1. Qler

Qler Veteran foruma

Evo cackam oko 1h izgleda da radi dobro. Samo meni se cini da je veci battery drain nego na Monterey. Sam proces instalacije je bio prilicno jednostavan. Skinuo open core patcher, i pratio upute. Trajalo je cca 1h, i to je to. Sve aplikacije i sve je ostalo kao na originalnom OS-u.

2. Reznor

Reznor Overclocker

Imam isti laptop sa istim specifikacijama, također je na 15.5, Monterey ili Ventura su najbolji za te MacBookove prije T2 chipa ili M1. Isto imam 2016 15" poslije tog modela s Touchbarom, ista stvar i za njega. Za ove Unibody modele sve iznad Monterey baš loše radi, dok ove poslije izvlači NVMe.
    Kod mene je ovaj 15.5, jer mi treba zadnji Xcode.
    Usput ja stavih i Patriot NVMe umjesto Apple-ovog SSD-a :D

Sad na ovom Hackintosh PC-u planiram staviti Tahoe da vidim kakav je taj novi glass look :D

3. Qler

Qler Veteran foruma

Ma ja eto cisto da malo cackam, da probam. Valjda nije problem vratiti na originalni OS :) ako mi ovo ne legne.

4. Reznor

Reznor Overclocker

Hmm nije baš tako jednostavno, može ako imaš TimeMachine backup, u suprotnom ide wipe svega (factory reset). Dobra stvar kod OpenCore je što možeš staviti custom NVMe disk koji je brži, a jeftiniji od Apple SSD, ali ti treba Sintech adapter.

5. Qler

Qler Veteran foruma

Ma ovaj macbook mi ne sluzi iskreno ni za sta. Uzmem ga da surfam na njemu. Tako da wipe mi nista ne znaci....

6. Reznor

Reznor Overclocker

Onda slobodno wipe :D
    Ide lagano i brzo, ja sebi napravim kopiju macOS installer-a na particiju, jer brže ide instalacija, a i stikovi se pogube :D
    Možda može i preko recovery-ja Cmd-R, ali ako ti otvori stari El Capitan ili tako nešto onda najbolje sa stickom ići. I naravno, spremiti OpenCore na USB za svaki slučaj, jer kad ti obriše patcheve nema Wireless-a (može preko Ethernet USB adaptera).
    Može za svašta se koristiti, solidna je to mašina i dalje.

7. Qler

Qler Veteran foruma

Odradio je svoje :) sad je u penziji. I dalje slusa stvarno, pogledam nekad film kad idem negdje ponesem ga, jer ima solidne zvucnike i odlican display.

8. suad

suad Novi član

Pratim. :)

9. Aldiin

Aldiin Overclocker

Došao M4 sa BH Photo Video, izašao me cca 1700KM. Kakva je ovo bolest od uređaja, ne mogu da vjerujem da je u pitanju laptop. Adobe paket instalirao, jede photo i video 4k obradu, premier pro ne osjeti, raw file-ove, 10bit video i flog učitava kao da su 1MB.

Prije ovog sam imao M1 PRO, ali izgleda da je novi AIR jači. Nevjerovatno.

Qler likes this.
  10. Reznor

Reznor Overclocker

I meni se sviđa M4 Air, a nije nedostižan cijenom, base konfiguracija sasvim solidna.

Aldiin likes this.
  11. selvin

selvin Moderator

Jesi platio carinu i pdv ili neko donio?

12. Aldiin

Aldiin Overclocker

Donijela žena iz Amerike, online ga naručili, pickup in store

13. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Nedavno je bio odlican deal na amazonu za mac mini m4 base model cini mi se, 10core cpu i gpu, 16gb ram memorije i 256gb sdd koji se svakako moze nadoknaditi kasnije. 465 dolara. Ne postoji jednostavno nista bolje u onom form factoru. ja zamalo da ga kupim, ali mi ne odgovara sto nije portabilan kao laptop.

Aldiin likes this.
  14. Reznor

Reznor Overclocker

Šta bi bio solidan desktop deal je da uskoro padne cijena MacPro7,1 kako je posljednji Intel model.

15. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Meni i Pro i Air M1 za sada rade bez ikakvih problema.
    Imam cak i Mac Mini M1/16/256 koji trune ispod stola, ako kome treba povoljno neka se javi u pm.

16. suad

suad Novi član

What's the price? :)

17. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

18. suad

suad Novi član