Kupovina Laptop/Notebook 1-10000KM - Svi upiti ovdje

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by apdejt, Feb 20, 2009.

1. iPlay

iPlay Komšija

Izleti mi reklame Mark Ryden ruksaka? Pogledam na stranici, adresa u Sarajevu ali kada sam ih nazvao za tačnu lokaciju kažu da još nisu otvorili radnju. Na upit kako mogu pogledati neke modele,momak koji se javio reče da ih može donijeti na adresu.
    Ima li neko da ih je uživo vidio ili kupio možda?

https://markryden.ba/proizvod/mark-ryden-boston-r-ruksak/
    https://markryden.ba/proizvod/mark-ryden-campus-ruksak/

Ono što mi malo nije logično jeste da su vani duplo skuplji
    https://www.markrydenbackpack.com/?srsltid=AfmBOoqEn7SFTaSFs48S9JyKdMNisfso2RyXUBl4v7PTVnYG8hUQHHT8

2. Reventon

Reventon Veteran foruma

Kad vidis uzivo prepoznat ces da li je original ili fus. Konac, savovi, materijal.

3. ibran

ibran Aktivista

Pozdav drugari trgovina računarske opreme Start.ba u SA kakva su Vaša iskustva imaju jako dobru ponudu laptopa na akcijskim cijenama. Trebao bih laptop za sina studenta koja su mjerila. Studije grafike su u pitanju.

4. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Koji je budzet? Ako se uklapa u budzet Macbook Air sa M procesorom bi bio odlican izbor.

5. ibran

ibran Aktivista

Buket je 1000-1500 KM

6. Reznor

Reznor Overclocker

Ne znam koliko se može tu uklopiti taj M1 Air, bez obzira što se i nov i polovan otprilike uklapaju u budžet mislim da je osnovna konfiguracija 8/256 lako nadmašiva zahtjevima, bez obzira što neće programirati ili raditi neko renderiranje (osim u slučaju da možda i hoće). Možda radije gledati korišten 16GB model M1 Air, dobro dođe još memorije.

Ako je grafika kao slobodno crtanje, a ne grafički dizajn (ADU ima studij grafike i još grafičkog dizajna) onda mu je možda jedna od opcija neki tablet za crtanje tipa iPad Pro ili Air, ili neki laptop sa touchscreenom kao što je Yoga, možda i Surface, na čemu se dodatno može upraksati, a i lakše je za nositi, plus može se dodati tastatura da bude kao laptop.

Grafički dizajneri u firmama ono što vidjeh najviše furaju ili M1 Air osnovni ili iPad Air ili Pro, no opet pitanje je koja vrsta grafike je u pitanju (npr ima li tu CAD, Blender, i sl. alat koji može biti zahtjevniji).

S druge strane, ako bi to bila general purpose mašina i neće je previše nosati, a trebaju mu performanse, možda pogledati neke Workstation ili Gaming laptope tipa Thinkpad od Workstation, Asus TUF, Lenovo Legion od Gaming (ovaj drugi vjerovatno samo korišten).

7. nivla

nivla Komšija

ma 8gb ram malo, zna npr teams stekati na m1, mada nije teams mjerilo optimizirane aplikacije, 16gb ram je nekako minimalno

ona victus serija hpa je pristojan kvalitet, ima i bolje ali je i skuplje, ko da sam vidio ryzen 7 7535 16gb ram i 3050 za cca 1500 nov

8. nFare

nFare Overclocker

Za grafički dizajn manjak rama može baš praviti problem, adobe Illustrator ili PS mogu lako po par giga uzeti, i još par tabova u browseru, eto te začas na 16 GB, ne znam kako je na Apple-u optimizovano ali otkako sam ugradio 32 GB na Win 11 redovno mi je 16GB već zauzeto.
    Problem je što u novijim laptopima već iz radnje stavljaju ram u dual chanel, tako da bi morao prodati trenutni ram da bi dogradio a ne samo da dokupiš, mafijanje prema potrošačima standarno

9. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Ima ThinkBook 16 G7 sa R7 i 32GB rama za 1800km nov i Dell Latitude 5420 i7-1165G7 ; 32GB RAM ; 512GB SSD ; 14'' FHD 640km polovan na olx-u

10. nivla

nivla Komšija

masa arhitekata koje znam za 2300 sa 64gb ram kupovale ove victuse, to dere po 24h, za pare top

11. Reznor

Reznor Overclocker

Ima i Lenovo P51, ide 64 GB RAM-a (4 slota), uz odabir pravih modula i 128 GB, to ja razmatram uzeti, jer hoću da se poigram s lokalnim LLM-ovima.

12. nivla

nivla Komšija

bolji je izbor ovaj jer je procesor daleko brzi i ram isto

13. ibran

ibran Aktivista

14. zippoo

zippoo Veteran foruma

Na papiru je dobar a ni cijena nije neka pljacka.

ibran likes this.
  15. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Ryzen 5 varijanta je 300 km jeftiniji a po performansama isti laptop, a vjerovatno se i manje grije

16. ibran

ibran Aktivista

K.ako misliš isti po performansam, jeftini 300 KM.

17. iPlay

iPlay Komšija

Ja imam IdeaPad 5 Pro, platio sam ga prije 2 godine 1.640 KM i odlično me složio.

Moj ti je savijet ako možes da odeš u neku radnju (Domod, Tehnoshop, Neptun i sl.) koja ima izložen IP Slim model, upališ ga i pogledaš da li ti display odgovara. Ja sam imao problem sa IdeaPad 3 (ne Slim) gdje je bio identičan screen kao kod tvog modela koji si napisao i pravio mi je zamor ocima (eye strain). Nisam mogao 15tak minuta raditi na njemu. Prodao sam ga i uzeo uz manju doplatu IdeaPad 5 Pro sa 2.5k 120hz displayom koji je top. Display je meni jako bitan.

Što se tiče Intel vs AMD, ja sam uvijek na strani crvenih tako da... :)

Edit: Vidim da nisi u Sa, vjerujem da neka radnja gdje ti daju upaliti.

Last edited: Oct 10, 2025
  18. Haker

Haker Veteran foruma

Treba li ti slim laptip? Neki dan sam instalirao sistem na bas taj model, hajde sto je bila katastrofa sa driverima ali laptop se čuje kao usisivac jel se malo optereti, ekran i zvučnici nisu neka sreća.

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

19. iPlay

iPlay Komšija

20. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Ako uzimas IdeaPad slim, po pravilu uzimas CPU srednje klase, nikad i7/R7 jer je isti cooling modul a treba ohladiti 20% vise cpu-a i onda kao sto rece Haker ko usisivac zuji.
    Ja sam sebi izabrao kao poslovni Thinkbook 16 R7/32GB i nako, displey HD ocajan (nije bilo 2k opcije u Januaru) iako je na docku vecinu vremena, kad ga otvoris pola kucista prazno jer su stavili neku mini bateriju koja realno moze max 2h pod opterecenjem.
    Kad spojim 2x Dell 27" 2K displeya, osjeti se lag, ili kao da zapinje.
    Jedina dobra stvara 16" je sto ima jos jedan nvme slot za PopOS disk.
    Realno MacBook Air M1 iz 2020 je za 3 klase bolji laptop. Iako je moj iz 2021 puni 4 godine, baterija drzi 6h pod opterecenjem, sve tecno na Tahoe.

Last edited: Oct 12, 2025
    iPlay likes this.