Ono što svi prešute kad govore o tome jest koliko su ostali vidovi grijanja poskupili. Jednostavno inverter klime po svojoj konstrukciji imaju veliku iskoristivost energije, omjer 4:1. Trebala bi struja baš poskupiti da se ne isplati.
Meni prošle zime najveći račun bio 120km inače je oko 100. Dvije klime plus ostali potrošači. Ne znam koliko mora poskupiti da bude skuplje od drva npr, a i da bude skuplje gdje je komocija i rahatluk u odnosu na loženje. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Nama je najveci racun bio 180 KM u januaru i 150 u decembru. Klima se nije gasila od kraja septembra do sredine maja. Doduse imamo dosta potrosaca, bojler stalno ukljucen, ves masina i susilica sa toplotnom pumpom se vrti svaki dan vise puta. Sad je racun bio 90 KM za juni, nije klima koristena. Imamo i pec na pelet, upalio je par puta za gušta kad je palo 120 cm snijega. Nama i da racun bude 300 KM nije mnogo, oboje radimo, stan je uvijek topao ne gasimo je zimi ni kad idemo negdje, obzirom da nema zahmeta i brige nama je top.
Pozdrav ekipa Treba mi mišljenje o ove 2 klime za rođaka. Hisense KA70KT0EG (24 BTU) Hisense KA35XR0EG (12 BTU) Prvenstveno za grijanje i dugotrajni rad a potrebne su za kuću u kojoj se 90% vremena ne boravi ali da se zimi spriječi zaleđivanje instalacija (Zavidovići) Površina sprata je cca. 60m2, stolarija drvena u solidnom stanju, vanjski zidovi nemaju izolacije (samo obična fasada). Zamisao je da se stavi jedna klima na hodnik (ova 24-ka) a druga da ide u dnevnu/kuhinju (ova 12-ka). Ova 24-ka bi tokom cijele zime bila upaljena na neki minimum a 12-ka samo dodatno po potrebi. Skica prostora:
Ne mozes veliku klimu u malu prostoriju. Tu ce se ponasati kao on/off klima. Nju u veliku a 12ku u hodnik. Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Ima priliku uzeti Teslu TM53 za finu cijenu, kažu da je radi Midea i da su unutra sve iste komponente. Razlika kao ova nema senzor potrošnje, nema senzor vlage, može samo raditi na cijele brojeve i slično. Ali motor i grijači su u biti isti, tako tvrde. Imamo jednu već 18ku all easy pro ali, ova nas dođe 400 KM jeftinije. I dodatno pitanje, klima podešena bubam na 27C, senzor unutar klime putem aplikacije prikazuje temperaturu prostora 26C, dok termostat u prostoriji koji nije blizu klime pokazuje 22.5c. Klima se ugasi jer misli da je postigla željenu temperaturu i onda moram dizati klimu na 28-30c da bi ugrijala na 23-24C. To dovodi do dosta veće potrošnje. Koja je solucija?
Da je spustiš na pod ili kupiš kvalitetniji uređaj koji će to znati bolje prepoznati. Uvijek će biti toplije blizu plafona gdje se klima drži nego na mjestu gdje ti sjediš. Zato su za grijanje parapetne klime puno bolji izbor, a ove što mi koristimo za hlađenje.
Sto se tice razlika u temperaturi, pored toga sto je vec objasnjeno (zoi spomenuo) dodatno je bitno da je ventilator na max, sto opet rijetko kome odgovara radi buke. Sto je manji protok vazduha vise je toplote koncentrisano oko klime i uvijek ce pokazivati vise nego 'termostat koji nije blizu klime'. To je uredjaj prvenstveno za hladjenje i nema nekih kvalitetnijih uredjaja koji ce to znati bolje prepoznati (moze biti samo da je senzor nesto precizniji, ali rijetko je da laze vise od 1C), a kod midea klima imas opciju da koristi senzor na daljinskom pa probaj koristiti tu opciju.
Zar ta midea nema opciju ocitavanja temperature preko daljinskog. Ja sam prosle godine uzeo vivax r, koji je ustvari midea samo s drugom naljepnicom. Da bi temperatura bila 24 gdje se sjedi temp klime mora biti 27 (manje od 10 cm udaljena od plafona) i opet zna otici u off mode, podigne usmjerivac zraka i smanji fan skroz. Dok ako ukljucim i-feel opciju na daljinskom i daljinski stavim na sto , postavim temp na 24 i odrzava je idealno, ne gasi se nikako (Prociscivac isto pokazuje 24). Ne diram brzinu fana, ostavim na auto.
Ima, samo nisam znao da postoji navedena opcija. Upravo sam prebacio na čikca pa ćemo vidjeti kako će se ponašati. To je kao neki follow me mode. Vidim da postoje i moduli razni da se nabace, pa da onda ide automatika, pa ćemo možda i to probati. @dams82 hvala, onda nije kako kažu. Pa valja li čemu, isplati li se uzimati ovako ispod cijene?
