Nadogradnja starijeg Dell Laptopa

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by ibran, Nov 19, 2025.

1. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ma sprziti cu ja njega u kantu za smece.
    Evo slucajno sam uradio update nvidia drivera na noviju neku verziju i ne boota windows,baca bsod i onda moram u safe mode da obrisem drivere. I prije 2 godine sam se sa ovim zezao i nasao neku staru verziju nvidia drivera i radilo. Sada koju god pokusam rusi sistem a ne znam koju sam bio instalirao. Laptop je od izlaska na trziste smece a kosta je prije 15 godina 1000+ dolara haha.
    Jest ga Dell napravio,svaka im dala.

2. ibran

ibran Aktivista

Rješio sam upgrate sa SSD diskom Inteso sata 3 nešto nije htio pa sam odustao od njega.
    Jaao još jedan u drugom računaru Skan Disk 256 GB nije mi prihvatio novu instalaciju Wimdowsa, a na njemu su već instalirani Windows 10 i podgne sa win10 instalirao drajvere i ide sada lete windowsi na SSD-u. HDD postavio u utor DVD.
    Mada planiram winds 11 postavitina njega, mada hardwerski ne podržava u potpunosti, ali dok skinem paswort u biosu.

DISTI doo
    Safeta Zajke 2,
    Slao sam upit službenim zastupnicima za Dell u SA da vidim da se može skinuti paswort kažu samo uz račun, pa bi oni tražili od Dell-a
    Lptop sin dobio na poklon od rodice koji je davno kupljen prije 10 godina. Ako netko zna kako ovaj bios ukloniti bez diranja čipa bio bih zahvalan.
    Tenutno je sin prezadovoljan brzinom laptopa.

Last edited: Jan 9, 2026
  3. Tensai

Tensai Komšija

jesi probo jednostavno stisnut enter? Ili ukucat nesto generciki tipa admin, 1234, 0000,DELL i slicno? Jesi gledo ima li neki jumper da se uradi reset cmos? Ako ne onda ces morat odlemit chip pa ga vratit a pitanje je da li ce i to upali lt vjerojatno bi moro zalemit drugi chip

4. ibran

ibran Aktivista

Ma sve mi je skupo na njemu raditi oko čipa, probao jesam bateriju vadit ali ništa, nisam puno htio unijeti pasvortu da ne gađam bojim se da se ne zaključi skroz.
    Baš je bezveze što zaključavaju bios hajde dok je pod garancijom to u redu.

5. Tensai

Tensai Komšija

A jesi probo ti direktno kontaktirati dell, možda da im pošalješ mail i tražiš da ti ga otkljucaju?

6. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ma nema od toga nista...to se rjesava samo reprogramiranjem bios chipa...pun YT videa o tome. A za tako star laptop,ne vjerujem da se isplati. Pokusaj vidjeti ima li negdje takav isti model u dijelovima,pa da uzmes maticnu plocu...ako ti se da serafati i cackati oko toga...mozda bi tako mogao bolje proci.
    Ja ovaj svoj Dell XPS danas cackao opet...skontao sam da se brze pali kada je izvadjena baterija...5-6 pritiskanja max i upali se. Primjetio sam i da su mu 3-4 tipke na tastaturi prestale raditi...U,I,O ...takodjer,na windows 10 ne mogu naci Nvidia drivere koji rade i koji ne salju widnows u bsod...tako da sam iskljucio dodatnu graficku skroz. Na integrusi intel radi normalno. Jos sam uradio debloat sa onom Chris Titus CMD skriptom...jako mocna stvar...gdje ocisti windows od spijunskog softwarea i svega nepotrebnog...racunar prodise nakon tog "tretmana". Moze se koristiti onako za ne daj boze ali generalno mislim da ce zavrsiti u smecu...jer sam ga kupio davno da ga popravim ,na slijepo i naravno nije proslo dobro,obzirom na ove neke probleme sa maticnom. A mislio sam malo na njemu igrati neke retro igre,od prije 15-20 godina ali eto.

7. ibran

ibran Aktivista

Ma i kod mene ima grafička NVIDIA ali je izgleda u Biosu iskljućena jer vidim da je na ntelovom integrisanom čipu.
    jedan sinu treba samo za ofice radi worda i Power Pointa radi prezentacija neki malo slabiji programi za pisnje nota i to.
    Neka služi dok može.
    Poslao sam direktvo mail dell-u još čekam odgovor.