Kupovina monitora - sve upite postavljajte ovdje

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by Konjislav, May 6, 2008.

1. dino73n

dino73n Veteran foruma

Ja naručih danas AOC mini led.Bas ovaj sto se spominje gore, Q27G3XMN,kod Mikija akcija trenutno 650km.Bit cu nam pokusni kunić pa ako prođe da i ostatak društva navali. A nagledao sam se videa na YT i svi sa ga nahvalili tako da ne sumnjam da će bit OK. Sama činjenica da je miniled i da ima HDR 1000 je vec deset koraka ispred ovog mog sdašnjeg M27Q koji je bio tako istih para prije godinu dvije.

Valjda dođe u Pon pa javim utiske.

Reventon and forzamilan like this.
  2. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Bice ti dug vikend :D

dino73n likes this.
  3. dino73n

dino73n Veteran foruma

Najduzi :)

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

4. Picoooka

Picoooka Komšija

Trebao si ovaj TCL uzeti :D

dino73n likes this.
  5. dino73n

dino73n Veteran foruma

Nisam jos u zivo sjeo za taj ultrawide a ne bi kupio takvo nesto dok ne probam. Plan mi je bio 32" 4K OLED al nije jos vrijeme za to,ovaj sadasnji PC ipak nije za 4K,jest da sad ima dlss i fg x 2,3,4,6 al jos bi ja sacekao s tim. Taman na slijedecoj platformi i novoj grafi i novi monitor.

A iskreno nisam ni znao da TCL pravi i miniled monitore,imam njihova dva televizora,jedan highend i jedan midrange,i vrlo sam zadovoljan.Mozdi mi slijedeci monitor bude bas TCL.

Picoooka likes this.
  6. zippoo

zippoo Veteran foruma

I ja se palim na taj Mini LED u zadnje vrijeme. Iskreno,ne treba mi ni novi tv ni novi monitor a opet razmisljam da uzmem nesto. Nekako sam se tako navikao na ovaj svoj HP monitor,uopste mi ne zamara oci kada ga koristim satima,IPS je i jos uvijek imam i naljepnicu na njemu hahahhaha,haman 5-6 godina. Stoji ovako iza,ne vidi se uopste. :D
    Ja imam neki "problem" sa tim najlonima,ja to sa nekih uredjaja i ne skidam uopste :D

7. Ragnarok

Ragnarok Komšija

Pazite da ima razlike u Mini LED i novoj tehnologiji RGB Mini LED.

8. dino73n

dino73n Veteran foruma

Dosao monitor danas. Imao sam malo peglanja dok sam ga ustimao al sad je ok. Bio je neki slucaj da kad je HDR upaljenu windowsu boje na desktopu ne lice ni na sta.To je nesto isprano i blijedo ni na sta ne lici. Ja se razocarao samo tako. Kad nadjoh na netu da se treba malo posteovat da to dodje na svoje. A nisam imao ni drivera za monitor jer ga nesto na oficijelnoj stranici nema a u njemu se nalazi color profile kojeg OS koristi da odradi primarno podesavanje. Da napomenem kad je HDR iskljucen slika je ko bombona. Uglavnom poslije ubacivanja drivera prekodevice managera i HDR kalibracije u windowsu slika je top. Najveca razlika se primjeti na bjeloj i crnoj. Ostavio sam i stari monitor i postavio ih oba jedan pored drugog i uporedio. Na novom je bijela bijela a na starom ko ide na plavo dok je na novom crna bas crna a na starom izbija sivilo iz nje. E da ne bude da je stari posve raga uglovi gledanja su na starom za tri klase bolji.Ovdje na novom sve stvarno izgleda top kad si ispred monitora dok cim se malo izmaknes katastrofa. I to nije malo. Bas ocajno al eto sreca pa nije toliko bitno.

I da jos spomenem boje. Na M27Q su boje kao za broj malo kako da kazem "samsungastije" :D

Stevie_Ray likes this.
  9. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

HDR je nazalost takav. Jedan od najlosijih standarda. Glavno da si sredio.

10. Reventon

Reventon Veteran foruma

Stari monitor ti je IPS, novi je VA. Zato su uglovi gledanja losiji na novom.

Stevie_Ray likes this.
  11. dino73n

dino73n Veteran foruma

A bio sam ubjedjen i da je stari bio VA i citavo vrijeme bjezim od IPS :D

Taman posao da ti napisem da je i stari bio VA i ajd reko da provjerim kad ono omaha level pro.

Ajd sta je tu je,malo drugaciji al ipak bolji od predhodnog,citanje je puno bolje,slova ostra ko da sam nove cvike nabavio.

A evo malo sam igrao neke mracne igre,druga prica,puno jasnija slika.

12. dmr

dmr Veteran foruma

A normalno da HDR izgleda lose na desktopu ili bilo cemu sto je SDR. Moras stalno saltat SDR HDR zavisno sta radis. Imas onaj shortcut Win+Alt+B.

13. dino73n

dino73n Veteran foruma

Uspio sam nastimat da i desktop izgleda ok na HDR. Mozda malo prebljestavo jer je svjetlina na 100% al bar su boje ok.

Jer nije mi svidjwlo ni kako igre izgledaju u tom pocetnom izdanju HDRa. Bledunjavo nekako.

A tek mi je prvi dan druzenja. Istrazit cu ja to jos i mozdacna kraju nadjem neku drugu kombinaciju.

14. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ja cekam ips mini led po nekoj razumnoj cijeni. Idealno jos da je 32" :) Pregledao sam TCL ponudu, svi modeli su HVA.

15. dino73n

dino73n Veteran foruma

Ima xioami ips mini led. I to sa vise dimming zona od ovog mog. I cak i jeftiniji. Al ja se ne odluci za njeg jer je IPS heheh.

G Pro 27i

Mozda ima taj model i u 32

Reventon likes this.
  16. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

U mom slucaju problem je sto imam par S2722DC od Dell-a koji jednostavno rade i sa MacOS, PopOS, Win11 preko TypeC, HDMI bez problema.
    Pravo me tesko nagovoriti sada da uzmem G Pro 27i ako krajnji rezultat nece biti primjetan. 180hz me jedino privlaci, ali ne igram fps tako da nemam bas razloga.

17. Reznor

Reznor Overclocker

U mom slučaju je drugačije, CU34G2XP/EU je 2k tj 3440x1440@180Hz i scaling je prilično loš, štaviše na Linux-u budu ikonice i fontovi pomalo blurry (Wayland fractional scaling, na X.org može samo 100% i 200%), na macOS ne može nikako, jer nije 4k. Do njega je 24" Dell P2414H, na njemu je sve kristalno jasno, ali je 1920x1080 premalo za nešto ozbiljnije raditi na njemu, plus malo su slova preoštra.
    Meni bi ultrawide mogao zamijeniti jedino 32" i to možda dva takva, sve ispod toga mi je sad premalo.
    Na poslu su 2x24" hp P24 G5 i to mi je malo. Navika je čudna stvar.

Last edited: Jan 27, 2026
  18. Reventon

Reventon Veteran foruma

Treba da izadje G pro 27Qi koji poboljsava HDR probleme od 27i modela. Budemo vidjeli, mislim da nema 32" modela.

19. dino73n

dino73n Veteran foruma

Bas kod mikija na oglasu pise da taj G pro 27i ima najnoviji firmware sa ispravljenom greskom.

20. forzamilan

forzamilan Veteran foruma

Kod mene je MSI G322CQP i ima HDR i ista stvar, kad ga upalim jadno izgleda isprano boje nikakve cak i nakon kalibracije tako da je uvijek ugasen.