Nadogradnja starijeg Dell Laptopa

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by ibran, Nov 19, 2025.

1. ibran

ibran Aktivista

Dijelovi i nadogradnje za Inspiron 15 5000 (5558)
    Promijeni proizvode
    Dijelovi isporučeni s F8MZF72
    Skladištenje:
    Tvrdi disk od 1 TB, 5400 o/min
    Memorija:
    8GB dvokanalna DDR3L 1600MHz (4GBx2)
    Baterija:
    Baterija od 40 Wh, 4 ćelije (izmjenjiva)
    Adapter za napajanje:
    AC adapter od 65 W
    Pozdrav drugari imam ovaj stariji Dell laptop slabo bota načekaš se dok digne sistem dali se isplati nadograditi bar sa SSD diskom i više RAM memorije. Ako netko ima u SA da se bav sa tim preporukama.
    Hvala na informacije

2. Qler

Qler Veteran foruma

Ssd, I to je to. Mislim da više rama i nema za njega, ne znam da li ćeš naći 2x8GB... ALI POSLIJE 5400RPM DISKA, SSD će biti kao poslije yuge u Mustanga da si sjeo.

ibran likes this.
  3. ibran

ibran Aktivista

Tako i planiram pošto se koristi samo za internet, microsoft office, ništa teže dovoljno je RAM-a što ima mislim da Windows 11 nebi mogao ni instalirati.

4. zippoo

zippoo Veteran foruma

Kod njih idu oni mali M.2 SSDovi.
    Ma samo SSD ubaci i to neki jeftiniji...moze Kingston 128/256GB i nabaci sistem i eto ga,biti ce drasticno brzi. Ako nabacis na njega windows 11 , obavezno nakon instalacije sistema odradi ovo sa ovog videa...sistem prodise,kada se ocisti ovaj raznorazni bloatware.
    Windows 11: Kill Telemetry, Widgets & Bloat
    Ja sam ovo uradio na laptopu/tabletu sa 8 GB RAMa,Microsoft Surface 5 pro...prodisao laptop drasticno.
    A sve se automatski radi,samo se pokrene iz Terminala i saceka se neko vrijeme i to je to.

Last edited: Nov 19, 2025
    ibran likes this.
  5. nivla

nivla Komšija

mozes imati 16GB ddr3 low voltage i sata SSD, nema ovo cudo m2 na koji mozes ugraditi m2 ssd, tako da se nemoj zaletiti
    nadogradnja je na granici isplativosti jer je ddr3l 8GB plocica i 500GB SSD reda 130km minimalno
    moze i windows 11 bez problema

ibran likes this.
  6. zippoo

zippoo Veteran foruma

Pa onda mu je jos jeftinije...obicni SSD-ovi su jeftiniji od onih M.2 plocica. Moze i polovan SSD uzeti...20-30 KM.
    Ja ne bih RAM nista dirao ni dodavao,za normalnu upotrebu je ok i 8 GB a covjek hoce da prodje jeftinije. Onda bolje da kupi nov SSD za 50ak KM i to je to.

ibran likes this.
  7. ibran

ibran Aktivista

Da pročitao sam da rijetko ovi modeli imaju m2 utor na ploči, a i RAM je skup tako da najbolje nadogradite sa SSD diskom malo kvalitetnijim.
    Tenutno ima RAM-a 2x4 GB mislim da je dovoljno za rad sa oficom i neke nezahtjevne programe.
    Ako BiH mogao još windows 11 nabaciti to bi dobro bilo. Sad bi trebalo da vidimo koji SSD-ovi su kompaktni da nebi fulio.
    Hala Vam na preprukama, ide nadogradnja sa SSD diskom 100%.

Last edited: Nov 20, 2025
  8. zippoo

zippoo Veteran foruma

Pa ako ide klasicni SSD u njega,onda standardni SATA 2,5 incni SSD...to je to. Svaki je kompatibilan.
    Znam da u Dell laptope unazad 10 godina idu ovi m.2 ssdovi,koji su mali,a izgledaju kao ram plocica...jednom sam imao Dell laptop i ganjao taj ssd za njega...polovni bili 50-60 KM,duplo skuplji tada od klasicnih SSD-ova.
    Mozes i odvrnuti serafe sa donje strane i pogledati ocima kakav je utor/bracket za SSD...ako je vec bio tu 2,5" HDD,onda samo ubaciti SSD.
    A Windows 11 se moze instalirati...napravis preko programcica rufus bootabilan usb i program ce preskociti ogranicenja ona koja je MS ubacio.

ibran likes this.
  9. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Ako mu je hdd unutra, znaci da ide 2.5 incha sata.

I da ima m2 slot slobodan, ne isplati se ici na tu varijantu.

