Kvalitetan zrak

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by Stihoklepac, Feb 21, 2019.

?

Da li mislite da će se u vašoj sredini popraviti kvaliteta vazduha u narednih 24 mjeseca?

1. Da

3 vote(s)
    6.4%
  2. Ne

41 vote(s)
    87.2%
  3. Nisam siguran

3 vote(s)
    6.4%
  1. Pionir

Pionir Overclocker

Zabrinjava činjenica da niko javno ne govori i ne pišu portali o kolonama šlepera koji su ulazili u fabriku željeza u Zenici. Kamioni-šleperi, većinom višetonski tegljač tipa kiper, godinama su pravili kilometarske kolone na ulazu u fabriku. Teret nepoznat. Nikad nikom nije palo na pamet da malo dronom pređe preko kolone da se vidi šta uvoze u fabriku, bitno je da imamo grijanje, struju, cementaru, a šta se pali nevažno. Prema zvaničnim podatcim WHO broj kancera u svijetu raste van kontrole, neke cifre govore više od 50% u proteklih 6 godina. Do 2050 očekuje se porast od 75% u odnosu na 2022 godinu.
    The most common cancers globally are:
    1.Lung cancer (highest mortality) !!!
    2.Breast cancer (highest incidence in women)
    3.Colorectal cancer
    4.Prostate cancer
    5.Stomach cancer

WHO estimates that at least 40% of cancers are linked to modifiable risk factors such environmental exposures (air pollution, occupational hazards).

How China Turns Waste into Electricity

https://youtube.com/shorts/CCc5Sj7Ugyk?si=_MANWhIqt7-rir7S

2. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Pa ne možeš zivjeti u metalogenetskom pojasu gdje ima zeljezo, olovo, cink i srebro u tlu i ocekivati da imas 0. Nama dosao jedan radnik iz Željezare Zenica, nikad u Varešu nije bio. Prilikom zapošljavanja zabilježene mu vrijednosti više od svih naših radnika iz Vareša.
    Evo žena je uradila doktorat 2013, ovaj projekat nije ni postojao.
    https://www.mdpi.com/2075-163X/10/2/120

Last edited: Feb 10, 2026
  3. zoi

zoi Veteran foruma

Koksna ruda. Naučiš šta je željezara, kako funkcioniše i ostalo ti sve bude jasno. Bez teorija zavjere.

4. Reventon

Reventon Veteran foruma

Da, to je koks iz Lukavca isao njima. Nadam se da ce zatvoriti tu koksaru vise, ono je najprljavija industrija na planeti. Svaki put kada prolazim autom udahnem u Lukavcu na semaforu i ne disem do Miricine :D

I termoelektrane na ugalj treba lagano gasiti ako se ne moze rjesiti sa filterima.

Eto ide plinovod sa juga, neka naprave plinske elektrane, mislim da su duplo manji zagadjivaci od uglja. I po mogucnosti neka ih prave dole po Hercegovini, da TK malo dahne dusom.

5. mobsterc

mobsterc Overclocker

zoi likes this.
  6. NaLe!

NaLe! Aktivista

RDF se u Cementari u Lukavcu spaljuje od 2015-2016, ako ne i prije. SRF od 2018 ako se ne varam, zaboravio sam kad je bila investicija. Emisije su u granicama, jer se veže za cement, ali je problematičan proces za kvalitet cementa. Mislim da je prošla godina bila substitucija od preko 50%. Jedan od problema je nabavka uglja, znam da je dolazio iz EU (Poljska ili tako nešto), jer su bile zavrzlame s Banovićima. Ostali lokalni ugljevi nisu zadovoljavali kalorijski. Ako se dobro sjećam 8 - 10t po satu je išlo uglja, sada je vjerovatno ispod 3-4t.

~2019 sam bio u Kaknju, i tada su samo direktno spaljivali gume, ne znam šta se kasnije desilo.

RDF je većinom šredovana plastika, nema direktnog organskog otpada. Makar ga ja nisam primijetio.

7. mobsterc

mobsterc Overclocker

Ja se samo bojim da te granice emisija tu sluze samo provizorno, kao i tehnicki pregled za auto. Svako nam auto tehnicki ispravno, jaki smo :D

8. NaLe!

NaLe! Aktivista

Nažalost FBiH propisuje dozvoljene granice ako se dobro sjećam. Jedan analizator je postavljen u peć (odnosno u ciklone) i taj stalno radi, plus bilo je kontrolno mjerenje, u to doba od strane firme TQM. Nažalost, zadužen sam bio za mehaniku, pa ne znam je li se šta s električne strane dešavalo povodom tih mjerenja (oni su bili zaduženi za to), ali oficijelno sve je bilo OK.

Cementara konkretno je više lokalni zagađivač, zbog prometa unutar samog kruga i količine lokalne prašine koja se raznosi kamionima i bagerima - najveća količina cementa je rinfuzno pakovana tada - direktno u cisterne. Puno puta sam bio na vrhu ciklona, tik samog dimnjaka i ne mogu reći da sam osjetio neki miris ili primijetio iole znatnu prašinu, a teško je takve stvari ne primijetiti kada snijeg napada.

9. AggressoR

AggressoR Komšija

Opet znaci trazi se opravdanje, ako je Zenica zagadjena onda normalno da bude i Vares, pa neka i tu oboljevaju od raka i raznih bolesti.

Zivis blizu nuklearne elektrane i normalno je da budes ozracen ili radio-aktivan ?
    Ako zivis u gradu normalno je da udises los zrak?

Danas sve postaje normalno jer vise zdravlje nije bitno nego pare. Sta fali ako ces dobiti rak ili umrijeti u 40-50 godinama (ako i to dozivis), vazno je da firma-korporacija zaradi.

10. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

U principu, s trenutnom tehnologijom, da. Benzol, gume i ostala govna su dovoljna da ti zagade zrak. Za očekivati je.

11. AggressoR

AggressoR Komšija

Za ocekivat je, ali je li NORMALNO da udises zrak koji te truje, to je pitanje?

12. zoi

zoi Veteran foruma

U Informaciji je navedeno da je Federalna uprava za inspekcijske poslove, na osnovu zahtjeva Ministarstva, krajem prošle godine izvršila inspekcijski nadzor u okviru kojeg je utvrđeno dugotrajno prekoračenje pojedinih parametara kvaliteta zraka na više mjernih lokacija, uključujući naseljena područja i školu, što pokazuje da uticaj nije vezan isključivo za industrijsku zonu.

U sedimentu i taložnim materijama utvrđeno je povećano prisustvo teških metala, naročito olova, kadmijuma, arsena i cinka, a analize tla su pokazale prekoračenja graničnih vrijednosti za teške metale, pri čemu uzorci tla na više lokacija ne zadovoljavaju propisane standarde.

Posebno je naglašeno da, kako je utvrđeno u inspekcijskom nadzoru, nije izrađen izvještaj o nultom stanju kvaliteta tla te da su povećane vrijednosti teških metala registrovane i izvan eksploatacionog polja. Ova informacija bila je javno dostupna na web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/vla...ja-okolisa-na-podrucju-opcine-vares/260409126

Ranije je bilo kao neka udruženja iz drugih gradova se žale, šta će sad biti?

13. XTRage

XTRage Veteran foruma

Ima tale spin za sve.

14. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Pa reko vam je vec Tale sve.