Kupovina monitora - sve upite postavljajte ovdje

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by Konjislav, May 6, 2008.

1. Reznor

Reznor Overclocker

Ovo sa 3D efektima i da su veci ekrani "too much" je stvar licne preference.
    Veci ekran i jos ultrawide moze biti super zamjena za 2x 27 monitora, te nudi PiP i PBP modove koji prikazu sliku s dva izvora (dva racunara) istovremeno, te tu funkcionalnost bi trebalo da nudi svaki ultrawide monitor.
    Nijedan ekran nije bas predvidjen da se sjedi jako blizu, a nije ni zdravo ni za oci ni za ledja.
    24" je po mom misljenju premali ekran za vecinu danasnjih potreba, ko iole ista znacajnije radi za racunarom osim sto gleda youtube i igra solitaire. Isto tako bi bio 27" sa 1080p rezolucijom, doslovno skaliran 24".
    Opterecenje GPU takodjer na 1440p se ne bi osjetilo znacajnije, cak i neka starija graficka tipa RX580 moze handlati bez problema. Meni je cak i R9 290 gurala 34" monitor bez vecih problema, iako se u nekim igrama vise grijala, dok vec RX480 i RX580 nemaju problema.
    Za 3D fontove ne razumijem bas u cemu je caka, ali se moze dosta poboljsati sa raznim postavkama scalinga i DPI, meni na Linuxu djeluje ok.

Dalje, ono sto moze biti razlog protiv ultrawide i tako tih velikih ekrana s VA matricom bi bilo ovo:
    - smearing koji se na manjim ekranima tipa 24" mnogo manje uocava
    - ghosting, koji se toliko ne osjeti na prvu osim u nekim dinamicnijim promjenama scena, dovoljno je pustiti onaj benchmark s onim auticem sto se krece
    - inkonzistentni uglovi gledanja, koji nazalost su prilicno uocljivi kada se gleda u ekran iz odredjenog ugla, kod IPS to nije slucaj
    - cijena vs kvalitet je posebno primjetan kod vecih ekrana, a kada vec se uzima 34" s kvalitetnijim VA panelom, to vec prelazi u cjenovnu kategoriju dobrih IPS-ova ili cak OLED-a
    - manje ostra slika, kao da na VA gledas u jpg ikone a na IPS svg

Par slika od starog U34G3XM/EU:

https://imgur.com/a/sc2-3440x1440-uw-m90tU87
    https://imgur.com/a/aoc-34-u34g3xm-eu-va-dell-24-p2414hb-uwYfb5V

Last edited: Sep 12, 2025
  2. Ragnarok

Ragnarok Komšija

3. Sebirad

Sebirad Aktivista

Imao sam najbolji monitor prije nekih 3 mjeseca Rog 4k 240hz PG32UCDP mat nije glossy 4k 240hz full hd 480hz
    Sve radi top neka bugova , switch jednostav u sekundi ali problem je taj full hd nakon 4k 240hz kad prebacis na full hd kao da te bacilo iz mora u koprive ....
    Po meni je bolja opcija tipa 4k 240hz 2k 360hz jer je manje osjetni prelaz...
    Pazi ovaj monitor je 3800 km placen i 5 ocjena na recenzijama nema stvarno nista lose pa ni burn nije moguc kad ima opciju cim ustsnes od njega on se sam u sleep mode hahaj
    Al na full hd sa 4k cim prebacis , odmah vracas nazad ahhaha

4. Ragnarok

Ragnarok Komšija

Ja ga sebi nikada ne bih kupio. Kao sto sam ti spomenuo, imam ASUS ROG 27" 2k 180Hz.
    Igrati u nativnoj rezoluciji ili sa ukljucenim DLSS/FSR + Sharpness override je nevjerovatno iskustvo.
    Da vidis samo kako Stellar Blade izgleda na PC-u u 2k sa DLAA + Sharpness, bez Multiframe-a i ostalih gluposti...
    Milina igrati.