Kako vidim, tvoj model podrzava do 16gb ram memorije, i ja bih to nadogradio do maximuma.

Ja se sjecam prije 10 godina kad sam na svom laptopu prije nego sto sam uradio upgrade na ssd, upgradeovo ram sa 8 gb na 12 i razlika je bila osjetna.

Ali definitivno sto i drugi govore, ssd ce ti biti drastican skok.

Ukoliko ti nije mrsko, kad budes upgradeovao, otvori laptop i zamjeni termalnu pastu na cpu.

ibran likes this.
  10. mickey84

mickey84 Novi član

Samo kupite polovan 240/256GB Sata SSD za 30KM i instalirajte Win 11.
    Ne isplati se nadogradjivati ram.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

ibran likes this.
  11. ibran

ibran Aktivista

Imam na stanju jedan dva polovna SSD-a , ubaciti svježu instalaciju Windowsa, a stari HD ubaciti umjesto optičkog pogona DVD vidim na youtube da se može odraditi sa kupnjom nosaća umjesto optičkog pogona.
    @ EL NIÓNO CFC dobro bi bilo i RAM ići na 16 GB, ali je skupo, ako nekada naleti povoljna cijena rado BiH.

12. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Imam ti ja negdje taj odd hdd rack, cak imam u dvije velicine fat i slim

ibran likes this.
  13. ibran

ibran Aktivista

Poslao sam sinu da narući sa temu i trenutno je laptop u SA, priremit ću sve za nadogradnju, pa kada sin dođe za praznie lagano odraditi nadogradnju.

14. ibran

ibran Aktivista

Pozdrav drugari,

Prilikom nadogradnje ovog laptopa sa SSD diskom u biosu ima paswoet lpjeg nemam, ali vidim da je boot na legacy čekiran nemogu promijeniti u UEFI.
    Pkušao na F12 uđem u boot load odaberem da se bota SA USB i neće ga bota izbaciti mi grešku da nemože.
    Jeli u pitanju bios da sae poštima ili nešto treće i kako preći ovaj pasvort ako ima kakav naćin bez skidanja čioa.
    Hala na svakoj pomoći.

Last edited: Jan 7, 2026
  15. selvin

selvin Moderator

Vjerovatno ti usb nije pripremljen za legacy boot. Probaj prvo to. Kako si napravio bootabilni usb?

16. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ajde da i ja upitam ovdje,da ne otvaram temu.
    Imam ovaj prastari Dell XPS L502x laptop sa Nvidia 540m grafickom i ima neki problem prilikom paljenja laptopa.
    Kada kliknem dugme da ga upalim,ventilator pocne da se vrti na max ali ne baca sliku uopste na display i ne starta laptop,ne ulazi u BIOS.
    I onda ja tako klikcem par minuta,palim gasim i onda odjednom sam od sebe se upali i digne sistem. Kupio sam ga ovako felericnog za neke sitne pare kao neispravan,malo sam ga sredio,ocistio,otvorio i tako to i instalirao sam sistem i ubacio nov SSD,cisto za probu i ostavio ga,nisam ga ni upalio haman 2-3 godine i sjetim ga se neki dan i ponovo krenem i isti problemi. Evo snimio sam kratki video pa ako neko ima neki hint ili mozda zna sta bi moglo uzrokovati problem. Kada se upali,radi najnormalnije,nikakvih problema nema.

https://youtube.com/shorts/OiesgOM2Wmc
    Pojacajte malo zvuk,da cujete.

Evo naleti na identican problem,neko je opisao sve ovo sto se desava i kod mene.
    "

Last edited: Jan 7, 2026
  17. Stryker

Stryker Komšija

Pokušaj sa novom BIOS baterijom.

18. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Ja sam imao slican problem sa Acer Nitro i morao sam povremeno diskonektovati bateriju da bi bootao.
    Crko je skroz prije 2 godine, ploca (na kojoj je zalemljena gpu)

19. zippoo

zippoo Veteran foruma

Citao sam malo komentare po netu...
    Izgleda da je problem u maticnoj,losi lemovi haman na nekim komponentama,ne na grafickom chipu. Dakle maticn je losa i problematicna. Sto sam vise istrazivao,sve vise ljudi se javljalo sa identicnim problemom.
    Citao sam i ovaj savjet o zamjeni cmos baterije,pa cu vidjeti ako mi ne bude mrsko otvarati laptop. Valjao bi mu i jos jedan keks memorije od 4 GB,4 GB je premalo za win10. Mada sam se mislio na njemu igrati sa linuxima,nisam ni mislio win,nego sam win nabacio zbog testiranja i eventualne popravke i onda zaboravio na laptop. Stoji evo minimalno 2 godine...

20. Tensai

Tensai Komšija

Uzmi poču i isprži je u rerni vjerojatno će upaliti