Kupovina monitora - sve upite postavljajte ovdje

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by Konjislav, May 6, 2008.

1. dmr

dmr Veteran foruma

Re: Kupovina LCD monitora...sve upite postavljajte ovdje...

Pa kako kome :). Ali opet kod vecih dijagonala, gdje je i veca visina, osjeti se to po vertikali (a posebno u coskovima kada se pomjesa i vertikala i horizontala :)) i kada si glavom u centru ekrana.

2. Neo Bahamut Zero

Neo Bahamut Zero Veteran foruma

Iznad 19" TN po meni (i meni recimo vise smeta) je veci problem probijanje osvjetljenja nego navikavanje na uglove gledanja.

3. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Aha, to je najbitnije provjerit, imho bitnije nego mrtvi pixeli.

4. dmr

dmr Veteran foruma

Meni opet to uopste ne smeta, 1000 ljudi 1000 cudi :mrgreen:

5. Moncho

Moncho Komšija

imao sam jedno vrijeme 2408WFP naravno koji je sa S-PVA matricom i sada imam E248WFP TN i mogu jedino reci da se pomalo pretjeruje sa tim uglovima. Jedino preko cega ne mogu da predjem jeste sama kvaliteta slike kod 2408WFP vs E248WFP koja je kod s-pva monitora daleko bolja...Da se razumijemo nije ni TN za baciti, naprotiv vishe nego solidan monitor, ali po meni prihvatljiviji nego 2408WFP zbog vec opisanog problema. Mozda u kasnijim revizijama se i to rijesi pa se opet okusam s njime :p

6. dmr

dmr Veteran foruma

Opet kako kome. A ako se mislis igrati onda je 2408 samo losiji zbog input lag-a. A da pored uglova naravno da je ogromni nedostatak 6 bitna matrica TN-a.

7. Moncho

Moncho Komšija

nije losije, nego je nemoguce igrati, gotov 6 frejmova input... Naravno sredit ce to dell na prihvatljivih 1.5-2 frejma ili ti ga oko 30 tak ms, dok je sadasnjih 70tak ms sve nego samo dobro. Tih 70ms osjetis dok tipkas text kako ti slova kasne :):) :twisted:

8. dmr

dmr Veteran foruma

IPS vs TN :D

Last edited by a moderator: Aug 2, 2017
  9. Alibegovic

Alibegovic Veteran foruma

Stavi brate normalan TN monitor.

Evo mog 2232bw, pa uporedi sa gornjim TNom.

Izvinjavam na losem snimku i brlogu u pozadini. :smt003

Last edited by a moderator: Aug 2, 2017
  10. dmr

dmr Veteran foruma

A gdje je po vertikali?? :mrgreen: Salim se. Nego onaj prije snimak je vjerodostojniji od tvog jer su na kameri manuelno postavljene fiksne vrijednosti za ekspoziciju pa je efekat uocljiviji jer se kamera ne pokusava prilagoditi trenutnoj situaciji kada se iz ugla smanji osvjetljenje i kontrast tn matrice. Ti si ostavio automatksu ekspoziciju pa se kamera prilagodjava razlicitim uslovima i pokusava dati najbolje od sebe :D. Ne kazem da se i ljudsko oko ne prilagodjava, cak sta vise :), ali razlika izmedju ips i tn matrice i razlicitost slike iz raznih uglova kod tn-a se itekako bolje vide na onom prvom snimku.

11. Neo Bahamut Zero

Koliko god ljudi bili emocionalno vezani za te monitore, 2232 i 2253 su losi monitori. Nisu ko Asusovo smece, ali (ispod)prosjek...

12. Alibegovic

LOL, briga mene sta se vidi kroz kameru, bitno mi je valjda kako oko gleda monitor, a ono ga gleda ko na mom snimku. Istina dolazi do distorzije boja, ali samo kad gledam odozdo.

Svoju ti pricu.

13. dmr

dmr Veteran foruma

He he :D. Ma svoju tii pricu. Kako rekoh mnogima je tn ok i super su zadovoljni, pa tako i ti. Sve sto mogu reci je, blago tebi :mrgreen: . Al nemoj mi price da ti imas neku super tn matricu svega ti :lol:

14. ming

ming Veteran foruma

Ja sam rekao da ne bacam lovu u monitor nikad vise, potpuno svejedno koja je matrica kada u kuci imas plazmu tv :lol:

15. dmr

dmr Veteran foruma

Pa dobro. Kod mene plazma u dnevnom boravku pa malo bezveze ic s kompom tamo :D. Uglavnom ja bih bio zadovoljan sa jednim 24" IPS-om :mrgreen:

16. Neo Bahamut Zero

Here, here. Jos kad udaris po vajerles periferiji, mozes monitor u kantu bacit'. :lol:

17. Alibegovic

Pa i imam super tn matricu za mene, prosjecnog korisnika, ne patim ja od nikakvih komplexa, za razliku od pojedinaca ovdje. Da izvaljivam za IPS hiljadu maraka, pored ovakvog tna ne pada mi na pamet, te nisam sa marsa pao. Ne serem ja lovu, kao mozda ti. A ti pati kako ce neka ekspozicija kamere snimit tvoj monitor, a ne kako ga ti gledas i vidis svojim ocima.

Uostalom, snimak je pokazao kolko ja imam super tn matricu, a ti i dalje pricaj lovacke bla bla ekspozicija kamere....

18. Neo Bahamut Zero

Ne zeljeti gledati u monitor kao u filmski negativ se nikako ne moze nazvati kompleksom.

19. Alibegovic

Pogledaj moj snimak i reci gledam li u filmski negativ.

20. Neo Bahamut Zero

Koliko vidim, white balance i kontrast se automatski mijenjaju konstantno, tako da ti video nije mjerodavan. Osim toga, po ikonama se vidi gubitak na kvaliteti boja itekako.