5. Sebirad

Sebirad Aktivista

Imam buraz 5090 call of duty sa DLAA igram sa Ryzen 9 9950x3d 270 fpsa u 4k 230-270 al svejedno grafa jr ispostovala monitor

6. Ragnarok

Ragnarok Komšija

Sada fino prijeđi na BF6 i baci taj CoD u smeće :D

iPlay, p4ja and Aldiin like this.
  7. iPlay

iPlay Komšija

Ima li neko od raje Legion R27QE monitor?
    Na OLXu se može baci i za 290 KM (polovan).
    Na papiru ne izgleda loše.

8. Aldiin

Aldiin Overclocker

Potreban 1440p, 34 monitor. Ne planiram dati više od 500-600 KM jer nije primarni i koristiti će se za konfiguracije, monitoring, linux i slično. Treba mi onaj split screen. Svjestan sam VA panela i šta donosi sa sobom. Vidim da su neki modeli gori, neki bolji kada je u pitanju ghosting, framing, bleed I slično. Većina claima neke specifikacije koje na testu nisu ni blizu, rting pokazuje Dell Alienware 3425dwm kao best buy, a mogu da dobiti za ove novce. Šta vi kažete? Hvala.

Dostupno je baš puno modela..

9. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Ima 34" Dell S3422DW za 450km u doperu, ali bih savjetovao da odes i ako imaju demo da probas na licu mjesta.
    Ja jos nisam naisao na los Dell monitor za svojih 25 godina u IT-u, doduse moji su standardi prilicno niski.

10. zemomak

zemomak Aktivista

Kupio sam 2K monitor 27 incha VA 180hz na Temu, nije loš, ali boje mi izgledaju bledunjave u odnosu na prethodni, zna li neko kako se podešava grafika? Nije da nema opcija, ali jednostavno ne znam ubost podešavanja, npr kad ukljucim pip ili split skrin tad mi slika bude kao na prethodnom samusngovom monitoru cim to iskljucim ponovo bude blijeda slika?! Ima li veze mozda koji port kabl koristim, ranije sam koristio hdmi, a sad sam stavio dp kabl jer sam citao da bi slika trebala biti bolja?!

11. Reventon

Reventon Veteran foruma

Za pocetak reci koji je model.

12. zemomak

zemomak Aktivista

13. Reventon

Reventon Veteran foruma

Koja je bila cijena ako nije tajna?

14. zemomak

zemomak Aktivista

15. Reventon

Reventon Veteran foruma

Tesko da ces ovdje dobiti pomoc jer ga niko od nas nema, a cak i google ne pomaze jer je no name brend.
    Stvarno ne kontam sta si postigao kada kod nas za 300KM mozes uzeti nov AOC 27" 2k 180Hz monitor sa 3god garacije.
    Ako mozes vrati ga, to je sve to ti mogu savjetovati.
    Ili halali 220KM i zivi sa njim takav kakav je.

16. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Ako ti PiP i Split Screen rade, moze biti da ti je HDMI kabl losiji, tj daje puni signal na smanjenoj input rezoluciji, a na full odsjece dio color spektra.
    Moze takodje biti da ti na full screenu gasi/pali HDR.
    Ja bih probao sa boljim HDMI kablom.

zemomak likes this.
  17. AggressoR

AggressoR Komšija

Za te pare mozes uzeti i aoc cu34g2xp/bk.

E sad, prije nego bilo sta uzmes trazi da sjednes ispred monitora, upali i malo provedi vremena ispred njega, vidi odgovara li.
    Ja sam prije par mjeseci htjeo uzet, otisao da uzmem i sreca pusti me radnik da testiram. Nakon malo vremena jednostavno skontam da mi je odgovara.

18. Aldiin

Aldiin Overclocker

Htio sam uzeti AOC pomenuti iznad, ali nisam mogao da ga nađem nigdje u Sarajevu, a nisam imao živaca da rizikujem s poštom i vratim ga ako ne bude kako treba. Hajde reko da probam taj VA panel, pa možda nije toliko loše kao što pričaju... Ispostavilo se da itekako jeste. Uzeo sam MSI 346CQ, koji na papiru izgleda kao savršen monitor. 34” ultra-wide, UWQHD, 1800R curvature, 144Hz refresh rate, 1ms response time, sve to zvuči idealno za gaming. Moram napomenuti da je monitor kupljen sa drugom namjenom, ali morao sam testirati sve. Iskreno, na PRVU, estetski je top. Curved ekran daje dobar osjećaj immersiona, pogotovo u MP igrama kao Diablo ili Path of Exile, gdje se osjeti ta curved perspektiva. RTS naslovi su čista perverzija. Međutim, kad kreneš ozbiljno koristiti monitor, počnu problemi.

