1. Reznor

Reznor Overclocker

Linux kao kernel neće biti zatvoren, kao što nije ni na Androidu, doduše imaju firmware blobovi koji su closed source binaries. No ovdje je problem zapravo userspace, odnosno što RedHat forsira korištenje određenog ekosistema, te korisnici nemaju mogućnost da koriste nešto drugo, znači saće biti ako želiš Gnome kao DE moraš koristiti systemd i wayland.

S jedne strane, dobro je što su velike korporacije uključene u razvoj, jer na taj način dobiješ stvari kao Proton od Steam-a i Vulkan, AMD i evo sada i Nvidia drivere (mada za ovo je zaslužan bivši nouveau lead developer koji je prešao u Nvidiju) i sl. Manje alternativa znači i centralizovaniji sistem, ali i manje personalizacije. Tu i Microsoft nešto petlja te recimo u kernelu se može naći opcija Hyper-V.

S druge strane, loša stvar je što velike korporacije su greedy i pokušaće korisnike natjerati da koriste ono što one nametnu i monetizirati to, dakle, dobivamo OS sličan Androidu na koji Google ima uticaj. RedHat je već prilično u tome uspio i sad imaš systemd kao defaultni init sistem na svim major distribucijama.

I sad, kad napraviš takav sistem teže je hobi developerima da razvijaju bilo šta za Linux, ako ih uopšte i bude, a kad nema developera nema ni novog software-a. Tako da za rezultat dobiješ ti opensource kernel, ali zatvoren userspace strogo diktiran od strane RedHat i sličnih kompanija.

Last edited: Jun 16, 2025
  2. Reznor

Reznor Overclocker

3. Reznor

Reznor Overclocker

4. Reznor

Reznor Overclocker

EL NINO CFC likes this.
  5. Reznor

Reznor Overclocker

Za one kojima je Linux i dalje bauk, a htjeli bi da ipak isprobaju i to u svrhe gaminga, preporuka za Bazzite baziran na Fedora-i, usput i Fedoru isprobate :D
    Drugi OS koji generalno je pravo interesantan, a nije Ubuntu je Pop!OS koji je opet Ubuntu-based.
    Jos dvije manje popularne distribucije koje naginju ka SteamOS su Nobara i ChimeraOS pri cemu ovu drugu vise preporucujem, jer je vise orijentirana na gaming i koristi dinit init sistem s kojim je boot pravo brz.

Ko hoce nesto alternativno, nesto divlje, Artix, Devuan, Void, Alpine, kao i FreeBSD.

Btw volio bih pokrenuti nesto kao nekad ULK BiH, organizovati install sesije koga interesuje ista od navedenog, podesavanje Lutris-a, Steam-a, Proton-a i sl.
    Sad ima ovih hubova u Sa ko u prici pa bi se dalo skontati nesto :D

Last edited: Aug 30, 2025
  6. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ovom na Bazzitu ne radi tastatura, ekran taman, 30-40 fps manje u odnosu na win, ma bjaazi :)

Ko ima viska vremena i slobodan stari ssd da nabaciti i da se igra, ali daleko je to sve od windowsa za vecinu korisnika.

7. Reznor

Reznor Overclocker

Ah da, napomena, Nvidia je jerk bila i ostala sto se tice supporta na Linuxu, AMD graficke rade top. Mada situacija je sada bolja s ovim novijim RTX mislim da je od 2xxx ili 3xxx serije, a i to zahvaljujuci Linux dev-u koji je presao u Nvidiju.
    I nije bas daleko od Windowsa, SteamOS na SteamDeck je Linux distribucija, a na Bazzite ti dodje vecina toga predinstalirano, na Windowsu to sve moras instalirati zasebno. Predjoh Cyberpunk i to narodna verzija na R9 290, RX580, Vega56, plus ima Flatpak verzija s prilagodjenom Wine GE verzijom i Ubuntu Store, lakse nego na Windowsu :D
    Jedino ne rade neke lame igre s anticheatom na kernel nivou tipa Riot Games LoL i sl.
    Kod Nvidia drivera bitno se pridrzavati update uputstava i paziti na verzije drivera i kernela, mada to neke distribucije handlaju sad same i patchaju kernel da radi s driverom.