To je najbolje što Tesla može da ponudi, treba da radi do minus 25 kad je grijanje u pitanju. Skoro sam kupovao klimu pa sam skontao da se mogu poslužiti sa chat gpt ili gemini, jbg iskopaju sve na intenetu bolje nego da ja googlam. Ta Tesla treba da je ekvivalent tcl Elite ili FreshIN pa malo pretraži Internet. Inače većina tih rebrand klima odaje daljinski upravljač, isti je samo logo bude od brenda koji kupuješ.... Sent from my SM-S931B using Tapatalk
Sve bez eurovent certifikata nema puno smisla istraživati osim iskustva korisnika, jer proizvođač može napisati šta hoće, nema nikakve provjere.
Ocitava temperaturu na mjestu gdje je daljinski i salje informacije klimi (ne znam sad tacno vremenski interval), vazno je jedino da daljinski vidi klimu. (da s tog mjesta klima reaguje na komande s daljinskog)
Meni se sinoc prvi put na plinskom kotlu "Vaillant Ecotec Pro" pojavi greska E.27. Ja kiliknuo na termostatu da upali ,ovamo gori,krenuo vecerati,jeo,prodjem pored radijatora,leden. Reko koji K. Odem do bojlera,kad error E.27. Resetujem kotao,upali iz prve i radilo normalno sve. Jutros ja opet hocu da upalim ,opet isti error. Citao malo,moze biti vise nekih kao potencijalnih problema...vlaga,onda problematicna smjesa u gorioniku,onda i elektronika,ploca. Ne znam ima li kakve veze sa ovim niskim temperaturama...prvo sam pomislio da plin nije zaledio u cijevi,ali nije se to nikada desilo. Veceras upalilo normalno,bez greske. A sta sam jucer vidio,izgleda da su mi misevi nasli put u bojler i da ulaze...imaju 2-3 neke supljine i tu sam vidio misija govanca. Cim prodju minusi,moram otvoriti pec i vidjeti da nisu kakva legla unutra napravili...jer mi je boljer izmjesten u drugu kucu,nije u ovoj u kojoj grije. To je garaza ustvari i mogu uci misevi,ima supljina.
Ne mora skroz zalediti da bi pravio probleme. To se najvise moglo primjetit prije na vozilima kod koji rucno prebacis na plin (primjer spominjem automobile), cim bi pao minus nece da upale, upali tek nakon 10-20 minuta. Onda kakva je smjesa plina, zimi ide malo drugacija mjesavina bas zbog hladnoce. Moze dosta faktora igrati ulogu. Prije nekoliko godina sam bio s prijateljem bas kad je radio jedan plamenik za pec, vlasnik se zali da lose gori, puca - prekida, nema konstatno plamena. Mi spojima na nas plin sve OK, spojimo na vlasnikov i odmah problem nastane, a nabavlja plin na istom mjestu.
Ma kod mene je ovaj bojler od 2020.,sve radi kao Doxa...nije nikada greske izbacivalo,do preksinoc. Ali evo izgleda se popravila situacija...jucer i danas radi normalno,nema errora. Ne smijem sada nista prckati,da sta ne sjebem,a dok bi mi dosao kakav majstor,vjerovatno bi i behar na drvecu krenuo...toliko su svi ozbiljni i odgovorni. Ja popizdim kada nekog moram zvati,jer osim laganja,nista drugo ne dobijes od njih. Ali mozda na ljeto zovnem i obavim servis peci,neka pregleda dizne jesu li ciste i sve ostalo. Sto se plina tice,plin cijelo vrijeme nabavljam od istih i nisam imao problema nikakvih...ni da zaledi ni nista. Ja sam cijevi koje vode od cisterne do plinske peci izolirao i ukopao,bas da ne bi bilo drame kakve da zaledi ali opet ima malo i iznad zemlje i to sam izolovao koliko sam mogao.
Drug moj, ako koristiš LPG mješavinu propan i butan, za zimsku sezonu traži omjer minimalno 40% propan i 60% butan. Butan zimi sporo isparava, pa nema dovoljno plinske faze brzo troši kotao pa nema dovojno plina i izbacuje iz rada. Najbolje bi bilo preko isparivača da dolazi plin da se grije sa 50-tak stepeni toplom vodom. Ko ti je instalirao plin pričaj sa njim jeli to izvedivo kod tebe bar dok su ovi hladniji mjeseci gdje temperatura pada ispod nule. Kotao ti staje samo što nema dovoljno plinske faze da može raditi kako treba. Butan neisparava skoro nikako kada je temeperatura nekoliko stepeni ispod nule.
Koristim jasta,sta bi drugo mogao koristiti,nemamo zemni plin ? Plin kupujem od IstraBenz Plini vec godinama,kakvu oni mjesavinu naprave,to i trosim i nisam imao problema nikakvih. Ne mogu ja utjecati na to i traziti za sebe neku mjesavinu Moguce da je problem neki bio vezano za plin ,meni nekako to jedino logicno,jer su bile niske temperature,pa kontam da neki omjer ili smjesa nisu dobri,da upale plin i onda se kotao baci u error. Ali je cudno,cim ga resetujem,upali iz prve...oba puta je tako upalio.