizaci....pitanje je.
Poskupit ce sve sto ima memoriju u sebi. Tefoni su sljedeci. Samsung ima prednost jer su jedan od proizvodjaca rama tako da mogu kontrolisati cijene za svoje uredjaje, ako budu htjeli naravno. Mnogo novca je investirano u AI ali jos niko nije profitirao. Mislim da imaju dvije opcije. Jedna da ce AI balon puci, a druga da ce data centri dobiti sav ram koji im je potreban i da ce pasti potraznja sa njihove strane. Pa sta bude prije. Poslije toga se moze ocekivati normalizacija cijena rama i svega ostalog. U toku je i izgradnja novih fabrika za proizvodnju ram cipova tako da je i to pozitivna vijest. Do tada valja izdrzati, godinu - dvije.
"Nećete posjedovati ništa i bit ćete sretni" Mnogo toga ćeš moći "iznajmiti" a za iznajmljivanje je potreban novac. Da bi imao novac moraš non-stop raditi što znači da neko stalno ubire novac za ono što iznajmljuješ i ne zavisi od tvoje dobre volje/odluke hoćeš li kupiti neki komad tehnologije jednom u godinu dana ili tri-četiri godine. Da bi "upravljao" tim novcem ali i tehnologijom, moraš imati dopuštenje a da bi imao dopuštenje moraš imati "digitalni identitet". Prisustvo na Mreži i rad u umreženom društvu zahtijeva posjedovanje "digitalnog identiteta". Ne možeš nigdje otići ili "pobjeći", osim ako želiš živjeti duboko u planinama i pećinama (nadajući se da te dronovi i sateliti neće pronaći), tako da si rob Sistema, običan broj/statistika i "ljudski dron" sve dok te Sistem potpuno ne iscrpi istovremeno se pravdajući da te "štiti" od Kineza, Rusa, Marsovaca ili sl., kao i da "čuva" tvoju djecu od "predatora". Možda ovo neće doći za pet godina ali za 10-15 bi moglo postati standard. Korona je vjerovatno bila testni poligon za proces upravljanja društvom kroz "nauku" i tehnologiju.