E covjekov najbolji prijatelj je RACUNAR a najveca nesreca mu je kad mu formatiras C: Grizi olovku do sutra navece jer cu se raspitati 100% pa mozda se napravi ! :cry:
Ako Bog da Ako Bog da. Sinoć nisam oka sklopio pa neću ni večeras. Još uvijek vjerujem da se ovo može srediti.
RIJEŠIO SAM... Tepsija , riješio sam problem . Evo ljudi u čemu je frka. U biosu mi sa SDRAM piše : by speed , auto i ima onih omjera, 4:6... E mani je bila na By speed to jest na 400 Mhz. A ja i imam DDR400 što piše na pločici. E sad kad tako postavim sismtem bude nestbilan i ruši se lako.počnem igrati neku igru , malo malo pa se sruši. I tako gdje i šta god pokrenem, ili me izbaci na desktop ili se računar restartuje. E tako ja plako i kuko i mislio se ubit.haj reko da pokušam default postavke u Biosu i tako da se ram automatski postavi na auto. pokrenem ga kad piše da radi na 333.naravno tako najbolje kumunicira sa procesorom. I pokrenem 3D mark 2001 i igrm igrice i gledam porinće i sve radi ko zmaj. i skontam ja da je do rama. E sad da se uvjerim i tako par puta opet vratim na 400 Mhz pokrenem i opet nevalja.vratim na 333 sve radi. reko odgovara mu samo auto postavka , tj onako kolika je sabirnica procesora.333. Haj reko sad ću postaviti procesor na 10x200 da i tu bude 400 i stavim na Auto - ram memoriju i pokrenem ali opet se ponaša ludo. znači Ram očito neće da radi na 400.sad neznam što. ili ram modul ne valja ili matična pravi probleme sa DDR-om 400. al ipak matična ga podržava. e sad šta li je ko i će znat. I da napomenem , ram daje mnogo bolje rezultate kad je na auto pa i na 333 nego kad je 400 to jest na By speed. E sad , zvao sam firmu gdje sam kupio taj ram , prije tri dana i rekli su mi da dodjem sutra po drugi modul... da li se ko slaže sa mnom da je u pitanju ram i zar ram može restartovati sistem i izbaciti me iz neke aplikacije? jel moguće a je do matične i njenog podržavanja rama?
I jo nešto. I još nešto. Da li može ram praviti probleme zato što je ploča dual DDR. De ako nije problem otiđite na http://www.abit.com.tw i tamo pronađite pod mainboard ima moja odmah na naslovu NF7-S i de je malo pretabirite ako nije problem. Tamo piše da ima 3 slota za DDR333 i 2 slota za DDR400 ukupno 3 slota . e sad ja sam utaknuo kao svoju memoriju kao u onaj prvi slot.ali u sisof sandri kaže da je utaknut u slot dva. ne znam aj mislim da je problem u tim slotovima i u tom dual DDR400. De molim vas pogledajte malo.
E BAS MI JE DRAGO Sto si to rijesio jer Ja krenuo da ovo stavim na tvoju temu: E evo imam radosnu vijest za tebe Inzinjer. Pobjegao sam iz skole sa 2 casa da ti sto prije ovo napisem. Sada sam pricao s onim covjekom oko kompjutera i napricao mi svasta. Kaze da tvoj problem moze imati 50 razloga. Nakon sto sam mu procitao ovaj tekst koji si ti napisao poceo je kontati i kaze da moze biti do slijedeceg: 1. Pregrijavanje 2. AGP drajveri ( ne drajveri od maticne nego AGP drajveri) 3. DirectX 4. ITD… Idemo redom da objasnim sta je rekao: Za ovo Pregrijavanje kaze da je moguce jer je to AMD i da se on zagrijava malo vise, te da je u Biosu mozda negdje ukljucena opcija da nakon sto temperatura CPU-a pređe neki nivo kompjuter se sam restartuje. Isto je rekao da je i to mozda do toga. Oko AGP drajver je mozda i glavni razlog jer kaze da su to sve NO-Name HARDWERI i nista nije Testirano kako to sve skupa funkcionise kao npr: kod IBM-a,COMPAQ, DELL itd. Pa je rekao da je i do samog hardwera , ne kvara nego sto se komponente mozda ne dogovaraju dobro ( ne slazu se) ili kako bi trebalo. On je isto imao problema oko ovih AGP drajvera, pa kaze meni da je morao kombinovati 2-3 vrste drajvera da bi nekako radilo. A ovo oko DirectX-a je sigurno, tako je rekao jer mu je to odmah palo na pamet nakon sto sam u procitao tvoj tekst. Prvo mi je rekao:»STO, GDJE, Kako ledi taj kompjuter ?. pa ja mu kazem da ledi u 3Dmark, igrama … a on rece : Znaci u 3D aplikacijama pitao sam ga pa sta ? On je rekao da to najvjerovatnije do DirectX-a jer se on najvise koristi za to. Kaze da kada je tek izasao DirectX 9 (DX_a verzija) prilikom instalacije ono gdje kazes I AGREE pisalo da napravis RESTORE file, jer je moguce da ovaj DX9 nece raditi pravilno . Pa je nakon 20-tak dana izasao «DX9 b» pa onda novi itd. Pa onda probaj skinuti najnoviji DirectX 9 jer razliciti DirectX-ovi koriste i razlicite SOURCE-Code iz Windowsa. Ako ovo nebude palio rekao je da opet svratim do njega pa ce on zvati neke ljude sto bolje poznaju to da mu kazu do cega je ! Ajde fino prvo probaj ovo sa DirectX-om pa onda AGP drajverima i vidi kolika ti je temperatura na CPU ? A ono sto ti pise u Biosu AGP da radi na 66 kaze da to netreba biti tako. Pitao ga ja sto on poceo nesta bla bla bla… nesto kako to treba da odgovora Ajde to probaj pa mi javi jer i ja se sikiram radi tebe Bogami !
