Kupovina monitora - sve upite postavljajte ovdje

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by Konjislav, May 6, 2008.

1. AggressoR

AggressoR Komšija

CU34G2XP/BK
    Neki hvale neki nisu zadovoljno po redditu.
    Nisam imao priliku da sjednem ispred njega, jer obisao sam par radnji i Tuzli - Lukavac i ne vidim da ima izlozen primjerak, cak ni jedan 34 inch nisam vidio izlozen

2. Picoooka

Picoooka Komšija

Ako si odlucio do 600 km ja bih isao sa kupovinom Gigabyte G34WQCP.

Imas za 580 km u megatehno i tehnolix.

3. iPlay

iPlay Komšija

Pogledaj i ova dva modela Asus VG27AQ3A i Lenovo Legion R27qe

4. Almir

Almir Komšija

ja sam prije 2-3 g uzeo xiaomi 32 u genelecu, vidim sada nije u ponudi ali radi ok, meni ok, cijena isto bila, generalno ja volim te veće monitore, na svemu od mobitela pa nadalje...sad samo treba naći kompromis za ostale performanse i cijenu..

5. NaLe!

NaLe! Aktivista

Imamo 4 CU34G2XP na poslu zadnje dvije godine, ali nažalost nisam igrao na njima. Rezolucija dobra, dobar izbor portova, međutim svjetlina slike nije najbolja, pogotovo ako je jako pozadinsko svjetlo (ja sam do prozora, sunce direkt udara u taj prozor, trakaste zavjese na prozorima). Generalno smo zadovoljni njima, daju se fino podešavati po visini, mala stopa na stolu od nosača. Ima USB passthrough (ili kako se već zove), da se koriste njegovi USB portovi za miš, tastaturu i sl. što i koristimo bez problema.

Nisam kalibrirao sliku, ali značajno bolja od AOC, Tesla i par starih DELL monitora koje imamo.

Reznor likes this.
  6. Reznor

Reznor Overclocker

Slažem se s postom iznad, slično je i kod mene iskustvo.

Jedina stvar koja mi je bolja na starom Dell P2414Hb koji je desno od AOC je oštrina i malo tamnije boje, ali to je odlika IPS-a svakako.

Ali s ovom kalibracijom se definitivno može postići slika skoro kao na IPS-u

https://www.reddit.com/r/buildapcsales/s/YNLMEDuY0Y

Ne znam kakav je Gigabyte, bio je best buy u BUG časopisu, AOC onaj prošli je već bio star model, a ovaj sad je isto stariji model godinu mlađi od njega tako da je možda razlog što ga nema svugdje povlačenje s tržišta.

AOC je overall super, jer ima USB portove, 180Hz i zakrivljenost, ali jedino nema zvučnike koji su ionako trash na ovim jeftinim VA monitorima.
    Drugi prijedlog bi bili iiyama monitori model XUB IPS 75Hz sa 3440x1440 ili neki od XUC Red Eagle gaming modela, jedan čak ima i USB-C čini mi se (IPS model).

https://olx.ba/artikal/61673299

Last edited: Aug 13, 2025
  7. Almir

Almir Komšija

8. Picoooka

Picoooka Komšija

Almir likes this.
  9. Almir

Almir Komšija

10. Picoooka

Picoooka Komšija

Nekome je garancija veoma bitna pa da se zna da Xiaomi daje samo 12 mjeseci dok Aoc i Gigabyte daju 36 mjeseci.

11. AggressoR

AggressoR Komšija

Mislim da idem s Aoc, pogotov zbog te duze garancije.
    E sad posto idem malo na odmor uzimam cim se vratim. Cijena ovdje u Tuzli je oko 590km (jednokratno placanje).
    U tom periodu pratit cu hoce li se pojaviti sta bolje.

Hvala na pomoci.

Reznor likes this.
  12. AggressoR

AggressoR Komšija

Odem da uzmem 34, sjednem ispred njega, upalim i jednostavno nikako da sjedne monitor,
    Uze ja na kraju ovaj model za 380 s 3 godine garancije.