Windows vs Bazzite

Windows vs Nobara (AMD+Nvidia)

Vidi se ovdje iz drugog videa da AMD u dosta slucajeva ostvaruje bolje rezultate na Linux-u od Nvidije, takodjer treba uzeti u faktor da Wayland tek treba da izadje u neku stable fazu i da na X11 bolje radi Nvidia driver.

Last edited: Aug 30, 2025
  8. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Jucer instalirao probno Bazzitte i gle cuda sve radi.
    Na istom kompu nisam uspio Shogun 2 natjerati da radi preko Lutrisa ni Steam-a na PopOS-u, na Bazzite radi bez ikakvih problema

9. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Bazzite je odlican, ali je immutable. Meni to recimo smeta.

Sent from my iPhone using Tapatalk

10. Qler

Qler Veteran foruma

Šta je immutable?

11. Stevie_Ray

Pa Bazzite. Ne mozes nista instalirat npr. Napravljen je da radi dobro out of box za to sto nudi, i cao.

12. Qler

Qler Veteran foruma

Mislio sam ne znam šta je pojam immutable... Iskreno nisam ni istraživao o bazzite, vidio sam da ga hvale za igre ali nisam rovario..

13. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ja trazim kakav jeftin SSD za stari Lenovo T61...vec je na njemu linux ali nije brz,mada nije toliko ni spor,obzirom na hardware :D
    Imam jedan NOV SSD 240 GB ali ne otvara mi se iz kutije da ga ubacim u starudiju haha

14. zoi

zoi Veteran foruma

Imam ja bazzite u dual boot, out of the box iskustvo top, sve radi. Ne koristim ga jer ne radi secure boot na njemu a instalirao ga bas u vakat kad sam igrao battlefield 6 i doslovno i zaboravio na njega kasnije.

Rađeni su neki testovi performansi i ipak ti linux distros imaju lošije performanse od Windowsa. Bio je bazzite, cathyos, fedora i windows.

Bazzite je dobar ko PC koristi kao konzolu, boota u stream big picture mod i uveže dosta drugih stores, ne mora se zezati sa tim kao na Windows.

Dakle ima prednosti ali ima i mana. Not great not terrible :)

15. Reznor

Reznor Overclocker

Super, otkrili ste cari Linux distribucija :)

Kao sto ste mogli isprobati, Bazzite je odlicno ispoliran za igre, jer vec ima prekonfigurisano okruzenje sa dosta ekstenzija i aplikacija.

Ali problem je ovo immutable iznad sto se spominje, a to je da je baziran na Fedora Silverblue koji je sav containerized, odnosno root filesystem se zasniva na podesenom snapshotu i kod update se mijenja cijeli taj snapshot kao sto radi Android, tj kao neki image (read only mode).

Aplikacije nisu nativni paketi vec su u kontejnerima, tj tzv sandbox izoliranom okruzenju u kome su strpane biblioteke, koje inace nativni paketi drugih distribucija koriste od sistema.

To stvara overhead i cini filesystem sporijim u dosta slucajeva.

Takav jedan sistem upakovanih aplikacija se zove Flatpak, a postoje jos neke varijante kao sto su AppImage i Ubuntu-ov Snap.

Ukratko receno, Bazzite i Fedora Silverblue nisu "normalne" Linux distribucije, ali za specificnu upotrebu su idealne jer preservaju verzije biblioteka tj onemogucavaju nekom update pojedinacnog paketa, biblioteke i sl. da vam zezne neku konfiguraciju i onda vam se igra ne moze pokrenuti i za to su idealne.

Za neku "normalnu" upotrebu bolje je instalirati neku "normalnu" distribuciju kao npr Ubuntu, Linux Mint, PopOS! itd.

S druge strane, sve "normalne" distribucije danas koriste systemd koji je po meni prilicno slozen i pomalo kontroverzan. Stari tradicionalni init sistemi su brzi i jednostavniji kao sto su u distribucijama Artix, Devuan, Void Linux i sl, od kojih je najblize gaming distribuciji Artix jer je to u osnovi Arch Linux bez systemd, jer systemd radi mnogo stvari u pozadini sto init sistem ne bi trebao da radi (journaling, logging, automount, socketi i sl.). Dodatno, Arch-ov AUR ima dosta korisnih programa koji korisnici dodaju i prave build skripte, a isto vazi i za Artix.

