Kupovina monitora - sve upite postavljajte ovdje

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by Konjislav, May 6, 2008.

1. Reznor

Reznor Overclocker

Ovo sa 3D efektima i da su veci ekrani "too much" je stvar licne preference.
    Veci ekran i jos ultrawide moze biti super zamjena za 2x 27 monitora, te nudi PiP i PBP modove koji prikazu sliku s dva izvora (dva racunara) istovremeno, te tu funkcionalnost bi trebalo da nudi svaki ultrawide monitor.
    Nijedan ekran nije bas predvidjen da se sjedi jako blizu, a nije ni zdravo ni za oci ni za ledja.
    24" je po mom misljenju premali ekran za vecinu danasnjih potreba, ko iole ista znacajnije radi za racunarom osim sto gleda youtube i igra solitaire. Isto tako bi bio 27" sa 1080p rezolucijom, doslovno skaliran 24".
    Opterecenje GPU takodjer na 1440p se ne bi osjetilo znacajnije, cak i neka starija graficka tipa RX580 moze handlati bez problema. Meni je cak i R9 290 gurala 34" monitor bez vecih problema, iako se u nekim igrama vise grijala, dok vec RX480 i RX580 nemaju problema.
    Za 3D fontove ne razumijem bas u cemu je caka, ali se moze dosta poboljsati sa raznim postavkama scalinga i DPI, meni na Linuxu djeluje ok.

Dalje, ono sto moze biti razlog protiv ultrawide i tako tih velikih ekrana s VA matricom bi bilo ovo:
    - smearing koji se na manjim ekranima tipa 24" mnogo manje uocava
    - ghosting, koji se toliko ne osjeti na prvu osim u nekim dinamicnijim promjenama scena, dovoljno je pustiti onaj benchmark s onim auticem sto se krece
    - inkonzistentni uglovi gledanja, koji nazalost su prilicno uocljivi kada se gleda u ekran iz odredjenog ugla, kod IPS to nije slucaj
    - cijena vs kvalitet je posebno primjetan kod vecih ekrana, a kada vec se uzima 34" s kvalitetnijim VA panelom, to vec prelazi u cjenovnu kategoriju dobrih IPS-ova ili cak OLED-a
    - manje ostra slika, kao da na VA gledas u jpg ikone a na IPS svg

Par slika od starog U34G3XM/EU:

https://imgur.com/a/sc2-3440x1440-uw-m90tU87
    https://imgur.com/a/aoc-34-u34g3xm-eu-va-dell-24-p2414hb-uwYfb5V

Last edited: Sep 12, 2025
  2. Ragnarok

Ragnarok Komšija

3. Sebirad

Sebirad Aktivista

Imao sam najbolji monitor prije nekih 3 mjeseca Rog 4k 240hz PG32UCDP mat nije glossy 4k 240hz full hd 480hz
    Sve radi top neka bugova , switch jednostav u sekundi ali problem je taj full hd nakon 4k 240hz kad prebacis na full hd kao da te bacilo iz mora u koprive ....
    Po meni je bolja opcija tipa 4k 240hz 2k 360hz jer je manje osjetni prelaz...
    Pazi ovaj monitor je 3800 km placen i 5 ocjena na recenzijama nema stvarno nista lose pa ni burn nije moguc kad ima opciju cim ustsnes od njega on se sam u sleep mode hahaj
    Al na full hd sa 4k cim prebacis , odmah vracas nazad ahhaha

4. Ragnarok

Ragnarok Komšija

Ja ga sebi nikada ne bih kupio. Kao sto sam ti spomenuo, imam ASUS ROG 27" 2k 180Hz.
    Igrati u nativnoj rezoluciji ili sa ukljucenim DLSS/FSR + Sharpness override je nevjerovatno iskustvo.
    Da vidis samo kako Stellar Blade izgleda na PC-u u 2k sa DLAA + Sharpness, bez Multiframe-a i ostalih gluposti...
    Milina igrati.

5. Sebirad

Sebirad Aktivista

Imam buraz 5090 call of duty sa DLAA igram sa Ryzen 9 9950x3d 270 fpsa u 4k 230-270 al svejedno grafa jr ispostovala monitor

6. Ragnarok

Ragnarok Komšija

Sada fino prijeđi na BF6 i baci taj CoD u smeće :D

iPlay, p4ja and Aldiin like this.
  7. iPlay

iPlay Komšija

Ima li neko od raje Legion R27QE monitor?
    Na OLXu se može baci i za 290 KM (polovan).
    Na papiru ne izgleda loše.