Otisao da uzmem Aoc 34, frajer izvadi iz kutije i namontira, upalimo i jednostavno ne sjeda mi, moras bas na odredjenoj udaljenosti sjediti ili slova postanu mutna, kao 3d da su na stranama. Cak sam osjetio i naprezanje ociju u tih 30.minuta ( malo pogledam net, ima jos osoba koje se zale na to kod 34 curve).
    Odustanem i onda tu bude Q27G4X izlozen i sto me odmah privuklo pivot za 90 stepeni i na snizenju, a vec kad sam otisao da uzmem ne vracam se prazni ruku.
    Najvjerovatnije uskoro ide jos jedan monitor jer je ostalo para isto 27 inc tako ce biti dual.

Sad jos samo da postavke pokupim, posto nista nisam podesavao.

iPlay and Picoooka like this.
  13. Reznor

Reznor Overclocker

To je isto moj problem, postao sam Accessibility korisnik, zato koristim Display Scaling

14. AggressoR

AggressoR Komšija

Pokusao sam i s tim podesavanjem ali jednostavno ne odgovara. Mozda da je neki skuplji model bilo bi razlike ili da se moze uzeti na 7 dana i testira, ako se naviknes ostavit u suprotnom vratit, ovako dati pare i onda da ti ne odgovara previse je.

15. Reznor

Reznor Overclocker

Takav je 34” ne možeš ga okretati u pivot na standardnom postolju, jer je prevelik, a i težak. Za curve on jedino po meni ima smisla na 34” i većim, glupost mi je na 27”. Za slova ne vjerujem da bi nešto bolje bilo sa skupljim modelima osim možda OLED ili IPS varijantama. S druge strane, na tom monitoru je rezolucija 3440x1440, mora biti tako sitno, imaš neke 34” koji su 2560x1440, što je otprilike ko 1920x1080 na 27”. Kod ovog Dell 24” slova su ko mlijeko, ali također dosta manje prostora, tako da sam imao namjeru već ići na IPS 34”, ali eto ovaj mi došao zamjenski iz servisa.

16. zippoo

zippoo Veteran foruma

Pa nije valjda da ne koristite scaling na tolikim monitorima ? :D
    Pa ne bi se patio sa slovima koje ne vidis i minjaturnim ikonicama...

17. Reznor

Reznor Overclocker

Koristim scaling na 20” monitoru na poslu kamoli na ovom :D

18. AggressoR

AggressoR Komšija

Nije to problem, problem je sto slova izgledaju 3d, ne samo slova nego sve sto je prikazano na krajevima ekrana (lijevo ili desno) cim nisi u idealnoj poziciji, a opet ako sjedim u idealnoj meni je to sve previse blizu. Mozda je problem do mene, nekom mozda odgovara meni ne.

I s ovim trenutnim imam osjecaj da sam previse blizu, moram se udaljiti ali slika ostane dobra, ne bude efekat 3d.
    (Da hocu 3d uzeo bi od male meta 3s i spojio).
    Stari je bio 29 inca ali 2560x1080, manja visina pa igrala ulogu izgleda na udaljenost.

19. AggressoR

AggressoR Komšija

Nisam ni mislio pivot na 34 i to curve, to je glupost. Naveo sam na postu prije ovog sta mi je najvise smetalo. Sreca sto sam naletio na finog trgovca koji je dopustio da testiram 34 u radnji (izlozen primjerak), u suprotnom bi vec uzeo tu 34 i onda bi pretrazio citav reddit i internet da pokusan rijesit navedene probleme.
    Sitna slova su najmanji problem. Prije 1 godinu sam bio na pregledu ociju ( zbog problema koji se javljao svake godine) i nakon svih pregleda vid je perfekcija sto je i meni bilo cudno koliko vremena provedem za monitoron, ja sam racunao da je vid gotov)

Ovako ide jos jedna 27 ili neki 29 ultrawidescreen s ravnim ekranim (provjereno) ips jer je i stari bio i lagano.

20. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ma razumijem sta pricas ovo za zakrivljene ekrane. Mene oni ne privlace ni jedan % a ne privlace me ni preveliki monitori,barem na stolu koji trenutno koristim. Imam neku ideju na spratu kuce,da napravim radni stol i neki setup za monitor pa cu na osnovu udaljenosti birati i velicinu monitora. Sada sam na 24'' ali gledam iz male blizine,tako da ni on nije "mali" :D
    Ne ide mi se na 27'' sada,jer mora biti minimalno 1440p a to odmah vise opterecuje graficku,iako moze gurati i na toj rezoluciji bez vecih problema.