Kupovina monitora - sve upite postavljajte ovdje

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by Konjislav, May 6, 2008.

1. Reventon

Reventon Veteran foruma

Vala nebi ga ja mogao gledati tako sarenog, to je uzas. Pogotovo jer sam 99% navecer na racunaru. Nije to bas budzet monitor, prije bi trebalo da je kvalitetniji model srednje klase. Budzet su oni 27" AOC IPS 1080p 75Hz za 280KM. Na zalost kod nas nemas gdje pogledati nov monitor uzivo, jedino polovan kod nekoga kuci.

2. Picoooka

Picoooka Komšija

Ne znam sta se moglo ocekivati od low budget 2k monitora,a pogotovo od gigabyte od kojih ne bih vise ni podloge kupio nakon tri reklamacije veoma skupih komponenti ( dvije gpu i jedan aorus aio )

Kada pogledamo rtings recenziju i black uniformity i onda tvoj monitor vidimo kakvo se smetlje uvlaci u nase veleprodaje,a to sam i ja dozivio sa pet reklamacija u 60 dana 2019 god.

Neko ce reci takav se panel moze potkaciti bilo gdje to je lutrija,ali je cinjenica da su sanse da se kod nas potkaci takav displej znatno vece.

3. dino73n

dino73n Veteran foruma

Tacno nama dolaze najlosiji primjerci uvijek. Bilo gdje na zapadu ovakav primjerak bi bio vracen prvog dana i na kraju zavrsio u smecu.

Nije to toliko lose u zivo kao na slici al da je dobro nije kao sto govorim od prvog dana.

Znaci kupovina ovoj modela prilicno promasaj. Ili sam trebao dat jos para za bolji ili kupiti najjeftiniji jer bio bi isti kao i ovaj.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

4. Picoooka

Picoooka Komšija

Ja sam morao na kraju kupiti monitor sa VA panelom od 1500 km i evo koristim ga vec 4 i pol godine nakon fijaska sa IPS i TN panelima.

Ovo je bio jedan Dell 2k od tih pet reklamiranih sa izrazenim pozadinskim probijanjem u gornjem dijelu i za koji sam jedva izganjao zamjenu.

Reventon likes this.
  5. iPlay

iPlay Komšija

Imam i ja na svom UltraSharp (U2724D) modelu Glow. Nije ovoliko, ali se vidi po noći na totalno crnom ekranu. Meni lično i ne smeta toliko jer ne gledam filmove na njemu i uvijek je negdje lampa upaljena. Isto tako ne preferiram Dark theme. Doduše kada se sjedi ravno ispred ekrana, onda se Glow uošte ne vidi. IPS bleed moj model nema. Ostalo je sve top. Ista je situacija sa Glowom je bila sa G3223D modelom koji sam koristio mjesec dana. Treba uzeti u obzir kada se slika telefonom u mračnoj postorji, da to još jače djeluje nego što jeste.

Ne znam šta je fazon pa toliko Glowa ima. Brihtnes je na 40 a contrast na 60. Preset je na Standard modu.

6. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

IPS glow je mnogo izrazeniji ako se uslika kamerom u mracnoj prostoriji.

Ja nisam bas nezadovoljan svojim monitorom, ali volio bih nesto sa pravim HDR. Samo to mi fali.

7. Reventon

Reventon Veteran foruma

Koji ti je monitor sa VA?

Taj LG u potpisu? Kakav je u poredjenju sa Samsungom G7 32" 240Hz?

Last edited: May 21, 2024
  8. Picoooka

Picoooka Komšija

LG 32GK850-B sa Gsync modulom,a meni najbitnije zato sam ga ovoliko i zadrzao zero backlight bleed.

Slabiji model bez modula je takodjer na cijeni zbog dobrog VA panela,a ovaj je bio godinama oko 700-750€ dok je bio na stanju.

https://geizhals.eu/lg-electronics-32gk650f-b-a1850785.html

Samsung G7 32" 240Hz je noviji model sa solidnim HDR i vjerovatno je bolji zbog visokog refreshratea i HDR-a,ali ja bih opet zaobisao taj model jer ima cloudinga.

https://i.rtings.com/assets/product...y-g7-c32g75t/uniformity-large.jpg?format=auto

Reventon likes this.
  9. Reventon

Reventon Veteran foruma

Koja je razlika izmedju 32GK850F i 32GK850G?

10. Picoooka

Picoooka Komšija

GK850G je AMVA sa Gsync modulom, 165Hz i RGB sphere lightning,a GK850F je VA FreeSync 144Hz .

Mislim da nije velika razlika izmedju ta dva monitora osim sto kada sam ja kupovao u imelu razlika u cijeni je bila svega 200 km,a posto iskljucivo koristim nvidia grafe odlucio sam se na ovaj model sa modulom.

Sljedeci monitor bi ganjao neki poput ovoga miniled,ali bih volio da bude neki drugi brand,a ne AOC.

https://www.rtings.com/monitor/reviews/aoc/q27g3xmn

Last edited: May 21, 2024
    Reventon likes this.
  11. Reventon

Reventon Veteran foruma

Nema kod nas jos tih novih modela AOC.

12. Picoooka

Picoooka Komšija

13. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ragnarok and Picoooka like this.
  14. Ragnarok

Ragnarok Komšija

Zaista odličan model za manje novca.
    Sve mi odgovara 2k@180Hz. FullHDR. Ne može bolje.

15. igor.g

igor.g Komšija

Fazon je sto US verzija i EU nisu bas iste, lošiji firmware i factory calibracija kod EU, a nema USB port tako da ne možeš ni uraditi FW update. Jedino sačekati da vidimo hoće li raditi reviziju za EU ili da li će popraviti probleme na novijim production date SKU.

Picoooka likes this.
  16. Picoooka

Picoooka Komšija

Spominje se i VRR flickering kao i kod vecine OLED monitora tako da ipak ne treba zuriti sa kupovinom.

17. Stevie_Ray

Da, puno je jos problema i sa OLED modelima i sa miniLED monitorima. A cijene su "lude".

Donekle povoljno vidim neke 34" ultrawide 1440p OLED modele (vecinom oko 165-175Hz), po nekih 750 EUR. Nije puno jer su i 27" 1440p modeli oko 650 EUR minimum (mada, oni su 240Hz), a toliko kostaju i miniLED modeli, premda ih ima i za manje para (oko 400EUR), ALI su VA, ipak su sporiji.

I premalo modela u ponudi. Problem OLED modela je sto su ili LG WOLED ili Samsung QD-OLED, svi modeli su maltene identicni. Problem miniLED, preskupi za ono sto nude, jedino sto imaju veci brightness (meni osobno nebitno) i nemaju mogucnost burn-in.

BTW bas na temu VRR flickera:

QD OLED u ovom testu bas grozan. Fuuuuuuj

Last edited: May 23, 2024
  18. igor.g

igor.g Komšija

Last edited: May 23, 2024
  19. Stevie_Ray

Vise kao “uskoro”

Sent from my iPhone using Tapatalk

20. Reventon

Reventon Veteran foruma