Prvo, out-of-the-box kalibracija je katastrofalna, ovo je jedno od najgoreg podešenih ekrana koje sam vidio. Gamma curve je skroz razvaljena, bijela boja vuče na hladnu plavu, a crna je praktički siva. Panel koristi VA tehnologiju, a MSI se očito nije potrudio da iskoristi prednosti tog panela, pa je uniformnost i uopće čitav kontrastni omjer užasan. Nije mi jasno bilo kako može VA panel imati ovako loš kontrast boja..

Imam dva monitora Dell U27 I AOC ProArt 27, iako nije realna usporedba, opet sam iskoristio ono što sam imao dostupno. Uspio sam uočiti masivne razlike u color accuracy, gdje su MSI boje ravne i isprane, dok su Dell i AOC, gotovo savršeni u prikazu boja. Mislim, paneli poput tih koriste hardverske LUT-ove i fabričku kalibraciju, pa je usporedba malo i nerealna, ali opet želim da prikažem razliku.

Kad pričamo o black smearingu, ovo je gdje VA paneli prikažu koliko su loši zapravo. U MSI-ju, crna boja je gotovo nepostojeća, jedino što je crno na ekranu je, zapravo, duboko sivo. I sve to zbog loše implementacije dimminga. Na tom VA panelu su, inače, “spasili” stvar s 144Hz refresh rateom i 1ms response time-om, ali realno, to je više marketing nego stvarna prednost. Možda je to ok za casual gaming, ali za ozbiljnijog igrača koji zna šta traži, motion blur, ghosting i overshoot postaju očigledni. Jasno se vidi da se overdrive opcija pretjerano koristi, što dovodi do toga da se dobije overshoot, dok u isto vrijeme nije dovoljno brz da ne bi bilo ghosting a. Što se HDR-a tiče… uh. Nema nikakvog local dimminga, peak brightness je daleko ispod minimuma potrebnog za pravi HDR (koji je oko 600 nita i više), a o 1000 nita za pravi HDR400 nema ni govora. Čisto bacanje marketing tema da izgleda ljepše na papiru.
    Edge bleeding I nije bio toliko loš moram priznat , a to je bilo očekivano u ovom rangu cijena.

Na kraju, monitor sam vratio, jer je jednostavno bio totalni fail u usporedbi s onim što se može dobiti za malo veći novac. Upravo tada je stigao AOC model kojeg sam prvobitno htio. Da napomenem, stvarno sam maksimalno pokušao da monitor kalibriram i ispravim ove nedostatke, koliko god je to bilo moguće. Monitor je i onda imao dosta problema, ali bilo je daleko bolji za koristiti.

Eh sada mali okret, sinoć odemo kod prijatelja na naselje i stoji isti monitor koji sam ja prvobitno htio. Pitam ga kakav ti je, kaže savršen, prezadovoljan kupovinom. Probam ja, vrlo slični problemi, ali situacija nešto bolja na AOC. Znači da za regularnog korisnika koji se ne zamara stvarima iznad i koji uopšte ne zna za pola ovih stvari, kupovina je odlična.

Last edited: Jan 13, 2026
    zoi likes this.
  19. Reventon

Reventon Veteran foruma

Last edited: Jan 13, 2026
    Aldiin likes this.
  20. Reznor

Reznor Overclocker

Samo dobar IPS, taman da je 75-100 Hz. VA iole bolji nema ispod nekih 1000KM.
    Imam spomenuti AOC i nije neka sreća, ali se može kalibracijom postići bolja slika, postavih par puta link s reddit tutorijala. Dobra stvar kod tog monitora je USB hub.
    Drugi problem koji ja imam na Linux i Mac je skaliranje koje na 125% i 150% izgleda katastrofa na 2k 3440x1440, tzv fractional scaling. 100% po defaultu bude presitno.
    Na Windowsima to bolje radi. Jedini način da se ovo nešto ne dešava je uzeti 4k monitor ili neki 27" sa 1440p.

Aldiin likes this.