Alternativno, imaju i Nobara i Garuda Dragonized od ovih "gaming" distribucija koje bi bile brze od Bazzite.

Meni su jedino ove tri stvari lose izvedene trenutno na Linux desktopu i pri tome jedino donekle to dobro rade KDE Plasma i Pop Cosmic (beta):
    1. Fractional Scaling - Windows ovo i dalje nazalost najbolje radi, a macOS najgore. Na 1440p 34" ako nije 100% ili 200% scaling npr 125% ili 150% aplikacije ili tekst mogu izgledati mutno
    2. Multimonitor support - Opet Windows ovo najbolje radi, a macOS isto solidno to rjesava, kad se upari vise monitora dobije se prazan ekran koji se mora konfigurisati posebno za svaki (KDE Plasma) ili ne moze skoro nikako (Gnome), dok Unity i Cosmic jedino ovo rade najblize tome kako treba.
    3. Standardizacija i podrska aplikacija - Nazalost, store-ovi su vrlo fragmentirani i ne postoji neki univerzalni standard bundlanja aplikacija, te jos mnogi drugi problemi koji s tim dolaze i dosta korisnih productivity alata i dalje ne postoje za Linux npr Adobe i Autodesk programi.

Last edited: Nov 29, 2025
  16. zoi

zoi Veteran foruma

Neće nikad ni postojati, budimo realni. Bio sam na Ubuntu prije nekih 12 ili 13 godina, jedva dočekao da platim Microsoftu licencu za win8 40 USD. Nisam pogledao nazad dok me Bazzite nije zaintrigirao.

17. Reznor

Reznor Overclocker

Postoji dobra sansa da ce postojati nekad, cak je i Windows adoptao Linux kroz WSL, a ukljucile su se i neke ozbiljne kompanije u razvoj Linux kernel-a, jos sad se planira i rewrite u Rust-u, dolaze zanimljive stvari :)
    Ne brini, placace se licenca i na Linuxu kroz neki vid subscription-a npr vec ima Ubuntu Pro, ali mogu misliti kako ce to dobro onda biti ispolirano :)
    Sve se danas placa, tvoje je da odlucis kome ces dati svoj novac.
    Usput, System76 je napravio super posao s Cosmic. Beta super radi :)

18. Stevie_Ray

[mention]Reznor [/mention] ima i CachyOS koji je baziran na Arch.

Sve u svemu Bazzite jest najbolji za samo instalirat i podesit big picture mode out of box. Ako se koristi samo za gaming.

Svi ostali su vise kao standardni Linux, gdje je Steam “samo” jos jedna aplikacija. Sa izuzetkom Nobare ako se ne varam, jer ona dolazi sa predinstaliranim setupom za gaming.

Sent from my iPad using Tapatalk

19. Qler

Qler Veteran foruma

Ja imam laptop na kojem vrtim linux. Sad sam na Ubuntu, kontam malonfedoru da probam. Bio je popos, pa zorin, mint, sad Ubuntu.. Gledam koji mi najviše leži...

20. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Ja dual bootam sa odovojenim bootloaderima W11 i PopOS na "work" laptopu, i sta sam primjetio da kada zakacim 2x2K displey ima nekog "laga" na W11, na PopOS i na MacOS-u toga nema.
    Gaming PC ima dual boot W11 i Bazzite, i sto sam do sada skontao je da sve radi ali "radi".

Na Bazzite-u Konami eFootbal ide u HD rezoluciji umjesto u 2K i osjeti se malo na engin-u da je drugaciji "feeling", osjeti se malo i na Sober.
    Sa druge strane sta cackati Waydroid radi odlicno.
    SMB konekcija sa QNAP-om radi perfektno, od instalacije mogu da zakacim NAS kao file sistem, tako da je taj dio top.

Next projekt je da nabacim Bazzite na Home Lab PC, stariji je i ima Titan X Gpu, tako da me bas zanima kako ce raditi sa Nvidia GPU

Last edited: Nov 29, 2025