E hvala Tepsija mnogo , drug si. Hvala što si se namičio i raspitao. Evo ja tabirim sve po interneti i gotovo sve govori da je u pitanju ram ipak. Piše da matična podržava DDR 266,333 a i 400 al dual. znači u fazonu , ukoliko je DDR400 prihvata ga samo u dual , to jest moram imati ista dva modula od400.ako je jedan sam , onda pravi te probleme. A drugo što može biti je to u koji sam slot ubacio. Večeras kad stignem kući sa posla valja mi sve tri slota preispitati.
Eto kada dodjes kuci fino i polako to vidis i nema frke :wink: Ja se nisam namucio jer ovdje sam da pomognem koliko ja to mogu ! :wink:
ojha, Posto sam novi ovde, zelim da pozdravim sve u studiju @ Inzinjer: Ploca ti je nforce 2 i kao takva voli sinhronizaciju memorije i FSB, sto znaci da nemas potrebe da dizes memoriju na 400 jer ces samo pogorsati performanse (iako je PC 3200). Frekvencija AGP-a treba da bude fiksirana na 66 Mhz u BIOSu i to je ok. Pokusaj da podignes voltazu memorije (DIMM - voltage) za jedan faktor, vjerovatno 2,7 V. Prati temperaturu proca a i kod njega se ako nista ne pomaze moze napon podici za 0,5. Koliko se sjecam, nisi nam rekao koja ti je napojna pa bi i to mogao da bude uzrok. Toliko od mene, haj vozga
Pozdrav... Pozdrav raja. evo sinoć sam testirao cijelu noć. Sitacija je sljedeća: Matična mi je znači Abit NF-S i podržava DDR 266 ,333 i dual DDR400. Kao prvo mnogi su rekli da ukoliko korisitim samo jednu pliočicu memorije može biti da nikako i ne radi zato štp je dual. E sad naponja mi je 300W, sa tim nije problem. pazite , kad stavim ram na auto to jest da radi uporedo sa FSB-om od procesora tad mi radi na 333 i ide bez problema. Međutim , meni vokri zašto neće da radi na 400 kad sam je zbog toga i kupio.i kad stavim ram na BY speed e onda radi na 400 Mhz ali pazi sad. Ili neće nikako da podigne windows , ili se rastartuje računar za vrijeme rada ili me iz igrice izbaci (obavezno) na desktop. Nađem ja informacije o mojoj matičnoj i vidim da piše da mamorija radi na 266,333 i dual 400. Kontam ja možda neće da radi na 400 jer možda hoće samo ako je dual.haj reko znam da imaju tri slota na matičnoj od kojih je jedan odvojen. pokušam sa sva tri slota međutim ili ej isti ili je još gore. Pokušam voltažu sa 2,6 podići na 2,7 ali tad neće ama baš nikako da podigne sistem. pokušam sve one postavke da izmjenjma na sve moguće načine , ono cas , las itd.ali i tu neće. stavio sam sve moguće kombinacije. E reko budući da radi na auto sve bez frke sad ću reko podić procesor na 10x200 i onda stavim na auto i onda se i ram podesi sam podesi na 400.međutim , učinak je isti.nestabilan. šta mislite , da li zbog toga što nisu dvije nego jedna pločica? jedino još to ostaje.
Ma memorija ti je loša, NF7-S provereno radi na 200MHz i sa jednim modulom i sa dva mem modula bez ikakvih problema. Koliko sam video nigde nisi naglasio koja ti je memorija (ne mislim na DDR400 nego koje proizvođač memorije)? Druga stvar proveri napon čipseta, po defaultu je 1.7 činimi se, postavi ga na 1.8v pa probaj onda. Napon memorije slobodno podigni na 2.9v (mislim da je to maximum na toj ploči) pa onda probaj i javi rezultate.
Ok Ništa valja mi onda mjenjati modul memorije. kada zamjenim onda ću testirati i javiti rezultate. Hvala.
Ono DUAL DDR400 je cisto marketinski. Ploca ce redit i u Dual DDR333 i 266, kao i sa jednim DDR400,333,266 modulom. 100% ti je do memorije jer iako pise da je DDR400 nece ti radit na 400 mhz jer je shrot memorija. BTW: koje 300w napjanje imas? Sta?!?!?! NO NAME HARDWERI??? Daj reci tom cojku da nezajebava .